Cistus Incanus τσάι, Spray και Κάψουλες
Το λάδανο ή ο αλάδανος είναι η αρωματική ρητίνη με έντονες φαρμακευτικές
ιδιότητες η οποία μαζεύεται από τα φύλλα της λαδανιάς ή Κίσθου του Κρητικού
[το υποείδος κρητικός(Cistus Creticus spp. Creticus) ή ( Cistus incanus) ή
(Cistus villosus)].Στην αρχαιότητα κατά τον καθηγητή Φαρμακευτικής Τεχνολογίας
Παν/μίου Αθηνών Κων. Δεμέτσο χρησιμοποιόνταν σε καρκίνους, κακοήθη
σαρκώματα και όγκους του πρωκτού, και σε μορφή ελαίου σε όγκους της μήτρας
και ρινικούς πολύποδες. Έχει εξαιρετική αντιμικροβιακή αντισηπτική δράση.
Σήμερα γίνονται πειράματα για αντι – νεοπλασματικές ιδιότητες με δραστικές
ουσίες του φυτού in vitro (στο εργαστήριο).Θεραπευτικές χρήσεις: Τα φύλλα
της λαδανιάς παράγουν έκχυμα για το βήχα. Επίσης μπορούμε να παράγουμε
λαδανέλαιο αφήνοντας ένα βάζο με φύλλα λαδανιάς
και ελαιόλαδο στον ήλιο για 15 μέρες.
ιδιότητες η οποία μαζεύεται από τα φύλλα της λαδανιάς ή Κίσθου του Κρητικού
[το υποείδος κρητικός(Cistus Creticus spp. Creticus) ή ( Cistus incanus) ή
(Cistus villosus)].Στην αρχαιότητα κατά τον καθηγητή Φαρμακευτικής Τεχνολογίας
Παν/μίου Αθηνών Κων. Δεμέτσο χρησιμοποιόνταν σε καρκίνους, κακοήθη
σαρκώματα και όγκους του πρωκτού, και σε μορφή ελαίου σε όγκους της μήτρας
και ρινικούς πολύποδες. Έχει εξαιρετική αντιμικροβιακή αντισηπτική δράση.
Σήμερα γίνονται πειράματα για αντι – νεοπλασματικές ιδιότητες με δραστικές
ουσίες του φυτού in vitro (στο εργαστήριο).Θεραπευτικές χρήσεις: Τα φύλλα
της λαδανιάς παράγουν έκχυμα για το βήχα. Επίσης μπορούμε να παράγουμε
λαδανέλαιο αφήνοντας ένα βάζο με φύλλα λαδανιάς
και ελαιόλαδο στον ήλιο για 15 μέρες.
Φυτό γνωστό από την αρχαιότητα με τα ονόματα «κίσθος ο άρρην» όπως αναφέρει ο Θεόφραστος και «κίστος» ή «κίσσαρον» ή «κίσθαρον» του Διοσκουρίδη.
Το Cistus Incanus – ή αλλιώς Κίστος όπως είναι γνωστός, είναι μικρός αειθαλής θάμνος. Ο βλαστός είναι πολύκλαδος, με πυκνούς αδένες, ύψους μέχρι 100 εκατοστά.
Τα φύλλα είναι αντίθετα, παχιά, ρυτιδώδη. Τα άνθη είναι σαν μικρά τριαντάφυλλα, ροδόχρωμα. Ανήκει στην οικογένεια των Κιστιδών (Cistaceae). Εξαπλώνεται στο μεγαλύτερο τμήμα της Μεσογείου και είναι κοινό στην Ελλάδα.
Αυτοφύεται σε θαμνότοπους, κατά συστάδες, σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές.
H άνθηση αρχίζει τον Ιούνιο και διαρκεί μέχρι και τον Αύγουστο.
Συλλέγεται το έκκριμα (λάδανο) τις μεσημεριάτικες ώρες των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου.
Είναι φυτό αρωματικό και φαρμακευτικό. Ο βλαστός και τα φύλλα περιέχουν βαλσαμώδη ρητινική αρωματική ύλη, το λάδανο. Στη ρητίνη περιέχονται οργανικές ενώσεις που ονομάζονται λαμβανικά διτερπένια, οι οποίες σύμφωνα με μελέτες παρουσιάζουν αντιμικροβιακή και κυτταροστατική δράση (εμποδίζουν δηλαδή τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και τελικά αποτρέπουν τη δημιουργία όγκων).
