38 δημοσιευμένες έρευνες, που συνηγορούν στις ανησυχίες των κατασκευαστών εμβολίων για το εμβόλιο του  καινούριου κορονοιού, αλλά και με τις ανησυχίες του ειδικού συμβούλου για τον κορονοιό του Λευκού Οίκου, Δρ Φάουτσι που το αναφέρει στην ειδική επιτροπή της Βουλής.

Coronavirus vaccine developers wary of errant antibodies  

Ο Δρ Φάουτσι αναφέρθηκε σε δυο σημαντικά προβλήματα του εμβολίου. Πρώτον ότι σε προηγούμενες έρευνες, τα εμβόλια δεν ήταν αποτελεσματικά, αλλα το κυριώτερο, ήταν ότι αντί να περιορίζουν τον ιό των ενισχύαν περισσότερο, στην ουσία το εμβόλιο τον ενισχύει, οπότε έχουμε αυξημένη παθογένεια της νόσου.

 Δρ Φάουτσι στην ειδική επιτροπή του Κογκρέσου. 

ΒΙΝΤΕΟ. ΣΤΟ 5 ΚΑΙ 30
»Δεν υπάρχει καμμία εγγύηση, ότι τα εμβόλια για τον κορονοιό, θα είναι αποτελεσματικά.
Υπήρξαν τουλάχιστον δύο εμβόλια στο παρελθόν που παρήγαγαν «μη βέλτιστη απόκριση», (δεν ήταν αποτελεσματικά) είπε. »Και όταν το άτομο έπειτα εκτεθεί, στην πραγματικότητα στον ιο, αντί να τον προφυλλάσει απο τον ιο, στην ουσία το εμβόλιο τον ενισχύει, έχει αυξημένη παθογένεια της νόσου, η οποία είναι πάντα ανησυχητική. Γι ‘αυτό θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί. Αυτά είναι τα δύο μεγάλα άγνωστα, θέματα»

Υπάρχουν αυξανόμενες θεωρητικές ανησυχίες (αυτό που δείχνουμε πιο κάτω με τις 38 τουλάχιστον δημοσιευμένες έρευνες, είναι ότι οι ανησυχίες δεν είναι καθόλου θεωρητικές, αλλά έχει αποδειχθεί στην πράξη απο έρευνες σε ζώα, αλλα και σε ανθρώπους) ότι τα εμβόλια που δημιουργούν αντισώματα κατά του SARS-CoV-2 μπορεί να συνδέονται με τον ιό χωρίς να τον εξουδετερώνουν. 

Εάν συμβεί αυτό, τα μη εξουδετερωτικά αντισώματα θα μπορούσαν να ενισχύσουν την είσοδο του ιού στα κύτταρα και την αντιγραφή του ιού και να καταλήξουν στην επιδείνωση της μόλυνσης αντί να προσφέρουν προστασία, μέσω του  φαινομένου του ADE. 

Το ADE «είναι μια πραγματική ανησυχία», λέει ο ιολόγος Kevin Gilligan, ανώτερος σύμβουλος της Biologics Consulting, ο οποίος συμβουλεύει διεξοδικές μελέτες ασφάλειας.

«Επειδή εάν το όπλο εκπυροκροτήσει και ένα εμβόλιο που ενισχύει την ασθένεια, διανέμεται ευρέως  αυτό θα ήταν χειρότερο από το να μην κάνουμε καθόλου εμβολιασμό». Ο βαθμός ADE για το εμβολίο του SARS-CoV-2 είναι άγνωστος.

Τι είναι το φαινόμενο ADE.  (ADE  Antibody-dependent enhancement)

Εξαρτημένη Ενίσχυση Αντισωμάτων (Antibody-Dependent Enhancement, ADE), που σημαίνει ότι η έκθεση στους ιούς, μετά απο εμβόλιο, μπορεί να εκθέσει τους ασθενείς σε μεγαλύτερο κίνδυνο μολύνσεων και σοβαρότερα συμπτώματα.

Τα αντισώματα που έχουν παραχθεί με το εμβόλιο, είναι πιθανόν να αντιδράσουν στον γνώριμο εισβολέα και να προκαλέσουν μια επικίνδυνη και υπερβολική αμυντική αντίδραση, ένα φαινόμενο γνωστό ως ενίσχυση εξαρτώμενη από αντισώματα.

