Η ομιλία μέ τήν μεγαλύτερη ακροαματικότιτα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ (ομιλίες) ΠΑΤΕΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΡΟΣ - ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ... ...{κάνοντας κλικ στο σύνδεσμο ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ... https://apokalipsistora.blogspot.com/2017/05/blog-post_18.html

< ΟΛΑ, ΤΑ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΤΑ ΤΑΣ ΓΡΑΦΑΣ >

Κυριακή, 7 Οκτωβρίου 2018

Επιχείρημα καί κρίση ή η κατάλυση τής ερμηνείας;

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η σπαζοκεφαλιά του Αριστοφάνη που δεν έχει λυθεί ακόμη…

*Ο Αριστοφάνης περιγράφει το γαστρονομικό προφίλ της αρχαιότητας με μια… λέξη-γλωσσοδέτη, η οποία καταλαμβάνει επτά ολόκληρους στίχους!* Αθήνα 393 ή 392 π.Χ. Η πόλη κερδίζει σιγά-σιγά λίγη από τη δόξα που έχασε στα μαύρα χρόνια του Πελοποννησιακού πολέμου, ενώ οι πολίτες της, χάρη κυρίως στη γενναία οικονομική ενίσχυση του Σατράπη της Φρυγίας, Φαρνάβαζου, βλέπουν φως αισιοδοξίας στον ορίζοντα. Τότε είναι που ο Αριστοφάνης παρουσιάζει την προτελευταία κωμωδία του, τις «Εκκλησιάζουσες». Σύμφωνα με την υπόθεση του έργου, οι γυναίκες, για να γλιτώσουν το Δήμο από την κακοδαιμονί...περισσότερα »

Στοχάζομαι... Άρα ανανεώνομαι... πατέρας Ιωάννης...

Ο έπαινος, οι φιλοφρονήσεις, οι υποσχέσεις, τα δώρα, είναι τα όπλα με τα οποία μπορεί ένας πονηρός άνθρωπος να σας εξαπατήσει και να σας οδηγήσει εκεί που δεν θέλετε πραγματικά να πάτε. Όλοι έχουμε συναντήσει τέτοιους ανθρώπους, ειδικά πολιτικούς, που αγωνίζονται να μας πείσουν πως είναι φίλοι μας και θα εργαστούν για το καλό μας, αρκεί να τους εμπιστευτούμε. Στην πραγματικότητα, πολλοί από αυτούς, θέλουν απλώς να αρπάξουν την εξουσία για δικό τους όφελος. Σήμερα τους λέμε λαϊκιστές, στην αρχαία Ελλάδα τους έλεγαν κόλακες...
***********************************************************

H άποψή μου επί τών τεκταινόμενων Απαντώντας στήν επικαιρότητα

ΠΑΤΕΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΡΟΣ - ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ στοΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΩΡΑ...

*πατέρας Ιωάννης Γλιόγκος...Η Ελλάς ζει ιστορικές στιγμές. Στιγμές ανελέητης προδοσίας. Το μέλλον αβέβαιο σε μια χώρα που από την αρχή της μεταπολίτευσης ψάχνει να βρει τον εαυτό της. Ποιος κυβερνά αυτόν το τόπο άραγε… Ποιος θεωρείται πατριώτης και ποιος προδότης ; Οι πολιτικοί ή ο λαός που τους εξέλεξε ; ΑΦΥΠΝΙΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ ΠΑΤΡΙΔΩΝ...Εισαγωγή... είς επικήδειον... Ότι δεν πέτυχαν οι Πέρσες τότε επί Ελληνο-Περσικών πολέμων, επί Περσών Βασιλέων Δαρείου και Ξέρξη, στη μάχη των Θερμοπυλών (480 π.χ.), Μαραθώνος (490 π.χ.), Πλαταιών, και Σαλαμίνος (480 π.χ.), το επιτυγχάνουν σήμερα οί προδότες που κυβερνάνε την Χώρα μας... περισσότερα » ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟ ΕΝΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 
.
Φωτογραφία

