Η ομιλία μέ τήν μεγαλύτερη ακροαματικότιτα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ (ομιλίες) ΠΑΤΕΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΡΟΣ - ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ... ...{κάνοντας κλικ στο σύνδεσμο ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ... https://apokalipsistora.blogspot.com/2017/05/blog-post_18.html

< ΟΛΑ, ΤΑ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΤΑ ΤΑΣ ΓΡΑΦΑΣ >

Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2018

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ...

13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1803 - Το ολοκαύτωμα στο Κούγκι

*Το Κούγκι είναι πύργος του Σουλίου στην Ήπειρο επάνω σε απότομο βράχο, στον οποίο υπάρχει και η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Όταν το 1803 οι τουρκαλβανοί κατέλαβαν το Σούλι, κλείστηκαν στο Κούγκι 600 Σουλιώτες με αρχηγό τον Φώτο Τζαβέλα.Προβάλλοντας αντίσταση απέκρουσαν τέσσερεις εφόδους των τουρκαλβανών του Αλή Πασά. Επειδή τα τρόφιμα εξαντλήθηκαν, οι πολιορκημένοι πρότειναν στον Αλή να βγουν αφού τους εγγυηθεί, πως δεν θα τους πειράξει. Ο Αλή αναγκάστηκε να δεχθεί λόγω των μεγάλων απωλειών που υπέστη. Μετά την αναχώρησή τους έμεινε στο Κούγκι ο καλόγερος Σαμουήλ που άλλους με 600 Σουλιώτες και με αρχηγό τον Φώτο Τζαβέλα αγωνίσθηκαν για την ελευθερία τους ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΟΛΑ  ΕΙΧΑΝ ΧΑΘΕΙ ΤΟΤΕ ο καλόγερος Σαμουήλ έβαλε φωτιά στην πυριτιδαποθήκη και ανατινάχθηκαν όλοι στον αέρα....!... περισσότερα »


Ναυμαχία Έλλης: Οι Τούρκοι είχαν γράψει τις διαθήκες τους πριν τη ναυμαχία!

Η ναυμαχία της Έλλης στις(16 Δεκεμβρίου με το νέο ημερολόγιο) 3 Δεκεμβρίου 1912, ήταν η πρώτη από τις δύο κορυφαίες μάχες μεταξύ του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και του Οθωμανικού Στόλου κατά τον Α' Βαλκανικό Πόλεμο και πραγματοποιήθηκε στην έξοδο των στενών των Δαρδανελλίων (ή Ελλησπόντου). Η ναυμαχία έληξε με τη νίκη του ελληνικού στόλου και τον εγκλεισμό του οθωμανικού εντός των στενών.* *Πριν την ναυμαχία* *Τους πρώτους μήνες του πόλεμου ο τουρκικός στόλος υπό την διοίκηση του ναύαρχου Ραμίζ Μπέη παρέμεινε προστατευμένος στα στενά των Δαρδανελί... περισσότερα »

Η ναυμαχία της Έλλης: Η πρώτη αναμέτρηση ελληνικού και τουρκικού στόλου μετά τον Αγώνα για Ανεξαρτησία του 1821

*Η Ναυμαχία της Έλλης αποτέλεσε την πρώτη αναμέτρηση από την εποχή του Αγώνα της Ανεξαρτησίας μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού στόλου, κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο.* *Πραγματοποιήθηκε το πρωί της 3ης Δεκεμβρίου 1912  στ' ανοιχτά του ακρωτηρίου Έλλη (Ελές-Μπουρνού στα τουρκικά) της χερσονήσου της Καλλίπολης, κοντά στην είσοδο των Στενών των Δαρδανελλίων. Διήρκεσε μία ώρα και έληξε με νίκη των ελληνικών δυνάμεων.* *Τους πρώτους μήνες του Α' Βαλκανικού Πολέμου ο ελληνικός στόλος κυριαρχούσε στο Αιγαίο. Υπό την ηγεσία του Υδραίου υποναυάρχου Π... περισσότερα »


ΔΙΑΔΙΔΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ...! ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΑΛΗΤΕΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΟΥΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΣΦΑΖΟΥΝ ΣΑΝ ΑΡΝΙ ΜΕ ΤΣΕΚΟΥΡΙΑ ΚΑΙ ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΤΗΝ ΗΘΟΠΟΙΟ ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ...!

*Η Ελένη Παπαδάκη (4 Νοεμβρίου 1903 - 21 Δεκεμβρίου 1944) ήταν η κορυφαία ελληνίδα ηθοποιός του Μεσοπολέμου, την οποία ο Γρηγόρης Ξενόπουλος είχε χαρακτηρίσει 'αδιαμφισβήτητη διάδοχο της Κοτοπούλη'. Γνώρισε την δόξα πολύ νέα, αλλά έχασε την ζωή της μόλις στα 41 της, από την λαϊκή αστυνομία του Κουκουέ...* Όπως έδειξε η ιατροδικαστική έρευνα, το πτώμα της άτυχης ηθοποιού έφερε μια μαχαιριά στον λαιμό και πλήγματα από τσεκούρι στο σώμα. Τα χέρια επίσης του θύματος ήταν γαντζωμένα στα μαλλιά της, σε μια προσπάθεια να προφυλάξει, ίσως, το κεφάλι της από τα κτυπήματα. Τέλος τα μάτια τη...περισσότερα »


Σαν σήμερα 1/12/ 1913 γίνεται η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα

*Την 1η Δεκεμβρίου του 1913 η Κρήτη ενσωματώθηκε και επίσημα στο ελληνικό κράτος. Ακριβώς ένα μήνα νωρίτερα (1 Νοεμβρίου 1913), ο σουλτάνος Μεχμέτ ο 5ος είχε παραιτηθεί από κάθε δικαίωμα επικυριαρχίας επί της μεγαλονήσου.* *Αιώνες αιμάτων και δακρύων στη μαρτυρική Κρήτη έβρισκαν επιτέλους την ιστορική τους δικαίωση.* *Η επίσημη ανακήρυξη της ένωσης έγινε στα Χανιά την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου 1913, παρουσία του βασιλιά Κωνσταντίνου και του πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου, μέσα σε ιδιαίτερα πανηγυρικό κλίμα.* *«Η πόλις ηγρύπνησε στολιζομένη. Εορτάζει δε ο ουρανός, αποκατασταθείσης ... περισσότερα »

Ο Καραϊσκάκης κατατροπώνει τους Τούρκους στην μάχη της Αράχωβας - Ο στρατιωτικός ηγέτης που διακρίθηκε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον

*Ο στρατιωτικός ηγέτης που διακρίθηκε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον κατά το μεγάλο ξεσηκωμό για τα τακτικά και στρατηγικά χαρίσματά του, έδωσε νέα πνοή στον εθνικό αγώνα με τις νίκες του ήταν αναμφίβολα ο Γεώργιος Καραϊσκάκης... Ανάμεσα στα στρατιωτικά κατορθώματά του, η νίκη στην Aράχωβα κατέχει εξέχουσα θέση. Aπό τις 25 Oκτωβρίου -  12,17,23 Νοεμβρίου 1826, ο αρχιστράτηγος, αφού άφησε στην Eλευσίνα ικανή στρατιωτική δύναμη υπό το Bάσο Mαυροβουνιώτη για να υπερασπιστεί τη θέση αυτή, αναχώρησε για τη Pούμελη με 3.000 άντρες.* *O στρατός του μπορεί να ήταν αριθμητικά μικρός, αποτελούνταν όμως από τους καλ... περισσότερα εδώ »


Ο Καραϊσκάκης κατατροπώνει τους Τούρκους στην μάχη της Αράχωβας

*Η μάχη της Αράχωβας ήταν μια από τις πολεμικές εμπλοκές της επανάστασης του’21 με νικηφόρα έκβαση για τους Έλληνες. Έγινε μεταξύ 18 και 24 Νοεμβρίου του 1826 στην Αράχωβα της Βοιωτίας.Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, επιτίθεται στην Αράχωβα εναντίον των Τουρκαλβανών υπό τον Μουσταφάμπεη και πετυχαίνει σημαντική νίκη.* *Οι απώλειες των Τούρκων είναι 1.300 περίπου νεκροί και 200 αιχμάλωτοι. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ο ίδιος ο Μουσταφάμπεης. Με τα κομμένα κεφάλια τους στήνεται αψίδα.* *Διαβάστε την περιγ...περισσότερα »

Η Σάμος γιορτάζει σήμερα την ένωση με τη Μάνα Ελλάδα...