Ορισμένοι ερευνητές προτείνουν ότι το φαινόμενο αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί ο ιός COVID-19 είναι πιο θανατηφόρος στους ηλικιωμένους και λιγότερο στα παιδιά, που λόγω ηλικίας δεν έχουν ακόμα εκτεθεί σε άλλους κορονοϊούς

Τώρα που δεκάδες εταιρείες σε όλο τον κόσμο αναπτύσσουν ένα εμβόλιο κοροναϊού και μερικές από αυτές έχουν ήδη ξεκινήσει κλινικές δοκιμές, παρακάμπτοντας το στάδιο δοκιμών σε ζώα, ήρθε η ώρα να αναρωτηθούμε: είναι δυνατόν να δημιουργηθεί ένα εμβόλιο κατά του κοροναϊού;

Το φαινόμενο της εξαρτώμενης από αντισώματα ενίσχυσης της λοίμωξης (ADE) περιγράφηκε από τους Hawks το 1964. Η πρώτη δημοσιευμένη μελέτη

 Hawkes R.A. Enhancement of the infectivity of arboviruses by specific antisera produced in domestic fowls // Aust. J. Exp. Biol. Med. Sci. 1964. V. 43. P. 465—482.

 Hawkes R.A., Lafferty K.J. The enhancement of virus infectivity by antibody // Virology. 1967. V. 33. P. 250—261.

Διαπίστωσε ότι παρουσία συγκεκριμένων αντισωμάτων, ορισμένοι ιοί πολλαπλασιάζονται γρηγορότερα. Στη συνέχεια, αποδείχθηκε ότι όταν αντισώματα που δεν εξουδετερώνουν επαρκώς τον ιό, προσκολλώνται στα ιικά σωματίδια, αυτό οδηγεί σε πιο αποτελεσματική μόλυνση των κυττάρων και, ως αποτέλεσμα, σε αυξημένη αντιγραφή του ιού και αυξημένη παθογένεια. Στη συνέχεια, αυτό το φαινόμενο παρατηρήθηκε για πολλούς άλλους ιούς.

1. Κορονοϊοί

Η οικογένεια κορανοϊών περιλαμβάνει 40 ιούς, εκ των οποίων 7 ιοί είναι σε θέση να μολύνουν τον άνθρωποΑπό αυτούς τους επτά, τέσσερις ιοί (229E, NL63, OC43, HKU1) προκαλούν κρυολογήματα και είναι υπεύθυνοι για το 10-15% των περιπτώσεων κρυολογήματος. Oι 229E και OC43 εμφανίστηκαν τη δεκαετία του 60, ένας άλλος (NL63) ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2004 στις Κάτω Χώρες και ο τελευταίος (HKU1) το 2005 στο Χονγκ Κονγκ.

Ο πέμπτος κορονοϊός (SARS) ήταν υπεύθυνος για την επιδημία SARS το 2002, που ξεκίνησε στην Κίνα και ο έκτος (MERS) ήταν υπεύθυνος για την επιδημία του αναπνευστικού συνδρόμου της Μέσης Ανατολής, η οποία ξεκίνησε το 2012 στη Σαουδική Αραβία. Ο έβδομος ιός (SARS-CoV-2) είναι υπεύθυνος για την τρέχουσα πανδημία του 2020.

Ο SARS Coronavirus στο αρχικό στάδιο της μόλυνσης δεν μολύνει μακροφάγα (ανοσοκύτταρα), αλλά όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αρχίζει να παράγει αντισώματα κατά του ιούβοηθούν τον ιό να εισέλθει σε μακροφάγα, γεγονός που οδηγεί σε μια πιο σοβαρή λοίμωξη.

Μετά την έναρξη της επιδημίας SARS, οι ερευνητές προσπάθησαν σκληρά να κατασκευάσουν εμβόλιο για τον Κορονοιό.

Σε μια μελέτη του 2006το εμβόλιο SARS κορονοϊού ήταν αποτελεσματικό σε νεαρά ποντίκια. Αλλά σε ηλικιωμένα ποντίκια που εμβολιάστηκαν με SARS και στη συνέχεια μολύνθηκαν, ο εμβολιασμός οδήγησε σε ανοσολογική πνευμονοπάθεια.