  • Φωτογραφία προφίλ του χρήστη πατέρας Ιωάννης Γλιόγκος
    κοινοποιήστε-ενημερώστε-μεταδώστε
    Αν σας άρεσε το θέμα προωθήστε το στους φίλους σας για να τους ενημερώσετε
πατέρας Ιωάννης Αγ.Παρασκευή  2018...
Στοχάζομαι... Άρα ανανεώνομαι... πατέρας Ιωάννης...
Η σκέψη μου σάν περιεχόμενο τής συλλογιστικής κρίσης, είναι αυτοαλλήθεια..; Άν ναί, η σκέψη προσλαμβάνει νέες διαστάσεις, γίνεται αυθεντική τού δεσμού μεταξύ αίσθησης καί νόησης.
Άς εξετάσουμε τή συλλογιστική κρίση... οί άνθρωποι έχουν π.χ δύο πόδια, είμαι λοιπόν άνθρωπος, άρα έχω δύο πόδια. Είναι φανερό ότι έχω δύο πόδια, ουδείς αντιλέγει, πού σημαίνει ότι τά πόδια μου είναι μέλη τού σώματός μου, ό,τι είναι μέλη μου καί γι'αυτό τούς ανήκω καί μού ανήκουν. Η σχέση μεταξύ <είναι καί έχειν> αποτελεί εδώ αποφασιστική αλήθεια. Αρχικά φαίνεται νά υπάρχει ταυτότητα νοήματος μεταξύ δύο πραγμάτων. Δέν είναι όμως αληθινό... Ότι έχω αποτελεί αντικείμενο κτήσης μου, βρίσκεται κάτω από τήν εξουσία μου, δέν είναι ο εαυτός μου. Η μεταφυσική τού έχειν αναπτύχθηκε κατ'εξοχήν από τόν Gabriel Marcel, ο οποίος αποκάλυψε επίσης τή σχέση μεταξύ <μεταφυσικής καί οντολογίας> κατά πρωτότυπο τρόπο.
Τό έχω έχει αντικειμενική φορά, τείνει νά εξαντικειμενικεύση τά πράγματα καί νά τά συνδέσει λογικά. Τό είναι αντίθετα ενώνει, εκφράζει ουσιαστική ενότητα, ανεβάζει στό κατ'εξοχήν οντολογικό πεδίο. Ό,τι αποτελεί μεταφυσική προϋποθέση δέν είναι τίποτε άλλο παρά εισαγωγή στήν οντολογία, οπότε αμφισβητεί τήν αυτονομία τού υλισμού... Σάν εισαγωγή λοιπόν περιλαμβάνει οντολογικές απαρχές οί οποίες καί καταδεικνύονται απ'τή φαινομενολογική ανάλυση. <τό φαινόμενο δέν είναι μεταφυσικό> Άν λοιπόν έχω δύο πόδια σημαίνει πώς τά πόδια μου είναι μέλη ενός σώματος τό οποίο βρίσκεται σέ διάσταση μέ τόν λογισμό μου (δυαλισμός), αμέσως τά πόδιαμου μεταβάλλονται σέ αντικείμενα, χωρίζονται από τήν αμεσότητα τής αίσθησης. Η αίσθηση λοιπόν έχει νοητές απαρχές, τά πόδια μου τά οποία αισθάνομαι σάν μέλη τής υπόστασής μου είναι μέλη μου, μέλη αδιαίρετα τού συνόλου μου, κι'έτσι τό έχειν σχετίζεται μέ τό είναι (θετικισμός)
Η προηγούμενη κρίση είναι καταφατική καί εκφράζει μία αλήθεια αναμφισβήτητη.
Ό,τι λοιπόν μέ συνδέει μέ τήν εξωτερικότητα είναι ο ίδιος μου ο εαυτός, οί εκφράσεις του (τά μέλη μου, οί αισθήσεις μου) καί έτσι κάθε σχέση είναι κοινωνία. Τό ρήμα λοιπόν είμαι, αποτελεί βασικό δείκτη μεταξύ μεταφυσικής καί οντολογίας.
Έτσι, άν τά δύο μου πόδια είναι μέλη τής ενότητάς μου, η έκφραζόμενη αλήθεια είναι άμεση καί η κρίση εκφράζει μία αλήθεια κοινωνίας. Είναι αυτοαλήθεια...
Γι'αυτό κάθε λογισμός είναι αυτοαλήθεια πού συναιρεί αίσθηση - μνήμη - κρίση - συλλογισμό, σέ οντολογική μαρτυρία μετοχής. Γι'αυτό η αυτοαλήθεια σάν σχέση αμεσότητας δέν αξαντικειμενικεύεται, είναι αυτοαλήθεια, κι'όσο οί συλλογισμοί είναι πολύπλοκοι, τόσο καταλήγουν στήν αλήθεια τής αμεσότητας σάν πηγή τους...