11/11/1912 Ο λαός της Σάμου, πιστός στις παραδόσεις του, δεν συμβιβάστηκε  ποτέ με τα προνόμια που του παρείχε ο Σουλτάνος στα 78 χρόνια της Ηγεμονίας της νήσου. Το βλέμμα του ήταν πάντα στραμμένο προς τη Μητέρα Ελλάδα και δεν έβλεπε την ώρα που θα πραγματοποιούνταν το όνειρό του, η Ένωση με τον κορμό του Έθνους. Τα 13 χρόνια που αγωνίστηκε, από τον Απρίλιο του 1821 που κήρυξε την Επανάσταση στο Βαθύ με τον Κωνσταντίνο Λαχανά και την επισημοποίηση στις 8 του Μάη με επικεφαλής τον Λυκούργο Λογοθέτη και τους άλλους οπλαρχηγούς στο Καρλόβασι, δεν επέτρεψε στους Τούρκους να πατήσουν το πόδι...περισσότερα »


Επειτα από 5 αιώνες... στις 2 Νοεμβρίου του 1912 στο Άγιο όρος υψώνεται η ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΗ!

ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΑΣ ΝΑΥΤΙΚΟ ΣΤΕΛΝΕΙ ΑΕΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ... μια εβδομάδα μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης "Το αντιτορπιλικό ""Θύελλα"" αποβιβάζει στη Δάφνη του Αγίου Όρους άγημα από 40 άνδρες, οι οποίοι κινούνται για να απελευθερωσουν τις Καρυές. Αργότερα, το θωρηκτο ""Αβέρωφ"" και τα αντιτορπιλικά ""Ιέραξ"" και ""Πάνθηρ"" αποβιβάζουν στην Αμμουλιανή της Χαλκιδικής άγημα από 200 άνδρες, οι οποίοι καταλαμβάνουν τη διώρυγα του Ξέρξη. Έτσι απελευθερώνεται ολόκληρο το Άγιο Όρος και υψώνεται η ελληνική... περισσότερα »

Ἡ Ἀπελευθέρωση τοῦ Ἁγίου Ὅρους, σὰν σήμερα, 2 Νοεμβρίου 1912

Τὸ πρωὶ τῆς 2ας Νοεμβρίου 1912, ἀπὸ τὸ λιμάνι τοῦ Μούδρου τῆς Λήμνου, ἀποπλέει Μοίρα τοῦ Ἑλληνικοῦ Στόλου μὲ ἐπικεφαλῆς τὸ θρυλικὸ Θωρηκτὸ «Γ. Ἀβέρωφ», ὑπὸ τὸν Ναύαρχο Παῦλο Κουντουριώτη, καὶ κατευθύνεται πρὸς τὸ Ἅγιο Ὅρος. Ἡ παρουσία τῶν πολεμικῶν σκαφῶν στὰ ἀνοικτά τῆς χερσονήσου τοῦ Ἄθω, γίνεται ἀντιληπτὴ ἀπὸ τοὺς μοναχούς των παραθαλασσίων μοναστηριῶν καὶ κελλιῶν καὶ κάτω ἀπὸ τὶς χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες ἑκατοντάδων καμπάνων τὰ πλοῖα πλησιάζουν τὶς ἀκτὲς τοῦ Ἁγίου Ὅρους. Στὶς 11.30 οἱ Μονὲς φέρονται σημαιοστολισμένες ἐνῶ οἱ μοναχοὶ ἀλλαλάζοντας ἀπὸ χαρὰ κανονιοβολοῦν καὶ τυφ... περισσότερα »

ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΙΣ ΑΛΥΤΡΩΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

ΠΑΤΕΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΡΟΣ - ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣστοΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΩΡΑ...
ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΡΥΤΣΑ...! ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ ΟΙ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΓΙΟΡΤΑΣΑΝ ΤΗΝ 28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ...ΒΙΝΤΕΟ Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε στην Κορυτσά η Εθνική Εορτή της 28 Οκτωβρίου, τα σκλαβομένα αδέλφια μας στα κατεχόμενα οι Βορειοηπειρώτες, που δεν θα κουραστούν ποτέ να περιμένουν πότε θα τους ελευθερώσει η μητέρα Πατρίδα... Οι εκδηλώσεις φέτος ξεκίνησαν στο Μητροπολιτικό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής όπου και τελέστηκε Δοξολογία από τον π Ελευθέριο Καρακίτσιο τον π Σπύρο Κατούντη και π Μιχαήλ Σανελλάρη. Αμέσως μετά από την Δοξολογία όλοι οι παρευρισκόμενοι ανέβηκαν προς την Μπο...περισσότερα »

Κωνσταντίνος Κατσίφας -Ήρωας ανήμερα της εθνικής επετείου!

28η Οκτωβρίου 2018 *Ο Βορειοηπειρώτης Κωνσταντίνος Κατσίφας «έπεσε» με το όπλο στο χέρι, υπερασπιζόμενος γη και σημαία ελληνική. Αυτό έγινε, στον εορτασμό της έναρξης του πολέμου που στεφάνωσε την Ελλάδα με νίκη και δόξα, ακριβώς εκεί: στα βουνά της Βορείου Ηπείρου. Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας έφτασε στο σημείο να «αυθαιρετήσει» και να προσπαθήσει να βαστάξει Θερμοπύλες για έναν απλό λόγο: Κανείς άλλος δεν θέλησε να το κάνει. *Η λέξη* «κανείς» δεν απευθύνεται στους ελεύθερους φυλακισμένους Βορειοηπειρώτες, εκείνου... περισσότερα »


Ξημέρωνε 28η Οκτωβρίου 1940... Τότε τίποτα δεν έγινε στην τύχη...

*Δεν θα μιλήσω για τα ιστορικά γεγονότα. Αυτά γράφονται από τους νικητές ούτως ή άλλως. Θα μιλήσω όμως για κάποια πράγματα που μου μετέφεραν οι συγχωρεμένοι οι παππούδες μου, ώστε να καταλήξω στο ασφαλές συμπέρασμα... ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ.* *Βρισκόμαστε λίγους μήνες αφότου η Γερμανία είχε ξεκινήσει πολεμικές επιχειρήσεις στην Βόρεια Ευρώπη. Στην Ελλάδα και τότε όπως και τώρα ΠΕΤΟΥΣΑΝ ΑΕΤΟ, με τη διαφορά όμως ότι στο τιμόνι της χώρας βρισκόταν ένας... "ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΟΣ" δικτάτ... περισσότερα »*Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός * 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

 *Ποιος είν' ο γίγαντας λαός, που η μπόρα δεν τον σκιάζει* *κι από το μόχτο ορθώνεται κι ορμά μες στο χαλάζι;* *Τον βλέπω, φτάνει απ' τα νησιά τα θαλασσοδαρμένα* *θολό ποτάμι απ' τα βουνά χυμάει τα χιονισμένα.* *Τ' αλέτρι του καταμεσίς κάτω στον κάμπο αφήνει.* *Την ήσυχη πετά ζωή και τ' αργαστήρι κλείνει.* *Κι ορμά φωτιά μες στις φωτιές με στέργιο βήμ' αντρίκιο* *για της πατρίδας την τιμή, για λευτεριά, για δίκιο.* *Της Πίνδου αστράφτουν οι κορφές, βροντά τ' αστροπελέκι.* *Τα στήθια ηφαίστεια γίνονται, χαμός τ' απλό ντουφέκι.* *Εδώ η ψυχή μα... περισσότερα »*(Χάρης Σακελλαρίου)*

ΖΗΤΩ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ - ΖΗΤΩ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1940 (βιντεο)

* Όταν οι Έλληνες έχουν την Πίστη, την Αγάπη και την Ελπίδα τους στον Θεό αυτό εκφράζεται με την αγάπη τους και την αυτοθυσία τους προς τους συνανθρώπους τους, προς την πατρίδα τους και προς τα υπέρτατα αγαθά της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης. * *Τότε η Θεία πρόνοια γίνεται αρωγός και βοηθός και σκεπάζει τους Έλληνες οδηγώντας τους στις μεγάλες νίκες και στα μέγιστα ηρωϊκά κατορθώματα...* *Όπως τότε 75 χρόνια πριν στις 28 Οκτωβρίου του 1940, έτσι και σήμερα εν έτη 2015 ας αποτινάξουμε τον ζυγό της δουλείας που μας επέβαλλαν τα ξένα κέντρα εξουσίας σε συνεργασία με τους εγχώρ... περισσότερα »

Το «ΟΧΙ» αναβιώνει 74 χρόνια μετά: Ιστορική αναπαράσταση του έπους του '40 [Εικόνες]

*Καθώς οι περισσότεροι πολεμιστές του Αλβανικού μετώπου, κλείνουν τον φυσικό τους κύκλο, έχοντας μπει στην 9η δεκαετία της ζωής τους μία ομάδα 12 Ελλήνων, αναβιώνει τα κατορθώματα τους αναπαριστώντας τις ιστορικές στιγμές* . Συνέχεια »

Σαν σήμερα 27/10/1822 ο Κανάρης έκανε… στάχτη και μπούλμπερη την Οθωμανική υποναυαρχίδα!