Η ανοσολογική παθολογία παρατηρήθηκε με διάφορους τύπους εμβολίων (με και χωρίς αλουμίνιο) και προκλήθηκε στη θέση  Th2 στο ανοσοποιητικό σύστημα. 

Τα ίδια αποτελέσματα ελήφθησαν σε μελέτες το 2011 και το 2012 με διάφορους τύπους εμβολίων.

Παθολογία του ανοσοποιητικού πνεύμονα παρατηρήθηκε επίσης σε προκλινικές δοκιμές του εμβολίου σε κουνάβια και πιθήκους. 

Σε μια μελέτη του 2008, ο εμβολιασμός κατά του SARS κορανοϊού είχε ως αποτέλεσμα σοβαρή πνευμονία μετά τη μόλυνση. 

Σε μια καναδική μελέτη του 2004, τα κουνάβια που εμβολιάστηκαν με SARS κορονοιό, τα οποία στη συνέχεια μολύνθηκαν με κορονοιό, είχαν σημαντικά πιο σοβαρή ηπατική φλεγμονή (ηπατίτιδα) σε σύγκριση με τα μη εμβολιασμένα κουνάβια.

Όλες αυτές οι αποτυχημένες δοκιμές αποδίδονται στο φαινόμενο της εξαρτώμενης από αντισώματα αυξημένης μόλυνσης. Η ADE έχει επίσης εντοπιστεί σε αρκετές in vitro μελέτες. Για παράδειγμα, σε μια κινεζική μελέτη του 2007, το εμβόλιο SARS  έδειξε καλά αποτελέσματα σε ζώα, αλλά στην ανθρώπινη κυτταρική σειρά, το εμβόλιο οδήγησε σε αυξημένη κυτταρική μόλυνση. 

Αυτά τα αποτελέσματα έχουν επιβεβαιωθεί σε άλλες μελέτες. [1] [2] [3]

Η ανοσολογική παθολογία που προκαλείται από εμβόλια SARS έχει παρατηρηθεί με διαφορετικούς τύπους εμβολίων (με βάση ολόκληρο τον ιό, εμβόλια υπομονάδας), με διαφορετικές μεθόδους απενεργοποίησης του ιού, και με διαφορετικά υποστρώματα στα οποία αναπτύσσεται ο ιός

Ένα παρόμοιο μοτίβο παρατηρήθηκε με τον κορονοϊό MERS σε μια μελέτη του 2016. Το εμβόλιο οδήγησε σε ανοσολογική παθολογία των πνευμόνων σε ποντίκια όταν μολύνθηκαν με κοροναϊό.

Σε μια μελέτη του 2017, τα κουνέλια που εμβολιάστηκαν με MERS κορονοιό ανέπτυξαν αυξημένη πνευμονία. 

Και όταν προηγούμενα μη μολυσμένα και μη εμβολιασμένα κουνέλια μεταγγίστηκαν με το αίμα των εμβολιασμένων κουνελιών, παρατήρησαν επίσης την ίδια έντονη πνευμονία όταν αντιμετώπισαν τη μόλυνση.

Κλινικές δοκιμές φάσης 1 για το εμβόλιο SARS διεξήχθησαν σε ανθρώπους και το εμβόλιο βρέθηκε να είναι αποτελεσματικό και ασφαλές. Αλλά συμμετείχαν μόνο νέοι σε αυτές, οι μελέτες ασφάλειας ήταν βραχυπρόθεσμες και αντί της αποτελεσματικότητας ελέγχθηκε η ανοσογονικότητα (δηλαδή παραγωγή αντισωμάτων). [4] [5]

Το φαινόμενο ADE παρατηρείται επίσης για τον κορονοϊό της γάτας (το οποίο, παρεμπιπτόντως, δεν συνέβαινε μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1950). 

Σε μια βρετανική μελέτη του 1990, τα γατάκια που εμβολιάστηκαν με ένα ανασυνδυασμένο (γενετικά τροποποιημένο) εμβόλιο για το εμβόλιο της ευλογιάς (στο οποίο εισήχθη η πρωτεΐνη του κορονοϊού) πέθαναν γρηγορότερα από τον κορονοϊό της γάτας σε σύγκριση με τα γατάκια ελέγχου που εμβολιάστηκαν με ένα άγριο στέλεχος της ευλογιάς 8 ημέρες έναντι 29 ημερών). 