Γιά τόν παραπάνω συλλογισμό στάθηκε αφορμή ο Νίκος Μακρής, μέ συγχωρείτε γιά τά όποια ορθογραφικά μου λάθη... απλά θέλω νά δώσω μέ αυτή τήν σκέψη σέ κάποιους τήν αιτία νά προεκτείνουν τόν συλλογισμό, αναιρώντας ή επαληθεύοντας τό σκεπτικό μου...
Ευχαριστώ. πατέρας Ιωάννης....
********************************

Πόσο σοφοί ήταν οι εφτά σοφοί του αρχαίου κόσμου;- Τα μεγάλα πνεύματα της ελληνικής αρχαιότητας που τα ξεκίνησαν όλα

*Μιλώντας κανείς για σοφούς της αρχαίας Ελλάδας, ο νους πηγαίνει αβίαστα στους κορυφαίους στοχαστές που ξεπήδησαν από την ελληνική επικράτεια.* *Ονόματα δηλαδή σαν του Αριστοτέλη, του Πλάτωνα, του Σωκράτη, του Ηράκλειτου, του Επίκουρου, του Πυθαγόρα, πνεύματα που μεταμόρφωσαν τη σκέψη και τον κόσμο και τίποτα δεν θα ήταν το ίδιο μετά το κατακλυσμιαίο πέρασμά τους από τους ιστορικούς τους χρόνους.* *Παρά το γεγονός ότι ήταν κι αυτοί σοφοί με τη σειρά τους, οι εφτά σοφοί του αρχαίου κόσμου δεν περιλαμβάνουν κανέναν τους!* *Κι αυτό γιατί ήταν προγενέστεροι των μεγάλων φιλοσόφων, έχοντας ... περισσότερα »


Ο «Σκοτεινός Φιλόσοφος»: 10 αποφθέγματα του Ηρακλείτου

Τον αποκαλούν και «Σκοτεινό Φιλόσοφο», λόγω της έλλειψης γνώσης για το σύνολο του έργου του, καθώς λίγα είναι αυτά που έχουν διασωθεί, αλλά και για τον αινιγματικό χαρακτήρα που χαρακτηρίζει τη φιλοσοφία του: Ο Ηράκλειτος είναι ένας από τους σημαντικότερους προσωκρατικούς φιλοσόφους, ο οποίος έζησε τον 5ο με 6ο π.Χ αιώνα στην Έφεσο της Ιωνίας. Γνωστός για την ιδέα της συνεχούς αλλαγής που διέπει το σύμπαν (τα πάντα ρει), πίστευε ότι ο κόσμος δημιουργείται από τη «φωτιά», την αντίθεση και τον πόλεμο μεταξύ των... περισσότερα »

34 από τα πιο σοφά αποφθέγματα του Αριστοτέλη που έιναι σωστό να γνωρίζεις ...

*Από τις πιο σημαντικές μορφές της φιλοσοφικής σκέψης του αρχαίου κόσμου. Η διδασκαλία του διαπερνούσε βαθύτατα τη δυτική φιλοσοφική και επιστημονική σκέψη μέχρι και την Επιστημονική Επανάσταση του 17ου αιώνα.* *Θεωρείται πάντα από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους όλων των εποχών. Υπήρξε φυσιοδίφης, φιλόσοφος, δημιουργός της λογικής και ο σημαντικότερος από τους διαλεκτικούς της αρχαιότητας.* *Από το τεράστιο έργο του (400 βιβλία, κυρίως σε μορφή διαλόγων) τελικά σώθηκαν 47 βιβλία και μερικά ... περισσότερα »

ΠΩΣ Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΑ ΣΤΟΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΒΙΟ (ΜΕΡΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ)