*Καταδρομική επιχείρηση δύο πυρπολικών από τα Ψαρά, με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Κανάρη, εναντίον του οθωμανικού στόλου που ναυλοχούσε στα ανοιχτά της Τενέδου. Η επιχείρηση έγινε τη νύχτα της 28ης Οκτωβρίου 1822 και είχε ως αποτέλεσμα τη βύθιση ενός μεγάλου εχθρικού δίκροτου ή κατ’ ορισμένους ιστορικούς της υποναυαρχίδας του οθωμανικού στόλου.* *Μετά την αποτυχία του να καταλάβει τη Μύκονο (11-14 Οκτωβρίου 1822), ο οθωμανικός στόλος κατευθύνθηκε προς τα Στενά του Ελλησπόντου. Όμως, οι αντίθετοι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή, τον ανάγκασαν να αράξει στα ανοιχτά της Τενέδου. Νωρίτ...περισσότερα »


Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης 26/11/1912...

*Από τις αρχές Οκτωβρίου του 1912 η Ελλάδα βρισκόταν σε πόλεμο με την παραπαίουσα Οθωμανική Αυτοκρατορία, έχοντας ως συμμάχους τη Βουλγαρία και τη Σερβία (Α' Βαλκανικός Πόλεμος). Θέατρο των επιχειρήσεων, η περιοχή της Μακεδονίας. Ο ελληνικός στρατός βάδιζε από νίκη σε νίκη στη Δυτική Μακεδονία και μετά την κατάληψη τής Κατερίνη 15/8 από της 20/8 ο Στρατός στρέφεται πρός τήν Θεσ/νίκη. Όμως, από την αρχή των εχθροπραξιών σοβούσε σοβαρή διαφωνία μεταξύ του αρχιστράτηγου Κωνσταντίνου και του πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου. Ο διάδοχος επιθυμούσε πρώτα την κατάληψη του Μοναστηρίου προς Βορρά, ενώ ο Βενιζέλος, βλέποντας την πιθανότη... περισσότερα »

26 Οκτωβρίου 1912. Αλλά μετά από 13 μέρες... Το ντοκουμέντο της εισόδου του ελληνικού στρατού στην ελεύθερη Θεσσαλονίκη. (Βίντεο)

Στις 25 Οκτωβρίου, στον σταθμό του Τοπσίν, 23 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, αντιπρόσωποι του Χασάν Ταχσίν Πασά, διοικητή της 8ης Στρατιάς του Αυτοκρατορικού Οθωμανικού Στρατού της Μακεδονίας, έφεραν στο Ελληνικό Γενικό Επιτελείο Στρατού, το οποίο έδρευε εκεί, προτάσεις για την αναίμακτη παράδοση της Θεσσαλονίκης.* *Την επομένη, δύο Τούρκοι αξιωματικοί του Επιτελείου έφεραν έγγραφο υπογεγραμμένο από τον Χασάν Ταχσίν Πασά με το οποίο αποδεχόταν να παραδώσει τη Θεσσαλονίκη με όρους που συμφώνησε ... περισσότερα »

Δείτε πώς οι “Περιούσιοι” Υπονόμευσαν τη Θεσσαλονίκη…και βοηθούσαν τους Τούρκους!   Tο 1912, οι “περιούσιοι” της Θεσσαλονίκης, συγκέντρωσαν και παρέδωσαν στην Τουρκία το… μυθικό ποσό των 650.000.000 χρυσών λιρών ενώ μέλη της εβραϊκής κοινότητας,συγκρότησαν εθελοντικό σώμα και πολέμησαν κατά του Ελληνικού στρατού* *Ο Ελληνισμός τα τελευταία χρόνια καλείται να αντιμετωπίσει ένα μέτωπο εσωτερικών και εξωτερικών απειλών, οι οποίες σχετίζονται άμεσα με την επιβίωσή του ως έθνους, άπτονται της Εθνικής του Κυριαρχίας αλλά και της διαφυλάξεως της Εθνικής του υποστάσεως. * *Μία από τις βασικότερες εξωτερικές επιβουλές, η δυσμενής έκβαση της οποίας συνεπάγετ...περισσότερα »

Σαν σήμερα το 1912 αρχίζει η μάχη των Γιαννιτσών και ο Ελληνικός στρατός αποφασισμένος να ανοίξει τον δρόμο για την Θεσσαλονίκη

*Μετά την ήττα τους στο Σαραντάπορο οι οθωμανικές δυνάμεις συμπτύχθηκαν στην Πτολεμαΐδα και τη Βέροια. * *Η Ελληνική Κυβέρνηση ενδιαφερόταν για την όσο το δυνα­τόν ταχύτερη κατάληψη της Θεσσαλονίκης ώστε να προλάβουν την κατάληψη της από τους Βούλγαρους οι οποίοι ενδιαφέρονταν επίσης για την πόλη. Το Γενικό Στρατηγείο λοιπόν διέταξε τη Στρατιά Θεσσαλίας να κατευθυνθεί ανατολικά.* *Η 7η Μεραρχία στις 15/28 Οκτωβρίου κατευθυνόμενη προς την Κατερίνη βλήθηκε αιφνιδιαστικά από εχθρικά πυρά και αντεπιτέθηκε υποχρεώνοντας τους Τούρκους να υποχωρήσουν προς την πόλη. * *Την επομένη, 16/2... περισσότερα »

Η ΕΔΕΣΣΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 1912 ΑΠΟ ΤΡΕΙΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΡΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ... ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ...

Στις 11 το πρωί της 18ης Οκτωβρίου 1912 γίνεται η επίσημη παράδοση της πόλης από τον Τούρκο δήμαρχο Αλή Ριζά, ο οποίος σύμφωνα με την παράδοση ήταν απόγονος του κελ Πέτρου που προδοτικά είχε παραδώσει τη βυζαντινή Έδεσσα στους Τούρκους πριν 530 χρόνια περίπου. Η απελευθέρωση της Έδεσσας υπήρξε αποτέλεσμα της προέλασης του ελληνικού στρατού κατά τη διάρκεια του Α΄ Βαλκανικού πολέμου και έθεσε τέρμα στη μακρόχρονη υποδούλωσή της στην Οθωμανική κυριαρχία, η οποία κράτησε πάνω από πεντακόσια χρόνια.. Η επιβίωση του ελληνικού στοιχείου κατά τη διάρκεια της μακραίωνης αυτής δουλείας ήτα... περισσότερα »

Σαν σήμερα οι Γερμανοί κατέσφαξαν τα χωριά Ανω και Κάτω Κερδύλια το 1941

Η Σφαγή στα Άνω και Κάτω Κερδύλια ή Σφαγή των Κερδυλίων, όπως είναι γνωστότερη σήμερα, αποτελεί μια από τις πιο γνωστές ανθρώπινες τραγωδίες κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα καθώς περισσότεροι από 200 άμαχοι κάτοικοι των Άνω και Κάτω Κερδυλίων Σερρών εκτελέστηκαν από άνδρες του γερμανικής Βέρμαχτ στίς 18/10/1941 ως αντίποινα για τη δράση ανταρτών στην περιοχή και με την βοήθεια των σημερινών δήθεν φίλων και συμμάχων της Ελλάδος...

Η συγκλονιστική στιγμή που ο εκφωνητής της ελληνικής ραδιοφωνίας αναγγέλλει ότι η Αθήνα είναι ελεύθερη από τους Γερμανούς!