40% απο τα γατάκια από την ομάδα ελέγχου επέζησαν, ενώ δεν υπήρχαν επιζώντα στην ομάδα που εμβολιάστηκαν με το ανασυνδυασμένο εμβόλιο. 

Τα εμβολιασμένα γατάκια έδειξαν πολυάριθμες βλάβες στον εγκέφαλο, το ήπαρ και την σπλήνα

Σε μια ουγγρική μελέτη το 2013, το εμβόλιο ήταν αποτελεσματικό για γάτες που είχαν μεγαλώσει υπό στείρες συνθήκες. Αλλά όταν δοκιμάστηκε σε συνηθισμένες γάτες, οδήγησε σε «σύνδρομο πρόωρου θανάτου». 

Όπως και στην προηγούμενη μελέτη, οι εμβολιασμένες πέθαναν από μόλυνση γρηγορότερα από ότι αυτες που δεν είχαν εμβολιαστεί. 

Μια πιο σοβαρή πορεία της νόσου και του συνδρόμου πρόωρου θανάτου σε εμβολιασμένες γάτες έχει βρεθεί σε άλλες μελέτες. [6] [7] [8]

Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι το φαινόμενο ADE μπορεί να προκάλεσε αυξημένη θνησιμότητα από το νέο κοροναϊό στο Hubei, λόγω του γεγονότος ότι ο πληθυσμός είχε ήδη άλλους κοροναϊούς και ότι η θεραπεία ασθενειών και η ανάπτυξη εμβολίων πρέπει να λάβουν υπόψη αυτό το φαινόμενο.

2. Ο πυρετός του δάγκειου πυρετού

Ένας από τους καλύτερους μελετημένους ιούς στο πλαίσιο της αυξημένης λοίμωξης που εξαρτάται από αντισώματα είναι μια ομάδα τεσσάρων ιών που προκαλούν πυρετό του δάγκειου πυρετού. 

Τα αντισώματα σε έναν από τους ορότυπους αυτού του ιού όχι μόνο δεν εξουδετερώνουν άλλους ορότυπους, αλλά είναι επίσης αντιδραστικοί με άλλους ορότυπους

Όταν μολυνθούν με άλλους ορότυπους, αυτά τα αντισώματα αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης και σοβαρότερων μορφών της νόσου (αιμορραγικός πυρετός δάγκειου πυρετού και σύνδρομο δάγκειου πυρετού).

Ο εμβολιασμός, όπως μια φυσική ασθένεια, οδηγεί επίσης σε πιο σοβαρές μορφές της νόσου όταν μολυνθεί με άλλους ορότυπους. 

Οι εργασίες για το εμβόλιο κατά του δάγκειου πυρετού συνεχίζονται από τη δεκαετία του 1920, αλλά το πρώτο εμβόλιο (Dengvaxia από την Sanofi-Pasteur) εγκρίθηκε μόνο το 2015

Μια κλινική μελέτη αυτού του εμβολίου, στην οποία συμμετείχαν 10.000 παιδιά που χρησιμοποιούν πραγματικό εικονικό φάρμακο (αλατούχο διάλυμα!), 

Έδειξαν εξαιρετικά αποτελέσματα ασφάλειας.

Ωστόσο, στην πράξη, μετά από μαζικό εμβολιασμό στις Φιλιππίνες, αποδείχθηκε ότι το εμβόλιο αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και νοσηλείας σε άτομα που δεν είχαν προηγουμένως πυρετό του δάγκειου πυρετού. 

Αφού πέθαναν περισσότερα από 600 άτομα, οι Φιλιππίνες απαγόρευσαν το εμβόλιο και σε άλλες χώρες, ο εμβολιασμός συνιστάται μόνο για όσους έχουν ήδη πάθει δάγκειο πυρετό.

3. Γρίπη

Για τη γρίπη, το φαινόμενο της εξαρτώμενης από αντισώματα αυξημένης μόλυνσης ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1980.  Από τότε έχει αποδειχθεί και σε άλλες in vitro και in vivo μελέτες. 

Τα αντισώματα έναντι των πρωτεϊνών της γρίπης (HA και NA) έχουν αποδειχθεί ότι οδηγούν σε αυξημένη κυτταρική μόλυνση. 