Ο Αλαίν ντε Μποττόν μάς δείχνει πώς οι φιλόσοφοι μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή μας, πώς μας βοηθούν να ξεπερνάμε τις αντιξοότητες και να δημιουργούμε καλύτερες συνθήκες για τον εαυτό μας. Δεν έχεις χρήματα; Ζήτα βοήθεια από τον Επίκουρο. Δυσκολεύεσαι το πρωί να σηκωθείς. Δεν έχεις κέφι, είσαι εριστικός. Διαισθητικά κατηγορείς τη δουλειά που κάνεις. Δεν βγάζεις αρκετά χρήματα και αυτό σε καταπιέζει. Αποφασίζεις να αλλάξεις δουλειά. Την αλλάζεις, κερδίζεις περισσότερα αλλά και πάλ... περισσότερα »

Κίνηση : ο τόπος , ο χρόνος , το κενόν στον Αριστοτέλη

*Ο Αριστοτέλης προβαίνει στην εξέταση της κίνησης (Φυσικά Γ1). Η κίνηση είναι συνεχές και το τελευταίο ορίζεται συχνά σαν αυτό που μπορεί να διαιρεθεί επ´άπειρον.* Γενικά, η κίνηση στην αριστοτελική φιλοσοφία είναι η πραγμάτωση του δυνάμει, χωρίς, όμως, να μπορούμε να την καταχωρήσουμε ούτε ως δυνατότητα ούτε ως ενέργεια. &lt;&lt;Σε κάθε στιγμή ενέργειας, η δυνατότητα καταργείται εντελώς και μετατρέπεται σε εντελέχεια. Στην κίνηση η μεταβολή δεν ολοκληρώνεται προτού τελειώσει η κίνηση[...] πιο ελεύθερα, η κίνηση είναι ατελής ενέργεια και η ενέργεια τελειωμένη κίνηση.(W.D.Ross,Αριστοτέλη... περισσότερα »

"H φιλοσοφία θα πρέπει να είναι η κεφαλή της παιδείας."

*"H φιλοσοφία, λοιπόν, θα πρέπει να είναι η κεφαλή της παιδείας. Για την φροντίδα του σώματος οι άνθρωποι εφεύραν δύο επιστήμες, την ιατρική και την γυμναστική. Η πρώτη του δίνει υγεία και η δεύτερη τον μπολιάζει με ευεξία. Η Φιλοσοφία έχει αποστολή την εκπαίδευση τον νού προς την ορθότητα των πραγμάτων...* *Όμως για τις αρρώστιες και τα πάθη της ψυχής το μόνο φάρμακο είναι η φιλοσοφία. Χάρη σε αυτήν και μέσω αυτής μπορούμε να γνωρίζουμε τι είναι καλό και τι αισχρό, τι είναι δίκαιο και τι άδικο, και γενικά τι επιλογές να κάνουμε στην ζωή και τι να αποφεύγουμε.* ... περισσότερα »

Carl Sagan: Οι Αρχαίοι Έλληνες Επιστήμονες και Φιλόσοφοι.

*Ποια θα ήταν η εξέλιξη της ανθρωπότητας αν είχαν επικρατήσει οι Αρχαίοι * *Έλληνες Ίωνες επιστήμονες και φιλόσοφοι? Την απάντηση την δίνει ο ίδιος ο Carl Sagan στο παρακάτω video, σχετικά με την εξέλιξη που θα είχε τεχνολογικά η ανθρωπότητα αν το Φως της Ιωνίας είχε επιβιώσει. Το απόσπασμα είναι από την σειρά επιστημονικού ντοκιμαντέρ Cosmos (1980) η οποία άφησε εποχή και κέρδισε πολλά βραβεία.* *Αυτό που πέτυχε ο Carl Sagan ήταν να εκλαϊκεύσει την επιστήμη ώστε πολύ δύσκολες επιστημονικές έννοιες και θεωρίες να γίνουν προσιτές στο ευρύ κοινό.* *Επειδή σε πολλά «Ελληνικά» πανεπ... περισσότερα »

Ο Αριστοτέλης ήταν σαφής: «Είμαστε αυτό που κάνουμε επαναλαμβανόμενα».