[image: ATHENS-FREE-2]*Η μετάδοση του ιστορικού λόγου της απελευθέρωσης του Γεωργίου Παπανδρέου (ηχητικά ντοκουμέντα)* *12 Οκτωβρίου 1944. Ήταν μια υπέροχη Πέμπτη.Ύστερα από 1.264 μέρες Κατοχής η Αθήνα είναι και πάλι ελεύθερη.Οι Γερμανοί υποστέλλουν τη σημαία τους από την Ακρόπολη στις 9:45 το πρωί. Την ίδια στιγμή, τμήμα του γερμανικού στρατού καταθέτει υποκριτικά στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.* *[image: 12 Οκτωβρίου 1944. Το τελευταίο τμήμα Γερμανών στρατιωτών καταθέτει στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη λίγο πριν αποχωρήσει από την Αθήνα. Γενικά Αρχεία του Κ... περισσότερα »

Σαν σήμερα το 1912: Φτάνει στην Κοζάνη ο Βασιλιάς Γεώργιος Α' και βγάζει διαταγή να βαδίσει ο Στρατός μας προς Βέροια και Θεσσαλονίκη

Φτάνει στις 4.30 το απόγευμα στην Κοζάνη ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄ και δύο ώρες αργότερα εκδίδεται η διαταγή να βαδίσει η στρατιά προς Βέροια και Θεσσαλονίκη. Ο Γεώργιος από την Κοζάνη απέστειλε στον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο το εξής τηλεγράφημα: « Σάς πέμπω χαιρετισμόν εκ Κοζάνης. Είμαι υπερήφανος δια τον ανδρείον στρατό μου, όστις υπό την επιτυχή ηγεσίαν του προσφιλεστάτου μου υιού Διαδόχου εφάνη αντάξιος των προσδοκιών της φιλτάτης Πατρίδος και όστις πλήρης ενθουσιασμού χωρεί, όπου η τιμή και το καθήκον τον καλεί. ΓΕΩΡΓΙΟΣ».

Εστία 09.10.1912 - εθελοντές Εβραίοι κατά Ελλήνων  

Η Εφημερίδα ΕΣΤΙΑ την 9η Οκτωβρίου 1912 μας ενημερώνει ότι η Εβραϊκή Κοινότητα δημιούργησε εθελοντικό σώμα για να πολεμήσει στο πλευρό τρίτων τους Έλληνες όταν οι Έλληνες πολεμούσαν να πάρουν πίσω την Βόρειο Ελλάδα. ιδού το δημοσίευμα: κάντε κλικΕΔΩ για να δείτε την τρίτη σελίδα της ΕΣΤΙΑΣ στην οποία υπάρχει το παρακάτω άρθρο * *Τα παραπάνω μας θυμίζουν τον παππού του Ανδρέα Παπανδρέου Ζίγκμουντ Μινέικο (σχετικό άρθρο ΕΔΩ) Την ίδια εποχή η εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ ανέφερε: * *Κάντε κλικ ΕΔΩ για να δείτε την εφημερίδα από κει και πέρα η δράση τους για την Μακεδονία και Θράκη καλύπτε... περισσότερα »

Μεγάλη μέρα για τη Μακεδονία μας! Ο Ελληνικός Στρατός μπαίνει στην Κοζάνη -σαν σήμερα το 1912 και μετά από 500 χρόνια σκλαβιάς την απελευθερώνει

*Μεγάλη μέρα για τη Μακεδονία μας! Ο Ελληνικός Στρατός μπαίνει στην Κοζάνη -σαν σήμερα το 1912 και μετά από 500 χρόνια σκλαβιάς την απελευθερώνει* *Μετά την μάχη του Σαρανταπόρου στις 9 Οκτωβρίου του 1912, που υπήρξε η πρώτη πολεμική επιχείρηση της Ελλάδας στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο και θρίαμβος πραγματικός του ελληνικού στρατού, οι Τούρκοι εγκατέλειψαν το Σαραντάπορο και τα Σέρβια, αφού πρώτα τα έκαψαν.* *Η Κοζάνη εγκαταλείφθηκε αμαχητί. Πανικόβλητος ο κύριος όγκος της Τούρκικης φρουράς της πόλης εγκατέλειπε τα όπλα, αρπάζοντας ψωμιά, τρόφιμα και κρέατα από φούρνους, μαγαζιά και κρ...περισσότερα »


ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΤΣΑΚΙΖΟΥΝ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΚΟΜΙΤΑΤΖΗΔΕΣ ΣΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ

Η ελληνική δύναμη, που ήταν εγκαταστημένη στη λίμνη των Γιαννιτσών, υπό τους Ανθυπολοχαγό Σταύρο Ρήγα και Ανθυποφαρμακοποιό Γεώργιο Τόμπρα, προσβάλλει βουλγαρική συμμορία μέσα στο χωριό Αρχοντικό. Αν και η μάχη είναι δύσκολη, εξαιτίας της επεμβάσεως τουρκικών δυνόμεων, οι Έλληνες αντάρτες κατορθώνουν να διασπάσουν τον κλοιό και να διαφύγουν.Στην φωτοραφία ο Ανθυπολοχαγός Σταύρος Ρήγας... 

ΤΟ 1912 Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΕΤΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ... Η ΠΡΩΤΗ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΑΣΣΟΝΑ

Η περιοχή του Ολύμπου και της Ελασσόνας, αν και είχε μεγάλη δράση με αρματωλούς, δεν έπαιξε κυρίαρχο ρόλο στην επανάσταση του 1821, επειδή ήταν κοντά στη Λάρισα και στη Θεσσαλονίκη, όπου υπήρχαν πολλές τουρκικές δυνάμεις. Άδοξο τέλος είχαν και οι επαναστάσεις του 1822, του 1833 και του 1854. Καλύτερο αποτέλεσμα είχε η επανάσταση του 1878, που εκδηλώθηκε ταυτόχρονα στον Όλυμπο, τον Κίσσαβο και το Πήλιο. Όμως στο συνέδριο του Βερολίνου την ίδια χρονιά, δόθηκε στην κυριαρχία της Ελλάδας όλη η Θεσσαλία εκτός της περιοχής της Ελασσόνας και του Ολύμπου, που παρέμειναν υπό τουρκική κυρια...περισσότερα »

«9 Οκτωβρίου 1479. Η πρώτη ελληνική επανάσταση κατά των Τούρκων»

«9 Οκτωβρίου 1479. Η πρώτη ελληνική επανάσταση κατά των Τούρκων»] 9 Οκτωβρίου 1479. Η πρώτη ελληνική επανάσταση κατά των Τούρκων του Παντελή Καρύκα Συγγραφέα – hellasforce.com Ύστερα από 16 χρόνια πολέμου, η Βενετία, το 1479, ζήτησε ειρήνη από τον Μωάμεθ Β’ τον Πορθητή. Ο οπλαρχηγός Κροκόνδειλος Κλαδάς, Στρατιώτης στην υπηρεσία της Βενετίας, κατά διάρκεια του πολέμου, δεν αποδέχτηκε την ειρήνη και στις 9 Οκτωβρίου του 1479, επικεφαλής στρατιωτικού σώματος 1.600 ανδρών και βάδισε προς τη Μάνη, υψώνοντας το λάβαρο του, σημαία γαλάζια με ολόλευκο σταυρό στη μέση, π...περισσότερα »

1912: Μάχη Σαραντάπορου, η αρχή του διπλασιασμού της Ελλάδας

*Η ανατολή του 20ου αιώνα βρήκε τα Βαλκάνια σε αταξία και επί ποδός πολέμου. Από τις 5 Οκτωβρίου 1912 η Ελλάδα, η Σερβία και η Βουλγαρία βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση με την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα γενικά... είχε κυλήσει μέσα στην ένταση. Οι πόλεμοι είχαν καταστεί ενδημικό φαινόμενο στην περιοχή, που δίκαια χαρακτηριζόταν ως «πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης». Σέρβοι, Βούλγαροι, Τούρκοι και Ρουμάνοι είχαν εμπλακεί σε σειρά συγκρούσεων από το 1877 και μετά.* *Η Ελλάδα ενεπλάκη τελευταία στις «διαβαλκανικές» συρράξεις με καταστροφικά γι’ αυτήν αποτελέσματα (Πόλεμος 1897). Εκείνη την περίοδο η Βαλκανική χερσόνησος ήταν μοιρασμένη μεταξύ της Σερβίας, της Βουλγαρίας, του Μαυροβουνίου, της Ρουμανίας, της Ελ...περισσότερα »

ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΕΠΟΣ....! Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΗΡΥΣΣΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ...! Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΣ ΠΕΡΝΑΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΜΕΘΟΡΙΟ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑ!

ΕΙΝΑΙ 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΤΟΥ ΗΡΩΪΚΟΥ ΚΑΙ ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟΥ 1912... Η Ελλάδα κηρύσσει τον πόλεμο (Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος) κατά της Τουρκίας και ο ελληνικός στρατός διαβαίνει την ελληνοτουρκική μεθόριο στη Θεσσαλία. Στο μέτωπο της Ηπείρου, παρά την αρχική αμυντική αποστολή που είχε ο Στρατός Ηπείρου, αποφασίζεται η απώθηση του εχθρού, πέρα από τη γραμμή του Αράχθου και η κατάληψη της ισχυρότερης αμυντικής τοποθεσίας του Γριμπόβου. Η Ελλάδα εισήλθε στον πόλεμο στις 5 Οκτωβρίου 1912, με επιθετικές ενέργειες προς τη Μακεδονία και την Ήπειρο. Την ίδια ημέρα, ο Βουλγαρικός Στρατός κινήθηκε προς την... περισσότερα »

Ήταν το 1915 όταν οι Βρετανοί προσέφεραν την Κύπρο στην Ελλάδα αλλά ο Ζαΐμης απέρριψε την πρόταση!