Σε αρκετές μελέτες, ένα απενεργοποιημένο εμβόλιο γρίπης των χοίρων οδήγησε σε μια πιο σοβαρή ασθένεια και βλάβη στους πνεύμονες όταν μολύνθηκε με άλλο τύπο γρίπης στους χοίρους. [9] [10] [11] [12]

Ο εμβολιασμός των κουνάβων κατά της γρίπης των χοίρων έχει οδηγήσει σε αυξημένη θνησιμότητα και βλάβη στους πνεύμονες όταν μολύνονται με κοινό στέλεχος της γρίπης. [13] [14]

Μελέτες παρατήρησης από τον άνθρωπο έδειξαν ότι το εμβόλιο της γρίπης 2008/9 φαίνεται ότι οδήγησε σε μια πιο σοβαρή ασθένεια όταν μολύνθηκε με πανδημία γρίπης των χοίρων. [15] [16]

4. Άλλοι ιοί

Το 1969, ένα εμβόλιο αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) RNA ιός της οικογένειας Paramyxoviridae, είχε ως αποτέλεσμα σοβαρή ασθένεια και νοσηλεία στο 80% των εμβολιασμένων βρεφών, σε σύγκριση με το 5% μεταξύ των μη εμβολιασμένων 

και 2 παιδιά πέθαναν. Μόνο το 5% των παιδιών στην ομάδα ελέγχου χρειάστηκε νοσηλεία. Τα εμβολιασμένα παιδιά έφεραν υψηλούς τίτλους μη εξουδετερωτικών αντισωμάτων, εμπλέκοντας το ADE στο τραγικό αποτέλεσμα, αν και πιθανότατα συνέβαλε και η απόκριση Τ2 (φλεγμονώδους) Τ κυττάρου.

Το φαινόμενο της ADE εξαρτώμενης από αντισώματα αυξημένης λοίμωξης σε RSV εμβολιασμούς έχει επίσης τεκμηριωθεί σε πιθήκους, αρουραίους και ποντίκια.

Λόγω της ADE, το πρώτο εμβόλιο ιλαράς (απενεργοποιημένο) είχε ως αποτέλεσμα άτυπη σοβαρή ιλαρά.

Επίσης, μια εξαρτώμενη από αντίσωμα αύξηση της μόλυνσης επιδεινώνει την πορεία μιας μολυσματικής ασθένειας που προκαλείται από έναν στενά συγγενή μικροοργανισμό εάν υπάρχουν αντισώματα διασταυρωμένης αντίδρασης στο αίμα του ασθενούς. 

Για παράδειγμα, τα αντισώματα από την ιαπωνική εγκεφαλίτιδα μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρό δάγκειο πυρετό.  Και τα αντισώματα από τον πυρετό του δάγκειου πυρετού μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρό πυρετό του Δυτικού Νείλου. [17] [18]

Το φαινόμενο της εξαρτώμενης από αντισώματα αυξημένης μόλυνσης βρέθηκε επίσης σε βακτηριακές λοιμώξεις. 

Είναι πιθανό αυτό το φαινόμενο να είναι επίσης υπεύθυνο για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 1, λόγω αντισωμάτων κατά του ιού Coxsackie.

Οι μολυσματικές ασθένειες που μελετήθηκαν, οι οποίες συνοδεύονται από το φαινόμενο της αύξησης της λοίμωξης που εξαρτάται από αντισώματα, περιλαμβάνουν επίσης τον ιό HIV, τον Έμπολα, τον πυρετό του Μάρμπουργκ, τον κίτρινο πυρετό, την ηπατίτιδα C, την εγκεφαλίτιδα που προκαλείται από κρότωνες, τη λύσσα, τον παρβοϊό Β19, τη φυματίωση, την ανοσοανεπάρκεια στις γάτες, τη μολυσματική αναιμία των αλόγων και την αναιμία του στρεπτόκοκκου λοίμωξη και άλλες.