*Σε πόσες μέρες μια συμπεριφορά γίνεται συνήθεια* *«Αν οι νέοι συνειδητοποιούσαν πόσο γρήγορα θα γίνουν δέσμιοι των συνηθειών τους, θα έδειχναν μεγαλύτερη προσοχή στη συμπεριφορά τους» είχε γράψει ο William James.* *Πώς ακριβώς όμως μπορεί κανείς να «επανασυνδέσει» τις συνήθειές του από τη στιγμή που θα παγιωθούν στην καθημερινή του ρουτίνα;* *Ήδη οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι θέλει κάτι παραπάνω από τη «δύναμη της συνήθειας», γράφ...περισσότερα »


7 γυναίκες φιλόσοφοι από την αρχαία Ελλάδα που μάλλον αγνοείτε την ύπαρξή τους

*Αν εξαιρέσουμε την, σχετικά γνωστή, μεγάλη Ελληνίδα φιλόσοφο Υπατία , δύσκολα οι πιο πολλοί θα μπορούσαμε να ονοματίσουμε κάποια άλλη. Όμως υπήρχαν σημαντικές και πολυγραφότατες γυναίκες φιλόσοφοι, που συνέβαλαν τα μέγιστα στο θαύμα της αρχαίας Ελλάδας. Μερικές από αυτές ήταν οι εξής:* *Αρήτη της Κυρήνειας - 5ος αιώνας π.Χ. *Η Αρήτη ήταν σύγχρονη του Σωκράτη. ∆ίδασκε φιλοσοφία στη σχολή της Αττικής. Ήτανε κόρη του Αριστίππου, του ιδρυτή της Κυρηναϊκής Σχολής...περισσότερα »


Ελληνες επιστρέφουν ως αλήθεια...

*«Ενώ οι λέξεις "φιλοσοφία" και "πρακτική" δύσκολα μπορεί να συνδυαστούν στο μυαλό των περισσότερων ανθρώπων, η φιλοσοφία πάντα παρείχε εργαλεία για να τα χρησιμοποιούν οι άνθρωποι στην καθημερινή τους ζωή. Οταν ο Σωκράτης περνούσε τον καιρό του συζητώντας στην Αγορά σημαντικά θέματα και ο Λάο Τσου κατέγραφε τις συμβουλές του για το πώς να ακολουθήσει κανείς το μονοπάτι της επιτυχίας, αποφεύγοντας παράλληλα τις ατυχίες, είχαν σκοπό οι ιδέες τους να εφαρμοστούν. Η φιλοσοφία αρχικά ήταν τρόπος ζωής, όχι ακαδημαϊκό αντικείμενο, ένα αντικείμενο όχι μόνο προς μελέτη αλλά κα... περισσότερα »

Ηράκλειτος, ο «Σκοτεινός Φιλόσοφος»

 *Ο Ηράκλειτος ο Εφέσιος γεννήθηκε το 540 π.Χ. και ανήκει στους προσωκρατικούς φιλοσόφους.* *Έζησε ως ασκητής και ήταν αυτοδίδακτος παρόλο που καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια. Παραιτήθηκε από το αξίωμα του βασιλιά και αφιέρωσε τη ζωή του στη φιλοσοφία. * *Απάντησε σε πολλά σπουδαία ερωτήματα, ανάμεσα στα οποία και το «τι είναι πραγματικότητα;». Έχει γράψει 1 μόνο βιβλίο που δημοσιεύτηκε μετά τον θάνατό του και περιείχε προτάσεις σύντομες, δυσνόητες και αινίγματα. Χαρακτη... περισσότερα »


Θαλής ο Μιλήσιος: Ο μαθηματικός με την αθάνατη υστεροφημία – Ενας προάγγελος της αρχαίας επιστημονικής «επανάστασης

Πρόκειται για έναν από τους αρχαιότερους επιστήμονες που κατάφεραν να διατηρήσουν την φήμη τους στην σύγχρονη επιστημονική κοινότητα. Μπορεί τα ονόματα άλλων αρχαίων μαθηματικών όπως ο Πυθαγόρας ή ο Αρχιμήδης, να ακούγονται πιο... οικεία στα αυτιά των περισσότερων, όμως δεν χρειάζεται πολύ προσπάθεια για να αντιληφθεί κανείς πως ο Θαλής ήταν ένας από τους σημαντικότερους επιστήμονες όλων των εποχών. *Ο «σοφός» επιστήμονας που αποτέλεσε πρότυπο για τους αρχαίους Ελληνες μαθηματικούς και φιλοσόφους* Σε αρκετές περιπτώσεις, δεν χρειάζεται να εξετάσουμε αναλυτικά το έργο κάποιου επιστ...περισσότερα »