*Το 1915 ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος βρισκόταν σε εξέλιξη... Η Ελλάδα κρατούσε ουδέτερη στάση και ο βασιλιάς Κωνσταντίνος είχε δηλώσει ότι θα έμπαινε στον πόλεμο μόνον αν εκδηλωνόταν βουλγαρική επίθεση.* * Στην αντίπερα όχθη, ο Ελευθέριος Βενιζέλος πίεζε για έξοδο στον πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ.Ο βασιλιάς ήρθε σε ρήξη με τον Βενιζέλο, ζήτησε την παραίτηση του και νέος πρωθυπουργός έγινε ο Αλέξανδρος Ζαΐμης.* *Στις 4 Οκτωβρίου η Σερβία δέχτηκε επίθεση από τους Βούλγαρους και οι συμμαχικές δυνάμεις κλήθηκαν να βοηθήσουν. Στο μεταξύ, στρατεύματα της Αντάντ είχαν αποβιβαστεί από τον Σε...περισσότερα »

1η Οκτωβρίου, Ημέρα Κυπριακής Ανεξαρτησίας

Περισσότερο από μισό αιώνα ζωής συμπληρώνει η Κυπριακή Δημοκρατία, χώρα μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας μεγάλο τμήμα της επικράτειας βρίσκεται εδώ και 40 χρόνια υπό την κατοχή στρατευμάτων της Τουρκίας. *Το 1960, μετά τον αγώνα κατά της Βρετανικής αποικιοκρατίας με αίτημα την Ένωση με την Ελλάδα, η Κύπρος έγινε ανεξάρτητο κράτος, βάσει των συμφωνιών Ζυρίχης – Λονδίνου, οι οποίες απέκλειαν την ένωση ή τη διχοτόμηση. Στη βάση των συμφωνιών συντάχθηκε το κυπριακό Σύνταγμα του 1960. Το νέο κράτος ήταν δικοινοτικό (Ελληνοκύπριοι 82% Τουρκοκύπριοι 18%), αλλά τελικά μεθοδεύτηκε η διχοτόμηση  ...περισσότερα »


Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ (490 π.Χ.)… Μία από τις Σημαντικότερες Στιγμές στην Ιστορία της Ανθρωπότητας

12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 490’… Έλληνες και Πέρσες συγκρούονται στο Μαραθώνα.* *Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ* *Οι Πέρσες, υπό τον Δάτι και τον Αρταφέρνη, αφήνουν στο πεδίο της μάχης 6.500 νεκρούς, ενώ οι απώλειες από την ελληνική πλευρά είναι μόλις 192, ανάμεσά τους και ο Καλλίμαχος. Η ακριβής ημερομηνία αμφισβητείται από πολλούς ιστορικούς, οι οποίοι υπολογίζουν ότι η μάχη διεξήχθη στις 13 ή 14 Αυγούστου (Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, Εκδοτική Αθηνών).* *Μαραθώνας, 490 π.Χ.* *Η μάχη σύμφωνα με τον Ηρόδοτο* *103 [ ] Τον αθηναϊκό στρατό διοικούσαν δέκα στρατη... περισσότερα »


Η μεγάλη νίκη των Ελλήνων επί των Περσών στην Σαλαμίνα που έσωσε την Ευρώπη από την κυριαρχία της ανατολικής αυτοκρατορίας έγινε σαν σήμερα. Το 480 π.Χ της 22ας Σεπτεμβρίου, ο ελληνικός στόλος υπό τον Αθηναίο Θεμιστοκλή και τον Σπαρτιάτη Ευρυβιάδη καταναυμαχεί τον περσικό στόλο στα στενά της Σαλαμίνας. Ο αρχηγός των Περσών, Ξέρξης, παρακολουθεί την συντριβή του ναυτικού του από το όρος Αιγάλεω. Σύμφωνα με μια εκδοχή η Ναυμαχία έγινε στις 22 Σεπτεμβρίου. Άλλες πηγές αναφέρουν ότι πραγματοποιήθηκε στις 28 ή 29 Σεπτεμβρίου (21-22 Βοηδρομιώνος) του 480 πx ...περισσότερα »

27 Σεπτεμβρίου 1831 ημέρα δολοφονίας του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος, Ιωάννη Καποδίστρια - Η δολοφονία της Ελλάδος

*Αφηγηματικό αφιέρωμα με αφορμή την 27η Σεπτεμβρίου 1831, ημέρα δολοφονίας του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος, Ιωάννη Καποδίστρια. Kατά τον Ελβετό φιλέλληνα Ιωάννη-Γαβριήλ Εϋνάρδο η δολοφονία του Ι.Καποδίστρια ισοδυναμούσε με την δολοφονία της Ελλάδος. Το αφιέρωμα είναι βασισμένο στο έργο του συγγραφέα Ιωάννη Κορνιλάκη με τίτλο: "Ιωάννης Καποδίστριας ο Άγιος της πολιτικής" και η μουσική από το συμφωνικό έργο-ποίημα "Οραματισμοί" σε σύνθεση και ενορχήστρωση του Γιώργου Βούκανου που συνοδεύει την Α' Έκδοση του συγγραφικού έργου.* *Επιμέλεια | Κείμενα | Αφήγηση* *ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΡΝΙΛΑΚΗΣ*... περισσότερα »

Δολοφόνησαν τον Καποδίστρια σαν σήμερα 27 Σεπτεμβρίου 1831

*Ο Ιωάννης Καποδίστριας υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες. Ίσως αυτό ήταν και η αιτία που τόσο νωρίς, τόσο άδοξα και καταστροφικά για το έθνος κατέληξε στον τάφο. Από τη στιγμή που αποδέχτηκε να κυβερνήσει την ρημαγμένη καθόλα Ελλάδα, έθεσε όλο του το είναι στη διάθεση της Πατρίδας. Στο έργο του αυτό ήρθε αντιμέτωπος με ντόπια και ξένα συμφέροντα, τα οποία συνασπίστηκαν εναντίον του και εν πολλοίς συνεργάστηκαν στην δολοφονία του.* *Ο Καποδίστριας, έχοντας να αντιπαλέψε...περισσότερα »

27 Σεπτεμβρίου 1831 - Η δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια στο Ναύπλιο

 *Ο Ιωάννης Καποδίστριας, από τις διαπρεπέστερες φυσιογνωμίες της Ευρώπης τον 19° αιώνα και εκ των κορυφαίων μορφών της αναγεννηθείσης Ελλάδας μετά τον αγώνα του 1821,ήταν δευτερότοκος γιος του Αντωνίου-Μαρία Καποδίστρια.* *Γεννήθηκε στην Κέρκυρα κατά το τέλος του 1776, όπου διδάχθηκε τα πρώτα γράμματα και το 1794 μετέβει στο Πατάβιο της Ιταλίας, όπου σπούδασε Ιατρική.* *Διπλωμάτης και πολιτικός άνδρας διετέλεσε επί μακρύ χρόνο στην υπηρεσία του ...περισσότερα »

1918... και σαν σήμερα η ΧΙΙΙ Μεραρχία του Ελληνικού Στρατού διώχνει τους Βούλγαρους από την Ανατολική Μακεδονία

... Η XIII Μεραρχία ανακαταλαμβάνει ολόκληρη την περιοχή μέχρι Σαρισαμπάν (Χρυσούπολη) και τις εκβολές του Νέστου. Η 1η Μεραρχία ανακαταλαμβάνει τη Ζηλιάχοβα (Νέα Ζίχνη), την Αλιστράτη, το Καλαπότι, το οχυρό Λίσσε, το Ζίρνοβο (Κάτω Νευροκόπι) και τη Δράμα, όπου και εγκαθίσταται από την 1η Οκτωβρίου 1918.