Αξιολόγηση της χρονικά σχετιζόμενης οξείας αναπνευστικής νόσου μετά τον εμβολιασμό της γρίπης

Influenza Vaccination and Respiratory Virus Interference Among Department of Defense Personnel During the 2017-2018 Influenza Season

Η Αμερικάνικη μελέτη στα μέλη του προσωπικού των Ηνωμένων Πολιτειών και στατιστικά στοιχεία για εποχιακές οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις … διαπιστώνει ότι τα εμβόλια γρίπης έχουν σημαντικά υψηλότερες πιθανότητες να προσβληθούν από λοιμώξεις που προκαλούνται από την οικογένεια και του κοροναϊού, μεταξύ άλλων.

Ωστόσο, οι δοκιμές εμβολίων εγκρίνονται «χωρίς τη συνηθισμένη ποσότητα προκλινικών δεδομένων ασφάλειας / τοξικότητας που δίνονται στις οδηγίες», λέει ο Gilligan.

Η Novavax ξεκίνησε μια δοκιμή φάσης 1/2 του εμβολίου της,  trimmer πρωτεΐνης με ένα ανοσοενισχυτικό με βάση τη σαπωνίνη, στα τέλη Μαΐου

Η εταιρεία έχει εμπειρία σε εμβόλια με ιούς: το νανοσωματιδιακό εμβόλιο της  γρίπης πρόσφατα συνάντησε τα τελικά στάδια της φάσης 3. 

Η Anne De Groot, Διευθύνων Σύμβουλος της EpiVax, υποστηρίζει μια διαφορετική προσέγγιση, ότι  αυτό θα μπορούσε να είναι ένα πρόβλημα για οποιοδήποτε εμβόλιο. «Τα κύτταρα Τ είτε δεν αποκρίνονται τόσο έντονα, επειδή πιστεύουν ότι η ακίδα [κοροναϊού] είναι ανθρώπινη, ή ότι η ακολουθία μπορεί να προκαλέσει μια ρυθμιστική απόκριση Τ κυττάρων», λέει η De Groot. 

Τέτοια Τ κύτταρα μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή ευεργετικών αντισωμάτων και  »δεν έχετε εξουδετερωτικά αντισώματα, αλλά παίρνετε το είδος των αντισωμάτων που πιθανώς ενισχύουν τη μόλυνση». Με άλλα λόγια, ADE.

Η εμφάνιση της ασφάλειας του εμβολίου σε πρωτεύοντα δεν εγγυάται την ασφάλεια στον άνθρωπο, επισημαίνει η De Groot, επειδή τα πρωτεύοντα θηλαστικά, εκφράζουν διαφορετικά μόρια συμπλόκου ιστοσυμβατότητας (MHC), τα οποία μεταβάλλουν την παρουσίαση του epitope και την ανοσοαπόκριση.

Το ADE ανυσηχεί επίσης και τα εμβόλια  μονοκλωνικών αντισωμάτων (mAbs), τουλάχιστον θεωρητικά, επειδή τα mAbs που αποτυγχάνουν να εξουδετερώσουν τον ιό θα μπορούσαν επίσης να διευκολύνουν την είσοδο ιού στα κύτταρα. 

Πολλές εταιρείες εργάζονται σε τέτοια mAbs είτε για πρόληψη είτε για θεραπεία COVID-19. Η AstraZeneca, για παράδειγμα, συνεργάζεται με τη Vanderbilt, η οποία έχει εντοπίσει, εκφράσει και αξιολογήσει αντισώματα εξουδετέρωσης ιών από Β κύτταρα που ανακτώνται από ανάρρωση. Η AstraZeneca θα προωθήσει τα καλύτερα σε κλινικές δοκιμές.

Το ADE είναι μέρος της συζήτησης των mAb. «Δεν υπάρχουν ακόμη πολλά προφανή επιδημιολογικά στοιχεία για αυτό», λέει ο Crowe της Vanderbilt. Ωστόσο, λέει, «θα το αντιμετωπίσουμε». Η ομάδα του Crowe θα κάνει δοκιμές για ADE.

Στο ενημερωτικό έγγραφο συγκατάθεσης του πειραματικού εμβολίου INO-4800, οι κίνδυνοι εξηγούνται ακόμη και αν είναι «θεωρητικοί» και αναφέρουν ότι το εμβόλιο θα μπορούσε ενδεχομένως να κάνει τον συμμετέχοντα πιο ευαίσθητο στην COVID-19. Αυτό το είδος κινδύνου μπορεί να προκύψει καθώς το TrialSite News ανέφερε ένα τέτοιο περιστατικό στις Φιλιππίνες με το εμβόλιο δάγκειου πυρετού της Sanofi Pasteur που είχε ως αποτέλεσμα θανάτους.