Η ρητίνη της λαδανιάς παράγεται από τα τριχώματα του φυτού. Τα τριχώματα είναι δομές που βρίσκονται στην επιδερμίδα του φυτού, τα οποία παράγουν ουσίες που είναι υπεύθυνες για την προστασία του, ειδικότερα στα φυτά που μεγαλώνουν σε ακραίες συνθήκες όπως η λαδανιά. Ιδιαίτερη είναι η χρήση του σε φάρμακα, όσο αφορά την ανακούφιση του στομαχιού και γενικά του πεπτικού συστήματος.
Ο Κίστος έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες από οποιασδήποτε φυτό στην Ευρώπη, με εκπληκτική ικανότητα καταστροφής των ελευθέρων ριζών καθώς επίσης και υψηλή αντιοξειδωτική δραστηριότητα.
Είναι ένα υγιεινό βότανο που μπορείτε ,σε μορφή ροφήματος, σε κάψουλες αλλά και σε σπρέι να υιοθετήσετε στην καθημερινότητά σας προσφέροντας στον οργανισμό τα ευεργετικά του οφέλη.
Ιδιαίτερη είναι η χρήση του σε φάρμακα, όσον αφορά την ανακούφιση του στομαχικού και γενικά του πεπτικού συστήματος.
Ο κίστος έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες από οποιοδήποτε φυτό στην Ευρώπη, με εκπληκτική ικανότητα καταστροφής των ελεύθερων ριζών καθώς επίσης και υψηλή αντιοξειδωτική δραστηριότητα.
Από το 400 π.Χ. συναντάται στη Βόρεια Αφρική και τις χώρες της Μέσης Ανατολής, εξαπλώνεται στο μεγαλύτερο τμήμα της Μεσογείου και αποτελεί φυτό συνηθισμένο στην Ελλάδα. Πρόκειται για πολυετή θάμνο που φύεται κατά συστάδες στα ξηρά και άγονα χώματα ημιορεινών και ορεινών περιοχών της Μεσογείου. Ανθίζει τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε συλλέγεται και το έκκριμα. Μια από τις ποικιλίες Κίστου είναι η Cistus Incanus ssp. tauricus, που είναι αυτοφυής και παρουσιάζει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες. Είναι ένα βότανο που έχει διατηρήσει ανεξίτηλες τις ιδιότητές του στο πέρασμα των αιώνων.
Για τα συμπληρώματα διατροφής Cistus Incanus Κάψουλες και Σπρέι, η LR χρησιμοποιεί τα πράσινα φύλλα του Κίστου, καθώς εκεί εστιάζεται η ευεργετική του δράση. Ο Cistus Incanus προσφέρει ουσίες πολύτιμες για τον οργανισμό, δεδομένου ότι οι απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής καθιστούν σχεδόν αδύνατη την κατανάλωση τροφών υψηλής διατροφικής αξίας σε καθημερινή βάση. Ουσίες όπως είναι οι πολύτιμες πολυφαινόλες.
Πολυφαινόλες
Οι πολυφαινόλες είναι φυτικές ουσίες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες και σημαντική προστατευτική δράση για την υγεία του ανθρώπου. Έρευνες έχουν δείξει πως προάγουν την καλή λειτουργία του οργανισμού και παρατείνουν το μέσο όρο ζωής. Οι πολυφαινόλες αναστέλλουν ή περιορίζουν την οξείδωση των λιπιδίων του αίματος, αυξάνουν τα επίπεδα της «καλής» χοληστερίνης HDL και μειώνουν τα επίπεδα της λιπο-πρωτεΐνης LDL, της «κακής» χοληστερίνης, η οποία ευθύνεται για τη δημιουργία αθηρωματικών πλακών που προκαλούν τη στεφανιαία νόσο. Χάρη στην αντιφλεγμονώδη δράση τους, μειώνουν την πιθανότητα δημιουργίας θρόμβων. Επίσης, έχουν την ιδιαίτερη ικανότητα να καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες, που προκαλούν οξείδωση στον οργανισμό και αποτελούν βασικό παράγοντα της πρόωρης γήρανσης του δέρματος. Κατά τον ίδιο τρόπο περιορίζουν σε σημαντικό βαθμό τις οξειδωτικές βλάβες στους ιστούς, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει την αντίσταση του ανθρώπινου οργανισμού στον καρκίνο. Αν μαζί με όλα τα παραπάνω λάβουμε υπόψη μας πως ο Κίστος αποτελεί το φυτό με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες στην Ευρώπη, μπορούμε να καταλάβουμε τις ευεργετικές ιδιότητες που έχουν οι Cistus Incanus Κάψουλες και Σπρέι!