 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1955: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Η KΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ''ΠΟΛΗΣ''

*Το απόγευμα της 6ης Σεπτεμβρίου 1955, όλα φαινόταν ήρεμα στήν Πόλη. * *Μια μικρή ομάδα φοιτητών ήταν συγκεντρωμένοι στην Πλατεία του Ταξίμ, στην κορυφή του Πέρα, διαδηλώνοντας εναντίον της Ελλάδος. * *Η Ελλάδα ήταν πάντα ό συντηρούμενος από τις Τουρκικές αρχές στό­χος του όχλου.* *Οι πέντε μεγάλοι δρόμοι πού οδηγούσαν στην Πλατεία Ταξίμ γέμισαν ξαφνικά με ένα μαινόμενο όχλο οπλισμένο με τσεκούρια, φτυάρια, ρόπαλα, σκεπάρνια, σφυριά και σι­δερένιους λοστούς πού φώναζε «Kahrolsun giavourlar!» (Ανάθεμα στους γκιαούρηδες!) και «Yikin, kirin, giavourdur!»**(Σπάστε, γκρεμίστε είναι γκια...περισσότερα »

5 προς 6 Σεπτεμβρίου 1955: Η αρχή του κακού για την μεγάλη γενοκτονία των Ελλήνων της Πόλης!

*Τὰ μεσάνυχτα τῆς 5ης πρὸς τὴν 6η Σεπτεμβρίου 1955, ἐξερράγη ἡ περίφημη βόμβα στὸν κῆπο τοῦ τουρκικοῦ Προξενείου Θεσσαλονίκης καὶ ἔξω ἀπό τὸ φερόμενο ὡς σπίτι τοῦ Κεμᾶλ, ποὺ δὲν ἔπαθε καμμία ζημιὰ, ἐκτός ἀπό δύο παράθυρα ποὺ ἔσπασαν.* *Τὸ Ὑπουργεῖο Βορείου Ἑλλάδος, μὲ ἀνακοίνωσί του, ἐπισήμανε ὅτι μὲ τὴν πράξι αὐτή, ποὺ προερχόταν ἀπό τούρκους, προετοιμαζόταν ἡ μεγάλη ἐπίθεσι ἐναντίον τῶν Ἑλλήνων τῆς μικρᾶς Ἀσίας (τὶς ἐπόμενες ἡμέρες ἀκολούθησε ἡ μεγάλη Γενοκτονία τῶν Ἑλλήνων τῆς Πόλης). Οἱ ἑλληνικές Ἀρχές κινητοποιήθηκαν τότε ἔγκαιρα καὶ κατάφεραν νὰ βροῦν τὸν ἔνοχο.* *Εἰδικότερ...περισσότερα »1η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1821: ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ... ΑΛΛΗ ΜΙΑ... ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ!

Η σημερινή ημέρα είναι μια μέρα πένθους για την Σαμοθράκη. Η 1η Σεπτεμβρίου είναι για το νησί των Θρακικών Σποράδων ιερή ιστορική ημέρα. Τιμάται το Ολοκαύτωμα της νήσου, το οποίο συνέβη την 1η Σεπτεμβρίου 1821, όταν οι Τούρκοι έσφαξαν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Σαμοθράκης, στην τοποθεσία Εφκάς (ή Φκας). Γι’ αυτό στην πλατεία του Εφκά γίνεται επιμνημόσυνος δέηση στο ηρώον, κατάθεση στεφάνων, απόδοση τιμών από τμήμα στρατού, σιγή ενός λεπτού και... ανακρούεται ο εθνικός ύμνος. Έπειτα, στο Πνευματικό Κέντρο, που φέρει το όνομα «Ν. Φαρδύς» εκφωνείται το ιστορικό της ημέρας... περισσότερα »

Ὅλοι μᾶς σφᾶζαν καὶ μᾶς πνίγανε μαζί, Ἐγγλέζοι, Γᾶλλοι κι Ἀμερικανοὶ

*Κατακαημένο Ἀϊβαλὶ καὶ παινεμένο Ἀϊδίνι* *Χαροκαμένο Ἐσκὴ Σεχήρ, ἀρχοντοπούλα Σμύρνη* *Μαρμαρωμένε βασιλιά, τὶ ὄνειρο, τὶ παγανιὰ* *Ὁ τάφος σου ἄδειος καὶ σὲ μιὰ γωνιά.* *Μιὰ χούφτα λόγια, ἀδιάβαστα χαρτιὰ* *Μαρμαρωμένε βασιλιᾶ τὶ ὄνειρο, τὶ * *παγανιὰ* *Ἀντὶ γιὰ σὲ ἀναστήθηκε ἡ Τουρκιὰ ἡ Πόλη πάει* *Καὶ ἡ Σμύρνη στὴν φωτιά, διπλοχαμένη Ἁγιὰ Σοφιά* *Στερνὴ φωνὴ στὴν ἐρημιὰ τὴν Προύσσα καῖνε* *Καὶ στὸ Ἀϊβαλὶ σταυρὸς ἀγκάθι ξῦδι καὶ χολὴ* *Κλᾶψτε γιὰ τὸ Καραχισὰρ καὶ γιὰ τὰ Μοσχονήσια,* *Δουλεύει ὁ Χᾶρος στὰ Βοῦρλα κι ὁ θάνατος στὴν Προύσσα* *Χαμένη γῆ καὶ προσφυγιὰ τὰ πόδια ἐδῶ, ἀλλοῦ ἡ κ... περισσότερα 

30 Αυγούστου 1922 κατέρρευσε το Μικρασιατικό Μέτωπο... 

30 Αυγούστου 2018 η Ελλάδα σε κατάρρευση

*Γονυπετής Ελλάς - Υπό κατάρρευση η Πατρίδα, πάντα όταν ο λαός θά προάγει μασόνους καί προδότες νά κυβερνήσουν τήν Χώρα... Στο άρθρο μας της Παρασκευής περίπου αποδείξαμε ότι η στρατιωτική υπεροχή, η πολεμική αρετή και η απαράμιλλη ανδρεία των Ελλήνων στη Μικρά Ασία, δεν στάθηκαν αρκετά να υπερσκελίσουν το τεράστιο έλλειμμα πολιτικής και γεωπολιτικής διορατικότητας της Αθήνας στο Ανατολικό, το Μικρασιατικό και το Ποντιακό Ζήτημα την περίοδο που ακολούθησε τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου... περισσότερα » Η κατάρρευση του Μικρασιατικού Μετώπου συνεχίζεται…  *To σχεδιάγραμμα των επιχειρήσεων της 30ής Αυγούστου 1922. Με μπλε οι τουρκικοί σχηματισμοί και με κόκκινο οι ελληνικοί. Το απόγευμα επήλθε η κατάρρευση του μετώπου.* *Του Σάββα Καλεντερίδη* Ο Ελληνικός Στρατός βρέθηκε στη Μικρά Ασία το Μάιο του 1919, περισσότερο ως ακολούθημα γεωπολιτικών σχεδιασμών της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας, παρά ως αποτέλεσμα σόφρωνος ελληνικού στρατηγικού σχεδιασμού. Λίγους μήνες πριν, στις αρχές Ιανουαρίου, είχε προηγηθεί η αποστολή στην Κριμαία δυο μεραρχιών του Α΄ Σώματος Στρατού (ΙΙα και ΧΙΙΙη Μεραρχίες), υπό γαλλική διοίκηση και πάλι κάτω από τ...περισσότερα »

Μάχη των Πλαταιών -Συντριβή των Περσών από τους Έλληνες

Τον Αύγουστο του 479 π.Χ. (στις 27 Αυγούστου, κατά μία εκδοχή) οι Έλληνες νικούν του Πέρσες στην πεδιάδα των Πλαταιών και εξαφανίζουν οριστικά την περσική απειλή από τον ελλαδικό χώρο. Ο Περσικός στρατός υπό τον Μαρδόνιο, αφού ξεχειμώνιασε στη Θεσσαλία, ετοιμάσθηκε την άνοιξη του 479 π.X. να επιτεθεί εκ νέου κατά της Αθήνας. Προτού όμως ξεκινήσει, ο Μαρδόνιος έστειλε στην Αθήνα το σύμμαχό του

Του έβγαλαν τα μάτια σαν λυσσασμένα σκυλιά... τον πετσόκοψαν, τον ακρωτηρίασαν και τον εκτέλεσαν με δυο σφαίρες στο κεφάλι. 27 Αυγούστου του ΄22 η μέρα μαρτυρίου του Εθνομάρτυρα Χρυστοστόμου Σμύρνης

Ο Εθνομάρτυρας Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσοστόμος, που αρνήθηκε να εγκαταλείψει το ποίμνιό του και παρέμεινε στη φλεγόμενη πόλη, πέφτοντας έτσι στα χέρια του μανιασμένου μογγολικού όχλου. Αφιερώνουμε αυτό το κείμενο...σε πολλούς και διάφορους: Κορυφαία μορφή της Μικρασιατικής Καταστροφής υπήρξε ο τελευταίος Επίσκοπος Σμύρνης, της μιας από τις επτά Εκκλησίες της Αποκαλύψεως, Μητροπολίτης Χρυσόστομος Καλαφάτης. Ο μαρτυρικός του θάνατος από τον τουρκικό όχλο είναι άρρηκτα δεμένος με τις τελευταίες στιγμές της ελληνικής Σμύρνης και του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Αν και του προσφέρθηκ... περισσότερα »


26 Αυγούστου 1922 – Η Σμύρνη ανυπεράσπιστη!