Δεδομένου ότι οι μελέτες του εμβολίου για το νέο κορονοϊό δεν θα περάσουν τη φάση της δοκιμής σε ζώα και οι αδρανείς δοκιμές δεν θα χρησιμοποιούν αδρανές εικονικό φάρμακο – αυτό ή αυτά τα εμβόλια κατά του κοροναϊού θα πάρουν αναμφίβολα άδεια. 

Αλλά αυτό θα κάνει περισσότερο καλό ή κακό;

Πιο κάτω αναλυτικά οι έρευνες

1. Antibody-dependent Infection of Human Macrophages by Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24885320/

2. Vaccine Efficacy in Senescent Mice Challenged with Recombinant SARS-CoV Bearing Epidemic and Zoonotic Spike Variants  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1716185/

3. A Double-Inactivated Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus Vaccine Provides Incomplete Protection in Mice and Induces Increased Eosinophilic Proinflammatory Pulmonary Response upon Challengehttps://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3209347/

4. Correction: Immunization with SARS Coronavirus Vaccines Leads to Pulmonary Immunopathology on Challenge with the SARS Virus  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3436093/

5. Prior Immunization With Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS)-associated Coronavirus (SARS-CoV) Nucleocapsid Protein Causes Severe Pneumonia in Mice Infected With SARS-CoV  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18941225/

6. Immunization with Modified Vaccinia Virus Ankara-Based Recombinant Vaccine against Severe Acute Respiratory Syndrome Is Associated with Enhanced Hepatitis in Ferrets  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC525089/

7. Antibodies Against Trimeric S Glycoprotein Protect Hamsters Against SARS-CoV Challenge Despite Their Capacity to Mediate FcgammaRII-dependent Entry Into B Cells in Vitro  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17049691/

8. Anti-Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus Spike Antibodies Trigger Infection of Human Immune Cells via a pH- and Cysteine Protease-Independent FcγR Pathway ▿https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3187504/

9. Antibody-dependent infection of human macrophages by severe acute respiratory syndrome coronavirus

10. Antibody-dependent SARS Coronavirus Infection Is Mediated by Antibodies Against Spike Proteins https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25073113/

11. Immunization with inactivated Middle East Respiratory Syndrome coronavirus vaccine leads to lung immunopathology on challenge with live virus  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5027702/

12. Enhanced inflammation in New Zealand white rabbits when MERS-CoV reinfection occurs in the absence of neutralizing antibody  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5574614/

13. Safety and Immunogenicity From a Phase I Trial of Inactivated Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus Vaccine  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18018769/

14. A SARS DNA Vaccine Induces Neutralizing Antibody and Cellular Immune Responses in Healthy Adults in a Phase I Clinical Trial  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18824060/

15. Early death after feline infectious peritonitis virus challenge due to recombinant vaccinia virus immunization. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC249267/

A Review of Feline Infectious Peritonitis Virus Infection: 1963-2008  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19254859/

16. Recombinant Feline Coronaviruses as Vaccine Candidates Confer Protection in SPF but Not in Conventional Cats https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24513277/

17. Antibody-mediated Enhancement of Disease in Feline Infectious Peritonitis: Comparisons With Dengue Hemorrhagic Fever

18. Attempted Immunization of Cats Against Feline Infectious Peritonitis, Using Avirulent Live Virus or Sublethal Amounts of Virulent Virus  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6299143/

19. Pathogenicity Studies of Feline Coronavirus Isolates 79-1146 and 79-1683  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6084432/

20. Is COVID-19  receiving ADE from other coronoviruses?                    https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1286457920300344