Όλοι οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι με τα ρητά και τα έργα τους

*Γνωρίστε όλους τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους με τα ρητά και τα έργα τους.* *Η πιο κάτω ιστοσελίδα είναι σε υπέρτατο βαθμό χρήσιμη:* *http://www.mousa.gr/html/initial.html * *Ανοίχτε την ιστοσελίδα - και κάνετε κλικ σε όποιον φιλόσοφο θέλετε. Σκαλίστε και διαβάστε τα θαυμαστά έργα τους.Είναι το φανταστικότερο ευρετήριο. Φυλάξτε την διεύθυνση * *Θαλης | Σολων | Περιανδος | Κλεοβουλος| Χιλων | Βιας | Πιττακος | Λευκιππος| Δημοκριτος| Επικουρος| ΞενοφανηςΖηνων| Μελ... περισσότερα »

ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΚΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΕΛΕΧΕΙΑΣ

ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΚΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΕΛΕΧΕΙΑΣ Κατά τον Αριστοτέλη σε κάθε πράγμα υπάρχει η ουσία και τα συμβεβηκότα. Ως συμβεβηκότα ορίζονται όλες οι δευτερεύουσες ιδιότητες ενός πράγματος που η αλλαγή τους δεν επηρεάζει την ύπαρξη του ενώ ως ουσία ορίζεται το βασικό χαρακτηριστικό ενός πράγματος που αν αλλάξει ή χαθεί παύει να υπάρχει και η ουσία και το πράγμα. Η ουσία είναι εκείνο το χαρακτηριστικό που κάνει ένα πράγμα να υπάρχει. Άρα η δυνατότητα ενός πράγματος να υπάρχει δεν οφείλεται σε κάτι έξω από αυτό, όπως πίστευε ο Πλάτωνας με την θεωρία των ιδ... περισσότερα »

Αύγουστος Κοντ: Ο ιδρυτής της κοινωνιολογίας και του θετικισμού

Στις αρχές του 19ου αιώνα η θετική ιστορική έρευνα φέρνει βαθειά τα ίχνη των επιδράσεων τόσο του Rousseau και του Herder, όσο και των ρομαντικών. Είναι η εποχή που εμφανίζεται ο *Αύγουστος Κοντ* (*Comte*), Γάλλος θετικιστής φιλόσοφος, εισηγητής της επιστήμης της Κοινωνιολογίας. Γεννήθηκε σε αυστηρό οικογενειακό κύκλο Καθολικών, στο Μονπελιέ στις 19 Ιανουαρίου του 1798. Η οικογένειά του ήταν αφοσιωμένη ολόψυχα στο δόγμα των Καθολικών. Τις πρώτες του σπουδές τις ολοκλήρωσε στο Μονπελιέ, όπου σαν παιδί διακρίνεται για τον ανεξάρτητο χαρακτήρα και τη μοναδική του φιλομάθεια. Στα 14 ακό... περισσότερα »


Η μέθοδος ισορροπίας του Αρχιμήδη

Είναι εκπληκτικό πόσες από τις σημαντικές εξελίξεις των μαθηματικών της σύγχρονης εποχής έχουν την προέλευση τους σε εργασίες που έγιναν δυο χιλιετίες πριν, από τους αρχαίους Έλληνες· όπως άρεσε στον Τζούλιαν Λόουελ Κούλιτζ (Julian Lowell Coolidge), τον διάσημο γεωμέτρη του Χάρβαρντ που έζησε στις αρχές του αιώνα μας, να λέει: «Τότε στη γη κατοικούσαν γίγαντες». Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως ο μεγαλύτερος από όλους αυτούς τους γίγαντες ήταν ο περίφημος Αρχιμήδης από τις Συρακούσες, ένας άνθρωπος με απίστευτο μαθηματικό ταλέντο. Σ’ αυτή τη διάλεξη θα δούμε ότι ο Αρχιμήδης βρίσκοντ...περισσότερα »

Όλοι οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι με τα ρητά και τα έργα τους