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ ...  Από τις 25 Αυγούστου αρχίζει ο ρόγχος της ετοιμοθάνατης Σμύρνης. Αργά τη νύχτα κουρασμένοι οι Ελληνες αποσύρονται από την προκυμαία στα σπίτια τους απελπισμένοι. Τα επίτακτα πλοία δεν δέχονται να τους παραλάβουν. Είχε δώσει αυστηρές εντολές ο Στεργιάδης να μην παραλαμβάνουν πολίτες.Κι όμως χιλιάδες θα μπορούσαν να σωθούν γιατί πολλά ήσαν τα επίτακτα πλοία που μπορούσαν σε λίγες ώρες να τους μεταφέρουν στη Χίο και τη Μυτιλήνη... Το απόγευμα της ίδιας μέρας τρία, από τα επίτακτα πλοία που είχαν παραλάβει στρατιώτες απέ... περισσότερα »

*

*************************************************************************

Η μικρασιατική καταστροφή - Σαν σήμερα την 11η Αυγούστου 1921 αρχίζει η εικοσαήμερη καταστροφική μάχη του Σαγγαρίου...

 *Με αφορμή την σημερινή «Ημέρα Μνήμης» για τη Μικρασιατική Καταστροφή, παραθέτουμε ένα απόσπασμα από τον Βασίλη Ραφαηλίδη και το βιβλίο του "Ιστορία (κωμικοτραγική) του νεοελληνικού κράτους"* *Η Μεγάλη Ιδέα αρχίζει να μικραίνει * *Ο πόλεμος κοστίζει. Και το ελληνικό δημόσιο ταμείο, όπως πάντα, είναι τρύπιο. Απ’ τους αρουραίους. Πηγαίνουν οι Έλληνες στους ξένους τραπεζίτες και τους λεν: Κάντε μας κανένα δάνειο ακόμα. Σας ορκιζόμαστε, αυτή τη φορά δεν θα το φάμε. Το θέλουμε για να πάρουμε την Πόλη. Ρε, άντεστε από δω και πάτε να δουλέψετε λιγάκι, λεν οι τραπεζίτες...περισσότερα*[image: mikrasia3]* »

Σαν Σήμερα… Μία από τις σημαντικότερες ναυτικές επιχειρήσεις..! 

Η Ναυμαχία του Γέροντα: Ο Μιαούλης τσακίζει τον τουρκικό στόλο και δοξάζει το ελληνικό ναυτικό..!   29 Αυγούστου 1824… Σαν Σήμερα…Μία από τις σημαντικότερες ναυτικές επιχειρήσεις της Επανάστασης του ’21, που τελείωσε νικηφόρα για τα ελληνικά όπλα. Διεξήχθη στις 29 Αυγούστου 1824 στ’ ανοιχτά του ακρωτηρίου Ποσείδιο ή Γέροντας της Μικράς Ασίας (νυν Didim Τουρκίας), απέναντι από τα νησιά Λειψοί και Λέρος της Δωδεκανήσου. Αντιμέτωποι τέθηκαν ο ελληνικός στόλος υπό τον Ανδρέα Μιαούλη, που αριθμούσε γύρω στα 70 πλοία και ο υπέρτερος (τεχνολογικά και ποσοτικά) τουρκοαιγυπτιακός στόλος υπό τους πασάδες Χοσρ... περισσότερα »

ΤΟ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ 1920: ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΝ ΧΡΥΣΑΝΘΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΕΝ ΜΕΣΩ ΔΙΩΓΜΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ...

Τρεις ημέρες μετά το εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου και τις εκδηλώσεις στην Παναγία Σουμελά, τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του Πόντου με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Τραπεζούντος Χρύσανθο, μετέβησαν στο Βατούμ του Καυκάσου για να εξετάσουν κρίσιμα εθνικά θέματα του Πόντου. Η Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου έγινε στις 19 Αυγούστου 1920 μετά τα δραματικά γεγονότα στην περιοχή του Πόντου, κυρίως στην Κερασούντα, αλλά και με κύριο θέμα την αντιμετώπιση των προσφύγων στη Ρωσία. Το Εθνικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τριμελή επιτροπή από τους Λεωνίδα Ιασωνίδη, Βασίλειο Ιωαννίδη και Θεμ. ...περισσότερα »

10 Αυγούστου 480 π.Χ. - Θερμοπύλες, «ὦ ξεῖν᾽, ἀγγέλλειν…

*Θερμοπύλες, 10 Αυγούστου 480 π.Χ. Ο πολεμικός ανταποκριτής Ηρόδοτος ήταν 5 χρονών όταν συνέβη η μητέρα των μαχών, η μήτρα της ελευθερίας, το αιωνιότερο σύμβολο του αγώνα για τα ιδανικά. Να πώς περιγράφει (αυτολεξεί σε εκπληκτική μετάφραση) τη συγκλονιστικότερη στην παγκόσμια ιστορία σύγκρουση-γενέτειρα ηρώων :* *[image: https://xartografos.files.wordpress.com/2012/01/800px-jacques-louis_david_004_thermopylae.jpg]* *Ζακ Λουί Νταβίντ, "Ο Λεωνίδας στις Θερμοπύλες", 1814, Λούβρο Παρίσι* *» 202. Η ελληνική δύναμη που περίμενε την άφιξη του Ξέρξη απαρτιζόταν από τα εξής τμήματα: τρια... περισσότερα »

Ο ¨τορπιλισμός¨ της Ελλης που τιμάει την ΠΑΝΑΓΙΑ;

ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 1940 ΤΗΝΟΣ Ο ΤΟΡΠΙΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΣ! ¨Ο ΤΟΡΠΙΛΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΣ! – 15 Αυγούστου 1940 μ.Χ., Τήνος Σημαιοστολισμένη καμάρωνε Η ΕΛΛΗ εκείνο Το ΠΡΩΙΝΟ, αγκυροβολημένη περί τα 800 μέτρα έξω από το λιμάνι της Τήνου, ακούγοντας τις καμπάνες της Μεγαλόχαρης και ενώ ετοιμαζόταν να κατεβάσει το Τιμητικό Άγημα πο... περισσότερα »

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Κύπρος:14ης Αυγούστου του 1996 

19 χρόνια από τη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού... (Βίντεο)

*Ποιός θα ξεχάσει εκείνο το μεσημέρι της 14ης Αυγούστου του 1996. Ήταν μία από τις πιο έντονες και μαύρες στιγμές της ιστορίας της Κύπρου. Τρεις μέρες μετά τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ από Τούρκους στρατιώτες, που τον ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου, έπεφτε νεκρός από τις σφαίρες των κατοχικών δυνάμεων ο Σολωμός Σολωμού. Και μάλιστα σε live μετάδοση από την τηλεόραση, που έδειχνε τις διαδηλώσεις τότε στη Κύπρο..! ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ – ΤΑΣΟΣ ΙΣΑΑΚ… Όταν οι Γκρίζοι Λύκοι, με την ανοχή του ΟΗΕ, τον δολοφονούσαν εν ψυχρώ…ΑΘΑΝΑΤΟΣ

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΡΕ..! ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΕΓΓΛΕΖΟΙ ΚΡΕΜΑΝΕ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΟΚΑ ΙΑΚΩΒΟ ΠΑΤΑΤΣΟ, ΑΝΔΡΕΑ ΖΑΚΟ ΚΑΙ ΧΑΡΙΛΑΟ ΜΙΧΑΗΛ... ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ...