Οι Κάψουλες, που έχουν φυτικό περίβλημα και δεν περιέχουν λακτόζη, έχουν 73% περιεκτικότητα σε εκχύλισμα Κίστου. Η δοσολογία είναι μια κάψουλα δύο φορές την ημέρα. Το Σπρέι -με δροσερή γεύση μέντας- είναι ιδανικό για «καθ’ οδόν», καθώς η πρακτική του συσκευασία σάς δίνει τη δυνατότητα να το έχετε πάντα μαζί σας!
Περιέχει εκχύλισμα Cistus Incanus σε ακόμη υψηλότερο ποσοστό: 86%! Ακόμη, στα συστατικά του Σπρέι Cistus Incanus περιλαμβάνονται τόσο η υδατοδιαλυτή Βιταμίνη C όσο και η λιποδιαλυτή Βιταμίνη Ε.
Η Βιταμίνη C είναι αναγκαία για τις διάφορες μεταβολικές λειτουργίες του οργανισμού, όπως η σύνθεση του κολλαγόνου, η διατήρηση της σταθερότητας των αιμοφόρων αγγείων, ο μεταβολισμός των αμινοξέων, η απελευθέρωση ορμονών στα επινεφρίδια, αλλά και η σύνθεση των οστών, των δοντιών, των ούλων και του αίματος.
Η Βιταμίνη C ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, προλαμβάνοντας μολύνσεις από βακτήρια και ιούς, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και βοηθά στη διατήρηση της υγείας του δέρματος. Με τρεις ψεκασμούς απ’ ευθείας στο στόμα τρεις φορές τη μέρα, το Σπρέι Cistus Incanus παρέχει στον οργανισμό σας Υγεία και Ευεξία μέσα από τη φυσική δύναμη του ευεργετικού αυτού φυτού.
Μην ξεχνάτε ότι:Η LR χρησιμοποιεί αποκλειστικά τα πλούσια σε συστατικά φύλλα του φυτού και όχι τα άλλα τμήματά του.
• Χρήση μόνο των πλούσιων σε συστατικά φύλλων του φυτού και όχι των άλλων τμημάτων του
• Εκχύλισμα από αυτοφυή φυτά
• Αμιγώς φυτικά συστατικά
• Χωρίς γενετική τροποποίηση
Σε μορφή τσαγιού, σε συνδυασμό με την ευεργετική μέντα, δημιουργεί ένα ευχάριστο, ηρεμιστικό και αναζωογονητικό ρόφημα.
Είναι ένα υγιεινό βότανο που μπορείτε σε μορφή ροφήματος, να υιοθετήσετε στην καθημερινή διατροφή σας προσφέροντας στον οργανισμό τα ευεργετικά του οφέλη.
Αρκεί μία κουταλιά του γλυκού τσάι, σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό, αφήνετε μερικά λεπτά να δράσει και το τσάι σας είναι έτοιμο.
• 95% Cistus Incan
Άλλα ονόματα: Λαδανιά, Αλάδανος, Λάδανο, Το μύρο της Βίβλου,
Αρωματικός αυτοφυής θάμνος που ανήκει στην οικογένεια των κιστιδών. Τα φύλλα του είναι χνουδωτά μικρά και τα άνθη του έχουν χρώμα λευκό ή ροζ, και έχουν μια παράξενη όψη σαν να είναι τσαλακωμένα.
Είναι φυτό της νότιας Ευρώπης και το βρίσκουμε ιδιαίτερα στην Κρήτη.
Από τον Κίστο παράγεται ένα είδος ρετσινιού το λάβδανο που το χρησιμοποιούν στην αρωματοποιία.