*Γνωρίστε όλους τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους με τα ρητά και τα έργα τους.* *Η πιο κάτω ιστοσελίδα είναι σε υπέρτατο βαθμό χρήσιμη:* *http://www.mousa.gr/html/initial.html* *Ανοίχτε την ιστοσελίδα – και κάνετε κλικ σε όποιον φιλόσοφο θέλετε. Σκαλίστε και διαβάστε τα θαυμαστά έργα τους.* *Είναι το φανταστικότερο ευρετήριο. Φυλάξτε την διεύθυνση* Θαλης | Σολων | Περιανδος | Κλεοβουλος| Χιλων | Βιας | Πιττακος | Λευκιππος| Δημοκριτος| Επικουρος| ΞενοφανηςΖηνων| Μελισσος|Παρμενιδης| Φαιδων| Μενεδημος| Αντισθενης| Βιων| Διογενης|Κρατης| Μητροκλης| ΑριστιπποςΑννικερις | Ηγησιας| Θεοδωρος|Με... περισσότερα »

Θουκυδίδης: Τα τρία κριτήρια για μια ελεύθερη πολιτεία

*Σύμφωνα με τον Θουκυδίδη μια πόλη (μια χώρα θα λέγαμε σήμερα) είναι ελεύθερη όταν είναι αυτόνομη, αυτόδικη και αυτοτελής.* Ας κάνουμε μια σύντομη αναφορά σε κάθε μια από αυτές τις έννοιες για να κατανοήσουμε σε τι τελικά συνίσταται η ελευθερία μιας χώρας αλλά και να δούμε ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που πρέπει να την διέπουν. *Αυτόνομη* Αυτονομία σημαίνει να δίνει η πολιτεία στον εαυτό της τους νόμους της. Προσοχή όμως.Πολιτεία, με την αρχαιοελληνική σημασία του όρου, δεν είναι ένας εξουσιαστικός μηχανισμός ανεξάρτητος από την κοινωνία που της επιβάλλεται, όπως είναι το κρ...περισσότερα »

"Το σώμα, μας εμποδίζει στο κυνήγι της Αλήθειας", Πλάτωνας

*Ο Πλάτωνας* λέει: "Το σώμα μας φορτώνει με μύριες όσες ασχολίες για την απαραίτητη επιβίωση μας, ακόμη, αν επισυμβούν κάποιες ασθένειες, μας εμποδίζουν στο κυνήγι της αλήθειας και μας γεμίζουν με έρωτες και επιθυμίες και φόβους και κάθε είδους φαντάσματα και ανοησίες ώστε... όπως λέει πραγματικά και η παροιμία, εξαιτίας αυτού δεν μας είναι δυνατόν ποτέ να σκεφτούμε λογικά για τίποτε. Πράγματι, *πολέμους *και επαναστάσεις και μάχες δεν τα προκαλούν τίποτε άλλο παρά το σώμα και οι επιθυμίες αυτού, γιατί, όλοι οι πόλεμοι γίνονται για την απόκτηση χρημάτων. Τα *χρήματα *πάλι, αναγκ... περισσότερα »


Ο Πυθαγόρας και η δημιουργική γλώσσα της ζωής.

Ο Πυθαγόρας και ίσως ο Λεονάρντο της Πίζας (γνωστός και ως Fibonacci) ήταν σε θέση να διαλευκάνουν με μαθηματικές φόρμουλες τα μυστικά της δημιουργίας. Τα πάντα στο σύμπαν μας είναι δομημένα με παρόμοιο τρόπο. Ο Πυθαγόρας όμως προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα ​​από όλους τους άλλους, είναι απο τους λίγους που δήλωσαν ότι όλοι οι πλανήτες στο γαλαξία μας κατοικούνται. Ειδικά αναφέρθηκε οτι πέρα από το ηλιακό μας σύστημα ζουν σε πλανήτες ευφυή όντα που αποτελούνταιται σύμφωνα με τον Πυθαγόρα από καθαρή ενέργεια. Τα λιγότερο ευφυή είδη ζουν στο ηλιακό μας σύστημα. Ο Πυθαγόρας πίστευε επίσ...περισσότερα »

Οι προβλέψεις του Πλάτωνα για τον 21ο Αιώνα!