21. Viral-Induced Enhanced Disease Illness  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6290032/

Το 1969, ένα εμβόλιο αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) RNA ιός της οικογένειας Paramyxoviridae, είχε ως αποτέλεσμα σοβαρή ασθένεια και νοσηλεία στο 80% των εμβολιασμένων βρεφών, σε σύγκριση με το 5% μεταξύ των μη εμβολιασμένων και 2 παιδιά πέθαναν. Μόνο το 5% των παιδιών στην ομάδα ελέγχου χρειάστηκε νοσηλεία. Τα εμβολιασμένα παιδιά έφεραν υψηλούς τίτλους μη εξουδετερωτικών αντισωμάτων, εμπλέκοντας το ADE στο τραγικό αποτέλεσμα, αν και πιθανότατα συνέβαλε και η απόκριση Τ2 (φλεγμονώδους) Τ κυττάρου.Το φαινόμενο της ADE εξαρτώμενης από αντισώματα αυξημένης λοίμωξης σε RSV εμβολιασμούς έχει επίσης τεκμηριωθεί σε πιθήκους, αρουραίους και ποντίκια. Λόγω της ADE, το πρώτο εμβόλιο ιλαράς (απενεργοποιημένο) είχε ως αποτέλεσμα άτυπη σοβαρή ιλαρά.

22. Clinical Efficacy and Safety of a Novel Tetravalent Dengue Vaccine in Healthy Children in Asia: A Phase 3, Randomised, Observer-Masked, Placebo-Controlled Trial  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25018116/

Ωστόσο, στην πράξη, μετά από μαζικό εμβολιασμό στις Φιλιππίνες, αποδείχθηκε ότι το εμβόλιο αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και νοσηλείας σε άτομα που δεν είχαν προηγουμένως πυρετό του δάγκειου πυρετού. Αφού πέθαναν περισσότερα από 600 άτομα, οι Φιλιππίνες απαγόρευσαν το εμβόλιο και σε άλλες χώρες, ο εμβολιασμός συνιστάται μόνο για όσους έχουν ήδη πάθει δάγκειο πυρετό.

23. Failure of Protection and Enhanced Pneumonia With a US H1N2 Swine Influenza Virus in Pigs Vaccinated With an Inactivated Classical Swine H1N1 Vaccine  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17719188/

24. Enhanced Pneumonia and Disease in Pigs Vaccinated With an Inactivated Human-Like (δ-Cluster) H1N2 Vaccine and Challenged With Pandemic 2009 H1N1 Influenza Virus  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21310191/

25. Kinetics of Lung Lesion Development and Pro-Inflammatory Cytokine Response in Pigs With Vaccine-Associated Enhanced Respiratory Disease Induced by Challenge With Pandemic (2009) A/H1N1 Influenza Virus  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22461226

26. Vaccine-induced anti-HA2 Antibodies Promote Virus Fusion and Enhance Influenza Virus Respiratory Disease  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23986398/

27. Assessment of the Efficacy of Commercially Available and Candidate Vaccines Against a Pandemic H1N1 2009 Virus  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20170374/

28. Randomized Controlled Ferret Study to Assess the Direct Impact of 2008–09 Trivalent Inactivated Influenza Vaccine on A(H1N1)pdm09 Disease Risk  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3903544/

29. Seasonal Influenza Vaccine and Increased Risk of Pandemic A/H1N1‐related Illness: First Detection of the Association in British Columbia, Canada  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20887210/

30. Association between the 2008–09 Seasonal Influenza Vaccine and Pandemic H1N1 Illness during Spring–Summer 2009: Four Observational Studies from Canada  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2850386/

31. Dengue Hemorrhagic Fever in a Japanese Traveler with Pre-existing Japanese Encephalitis Virus Antibody https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4411281/

32. Fatal Hemorrhagic Fever Caused by West Nile Virus in the United States  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16652309/

33. Enhancement of Bacterial Virulence by Antibody Neutralization of Immune-Activating Toxins  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21178480/

34. Immunology in the clinic review series; focus on type 1 diabetes and viruses: role of antibodies enhancing the infection with Coxsackievirus-B in the pathogenesis of type 1 diabetes  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3390492/

35. The phenomenon of antibody-dependent enhancement of infection in vaccinated and convalescents http://supotnitskiy.ru/stat/stat109.htm

36. Pathogenesis of oral type I feline infectious peritonitis virus (FIPV) infection: Antibody-dependent enhancement infection of cats with type I FIPV via the oral route https://www.jstage.jst.go.jp/article/jvms/81/6/81_18-0702/_article

37. Influenza Vaccination and Respiratory Virus Interference Among Department of Defense Personnel During the 2017-2018 Influenza Season  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31607599/

38. Αssessment of temporally-related accute respiratory illness following influenza vaccination https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0264410X18303153

Ευαγγέλου Μπλάνα Μαριάννα