Από τα αρχαία χρόνια το έκαναν αλοιφή και το χρησιμοποιούσαν και ως θυμίαμα. Είναι από τις γνωστότερες αρωματικές ρητίνες. Παλαιότερα το καλύτερο ήταν αυτό που έβγαινε στην Κύπρο αλλά σήμερα λόγω των αλλαγών στο κλίμα δεν συλλέγεται στην Κύπρο και το καλύτερο σήμερα είναι αυτό που παράγεται στην Κρήτη (Cistus Creticus).
Ο Διοσκουρίδης έγραψε ότι παλαιότερα το μάζευαν από τις τρίχες των κατσικιών που ενώ βοσκούσαν κόλλαγε επάνω τους η αρωματική ρητίνη του Κίστου.
Έχει ένα περίεργο χαρακτηριστικό να ενεργοποιούνται οι σπόροι του σε περιοχές μετά από πυρκαγιά.
Το υποείδος cistus creticus που συναντάμε στην περιοχή κυρίως του Μυλοποτάμου στην Κρήτη έχει μεγάλη περιεκτικότητα 40% σε μια ομάδα διτερπενίων και σεσκιτερπενίων που έχουν αντιμικροβιακή δράση. Επίσης περιέχει πολυφαινόλες από οποιοδήποτε άλλο φυτό. Έχει χρώμα σκούρο καφέ και ιδιαίτερα πικρή γεύση.
Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω το λάβδανο χρησιμοποιείται για την παρασκευή αρωμάτων, καλλυντικών, αρωματική ουσία για θυμιάσεις και στην ταρίχευση νεκρών. Το λάβδανο είναι μια από τις ισχυρότερες ρητίνες-λιβάνια και είναι ένα από τα βασικά λιβάνια που καίγονται όταν διαβάζουμε τους Ψαλμούς του Δαυίδ, γι’ αυτό και ονομάστηκε «Μύρο της Βίβλου).
Μυθολογία : Φυτό που για χάρη του καυγάδισαν οι θεοί του Ολύμπου με τις θεές γιατί οι θεοί θέλησαν να δώσουν θεραπευτικές ιδιότητες στον κίστο ενώ οι θεές καλλωπιστικές και έτσι απέκτησε και τις δύο ιδιότητες.
Συστατικά: Διτερπένια, Σεσκιτερπένια, Πολυφαινόλες σε μεγάλη ποσότητα, τανίνες και γλυκοσίδια
Χρησιμεύει: Σε προβλήματα του στομάχου, των εντέρων, και είναι καλό κατά της παχυσαρκίας. Επίσης είναι καταπραϋντικό, στυπτικό, σπασμολυτικό, κατά της αϋπνίας, βρογχίτιδας, αναλγητικό. Μπορούμε να το χρησιμοποιούμε και προληπτικά κατά των κρυολογημάτων και των ασθενειών του χειμώνα. Κατά της κολίτιδας, της δυσπεψίας και των παθήσεων του δέρματος.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΦΥΣΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ πατέρας Ιωάννης Γλιόγκος
ΠΑΤΕΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΡΟΣ - ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣστοΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΩΡΑ..
*Η Φυσιοπαθολογία, είναι ο τρόπος αντιμετώπισης κάθε **ασθένειας, μέ φυσικά μέσα...Όπως Νηστεία καί ανάλογη **διατροφή, άσκηση, καί θεραπεία μέ τά κατάληλα βότανα. **Ο Φυσιοπαθολόγος πιθανόν νά συμβουλέψει τόν ασθενή, αποφεύγοντας τά χημικά φάρμακα καί ανάλογα μέ τήν **φύση τού προβλήματος, τήν Ψυχοθεραπεία όπως καί τήν **Φυσιοθεραπεία, μέ τήν ταυτόχρονη χρήση Βοτάνων... * Μελέτη: Οι τοξίνες τών μεταλλαγμένων μεταφέρονται στόν ανθρώπινο οργανισμό, καί γιά τόν λόγο αυτό μέσα στά πλαίσια μιάς φυσικής διατροφής, τά απορρίπτουμε ώς επικίνδυνα γιά τόν οργανσμό μας. Εργαστηριακές κα... περισσότερα »