Ο Πλάτωνας γεννήθηκε το 428 π.X., το μήνα Θαργηλίωνα (Μάιος) και καταγόταν από αρχοντική γενιά. Είχε πάρει μουσική και γυμναστική αγωγή και είχε πολύ καλές μαθηματικές γνώσεις. Ήταν μαθητής του Σωκράτηκαι το γεγονός ότι το 399 π.Χ. ο Δάσκαλός του καταδικάστηκε να πιει το κώνειο, ήταν ένα πολύ συνταρακτικό χτύπημα για την ελεύθερη και ανήσυχη ψυχή του. Κατάλαβε ότι η πολιτική της πατρίδας του δημιουργούσε ένα αγεφύρωτο χάσμα για τη φιλοσοφική, ελεύθερη και ανήσυχη σκέψη που πρέσβευε ο ίδιος και ξεκίνησε να ταξιδεύει. Στην Κάτω Ιταλία γνώρισε τον Πυθαγορισμό, στην Αίγυπτο μυήθηκε... περισσότερα »

Αριστοτέλης VS Πλάτωνα: Οι διαφορές των δύο γιγάντων

*Μελετώντας την πορεία της Φιλοσοφίας στον Ελληνικό κόσμο, συναντάμε μεγάλες προσωπικότητες που με τη σκέψη και το έργο τους χάραξαν βαθιά την Ιστορία του Πολιτισμού και επέδρασαν στη διαμόρφωσή του χιλιάδες χρόνια μετά την εποχή τους. Ανάμεσα σ’ αυτούς συγκαταλέγονται οΠλάτωνας και ο Αριστοτέλης, δύο πραγματικοί γίγαντες της διανόησης και του πνεύματος, που συνδέθηκαν στενά μεταξύ τους, δίδαξαν μεγάλες αλήθειες, αναγνωρίστηκαν και τιμήθηκαν από τις μεταγενέστερες γενιές μέχρι και σήμερα για την προσφορά τους.* *Στα έργα τους συναντάμε πολλά κοινά σημεία στις απόψεις τους για τη... περισσότερα »

O MYΣΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΟΓΕΝΗ‏

Όποιον και να ρωτήσεις, τι είπε ο Διογένης στον Αλέξανδρο, θα σου απαντήσει εκείνο το χιλιοειπωμένο «μη μου κρύβεις τον ήλιο» ή «μη μου στερείς αυτό που δεν μπορείς να μου χαρίσεις».* *Οι νεοέλληνες ειδικοί κατά έναν περίεργο τρόπο, σταματούν εδώ χωρίς να επεκτείνονται στην υπόλοιπη συζήτηση του Αλεξάνδρου με τον Διογένη, η οποία είναι πραγματική διάλεξη πολιτικής κοινωνιολογίας. Ο Διογένης συμφωνεί με την Σωκρατική αντίληψη περί γνώσεως. Δηλαδή δεν μπορεί να ασχοληθεί κάποιος επιτυχώς και επωφελώς με κάτι αν το αγνοεί.* *Νομίζεις λέει στον Μέγα Αλέξανδρο πως εί... περισσότερα »

Ο Αριστοτέλης και η έρευνα της ψυχής

*Ο Αριστοτέλης στο βιβλίο του «Περί Ψυχής» είναι από τους πρώτους φιλοσόφους, που επιχειρεί επιστημονικά να διερευνήσει τις ιδιότητες της Ψυχής.* Συνέχεια »

Στοχάζομαι... Άρα ανανεώνομαι... πατέρας Ιωάννης...
Η Φιλοσοφία, είναι ένας αιώνιος οδοιπόρος, ο οποίος πάντα αρχίζει τό έργο του από τήν αρχή, είναι ο έρως τού ανθρώπου, η βαθιά θέλησή του καί η επιθυμία του νά εύρει τήν αλήθεια. Δέν γνωρίζει κανένα όριο, καί νοιώθει πώς πρέπει νά ξεπεράσει τούς φραγμούς τών πραγμάτων, ώστε νά φτάσει στήν ουσία αντικειμένου... Συνεπώς ο έρως είναι η υποκειμενική αιτία γιά τήν ατερμάτιστη πορεία τού λόγου μέσα στόν άνθρωπο... Αυτά τά δύο, έρως καί λόγος, χαρακτηρίζουν τόσο τήν ουσία τής Φιλοσοφίας όσον καί τήν ουσία τού ανθρώπου, πού κατά βάση είναι πάντα Πνευματική... Γι΄αυτό καί η φιλοσοφία θά υπάρχει όχι στά πράγματα καί τά γεγονότα, αλλά μόνο στόν άνθρωπο ώς ιδέα...