*Απαγχονίζονται στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας από τις αγγλικές αρχές κατοχής οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ Ανδρέας Ζάκος (25 χρονών), Χαρίλαος Μιχαήλ (21 χρονών), και Ιάκωβος Πατάτσος, (22 χρονών).* *9 Αυγούστου 1956.* Ο γαλανός ουρανός της μεγαλονήσου μας μαύρισε για άλλη μια φορά, θρηνώντας τρία παλικάρια που δεν τα φόβιζε ο θάνατος γιατί θεωρούσαν τη ζωή περιττή μέσα στη σκλαβιά. Τρεις νέοι Έλληνες και μπροστά τους μόνο η αγχόνη και το φως της λευτεριάς που δεν μπορούσαν να του αντισταθούν. *Ανδρέας Ζάκος, Ιάκωβος Πατάτσος, Χαρίλαος Μιχαήλ*. *ΑΝΔΡΕΑΣ ΖΑΚΟΣ* Ο *Ανδρέας Ζάκος* είδε το...περισσότερα »

24 Σεπτεμβρίου 1908-Η κήρυξη της Ενώσεως της Κρήτης με την Μητέρα Ελλάδα

*Σαν σήμερα στις 24 Σεπτεμβρίου 1908 συγκεντρώθηκε μεγάλο πλήθος λαού στην πλατεία του Αρεως στα Χανιά όπου κηρύχθηκε η ένωση της Κρήτης με την Μητέρα Ελλάδα. *Τον Σεπτέμβριο του 1908 ο αυτοκράτορας της Αυστρουγγαρίας ανακοίνωσε την προσάρτηση της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης και ο ηγεμόνας της Βουλγαρίας την ανεξαρτησία της. *Οι Κρητικοί δεν έχασαν την ευκαιρία. Στις 24 Σεπτεμβρίου 1908 ξέσπασε επανάσταση στο νησί. Χιλιάδες πολίτες των Χανίων και των γύρω περιοχών την ημέρα αυτή συγκρότησαν συλλαλητήριο, στο...περισσότερα »


Εμμανουήλ Παπάς - Ο άνθρωπος του Θεού Και του Σπαθιού - Το Άγιον Όρος στον πόλεμο του ’21

*Γιατί λέγει: «αν ο Θεός είναι μαζί μας, ποιος μπορεί να είναι εναντίον μας;Και αν έχουμε αυτόν υπερασπιστή μας, από ποιόν θα φοβηθούμε;»ΚΑΙ ΤΩ ΘΕΩ ΔΟΞΑ Το Άγιο Όρος συμμετείχε με διαφόρους τρόπους σε όλους τους υπέρ της ελευθερίας αγώνες.Η Φιλική Εταιρία είχε μέλη της και στο Άγιον Όρος, τα οποία προετοίμασαν την Επανάσταση του 1821.Η Επανάσταση κηρύχθηκε μέσα στον Ι. Ναό του Πρωτάτου στις Καρυές στις 27 Μαϊου 1821 από τον Μητροπολίτη Μαρωνείας Κωνσταντίνο που βρισκόταν στο Άγιον Όρος.«Χίλιοι περίπου Αγιορείται μοναχοί διετέλουν υπό την αρχηγίαν του αρχιμανδρίτου Βα... περισσότερα 

Ναυμαχία του Ναυαρίνου: Η μάχη που έδωσαν οι «μεγάλες δυνάμεις» της εποχής κατά των Οθωμανών

*Μετά την πτώση της Ακρόπολης (24 Μαΐου 1827) η Επανάσταση του 1821 έπνεε τα λοίσθια.* *Στην Ηπειρωτική Ελλάδα η Επανάσταση είχε κατασταλεί και μόνο στο ανατολικό τμήμα της Πελοποννήσου έδειχνε κάποια σημεία ζωής. Κι εκεί, όμως, την απειλούσε ο Ιμπραήμ, που σκόπευε να εκστρατεύσει κατά του Ναυπλίου και της Ύδρας.* *Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα, η ευρωπαϊκή διπλωματία άλλαξε στάση και άρχισε να διάκειται ευμενώς προς την Επανάσταση. Συνέβαλε σε αυτό και ο νέος Υπουργός Εξωτερικών της Αγγλίας Γεώργιος Κάνινγκ, που έδωσε μια πιο φιλελεύθερη τροπή στην εξωτερική πολιτική ...περισσότερα »

Η ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΜΙΑΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ

ΠΑΤΕΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΡΟΣ - ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣστοΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΩΡΑ...
11 Μαϊου 330μΧ – Ο Μέγας Κωνσταντίνος εγκαινιάζει την «Βασιλίδα των Πόλεων» Κωνσταντινούπολη! Η αυγή της Χιλιόχρονης Αυτοκρατορίας *Κωνσταντινούπολη, το κέντρο του Χριστιανισμού. **Ο Μ. Κωνσταντίνος μετά τη Σύνοδο της Νικαίας αποφάσισε να χτίσει νέα πρωτεύουσα στο ανατολικό τμήμα της αυτοκρατορίας και μετά από πολλές σκέψεις κατέληξε στην εκλογή του αρχαίου Βυζαντίου στο Βόσπορο. Οι ιστορικοί αποδίδουν, σε διαφορετικά ο καθένας αίτια, τους λόγους που οδήγησαν τον Κωνσταντίνο σ’ αυτήν την απόφαση:..* *– Οι Χρονογράφοι της εποχής του και ο Άγγλος ιστορικός Γίββων θεωρούν ότι ο Κωνσταν... περισσότερα »

11 Μαΐου γίνονται τα εγκαίνια της Πόλης! 

Ο Κωνσταντίνος Α΄ ο Μέγας μετά την επικράτησή του σε ανατολικό και δυτικό ρωμαϊκό κράτος έκτισε το 324 την Κωνσταντινούπολη στην αρχαία πόλη, Βυζάντιο. Ο Μ. Κωνσταντίνος έκτισε την Κωνσταντινούπολη με επέκταση του παλιού Βυζαντίου προς τον θρακικό Βόσπορο. Στις 11 Μαΐου 330 την νέα πόλη την έκανε πρωτεύουσα του απέραντου ρωμαϊκού κράτους, γιατί τοπογραφικά βρισκόταν στο σημείο, που οι δυο ήπειροι, η Ασία και η Ευρώπη, πλησιάζουν και δυο μεγάλες θάλασσες, η Μεσόγειος και ο Εύξεινος Πόντος ενώνονται με τον Βόσπορο. * *Ο δε Βόσπορος μαζί με τα στενά των Δαρδα...περισσότερα »

Ἡ Κωνσταντινούπολη διαχρονικὰ καὶ ἡ ἅλωση της τὸ 1453

Ἡ ἅλωση τῆς Κωνσταντινουπόλεως ἀπό τούς Ὀθωμανούς στίς 29 Μαΐου τοῦ 1453 ἀποτελεῖ γιά ἐμᾶς τούς Νεοέλληνες καί Ρωμηούς φυσικά, ἡμέρα θρήνου καί μνήμης. Ἡμέρα θρήνου, διότι ἡ Βασιλίδα τῶν πόλεων, ἡ Θεοφύλακτος πόλη, ἡ Κωνσταντινούπολη, κατελήφθη (ἤ ἁλώθηκε) ἀπό χέρια ἐχθρικά γιά δεύτερη φορά. Εἶναι ὅμως καί ἡμέρα μνήμης, διότι μᾶς ὑπενθυμίζει τήν εἴσοδο τοῦ Γένους μας σέ μία ἀπό τίς μελανότερες σελίδες τῆς μυριόχρονης ἱστορίας μας: τήν Τουρκοκρατία. Γιά πάνω ἀπό χίλια χρόνια, ἡ Κωνσταντινούπολη ἀποτέλεσε πρωτεύουσα τῆς Βυζαντινῆς Α...περισσότερα »

Όλα τα γεγονότα της εποχής μέχρι την άλωση της Πόλης!

ΠΑΤΕΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΡΟΣ - ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣστοΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΩΡΑ...
OXI... Δὲν ἐάλω ἡ Πόλις! Δὲν ἀλώνονται οὔτε τὰ ἰδανικά, οὔτε τὰ σύμβολα, ἀλλά οὔτε καὶ ὁ Ἑλληνισμός. Μόνο διὰ λίγο καιρό ξαποσταίνουν και ξανά προς την δόξα τραβούν! Η Πόλις είναι μέσα μας. Η απαρχή της νέας πορείας μας. Με τις εξάρσεις και τις παρακμές, τις περιπέτειες, τα πλήγματα και τις αναλαμπές της. Δεν πεθαίνει έτσι εύκολα ο Ελληνισμός. Όσες συνωμοσίες κι αν υφανθούν εναντίον του. Όσοι μίσθαρνοι ηγέτες κι αν τον καταταλαιπωρήσουν. Είναι απρόβλεπτος ο ... περισσότερα »

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ - 19η Μαΐου 1919: Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας 353.000 Ελλήνων του Πόντου από τους Τούρκους κατά την περίοδο 1914 - 1923

*ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ - 19η Μαΐου 1919: Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας 353.000 Ελλήνων του Πόντου από τους Τούρκους κατά την περίοδο 1914 - 1923* *«Πριν από 100 χρόνια περίπου, κάποιες μανάδες θυσίασαν τα παιδιά τους για να σωθούν ολόκληρα χωριά, καθώς το κλάμα τους πρόδιδε το σημείο που κρύβονταν από τους σφαγείς τους...[image: Image may contain: one or more people, sky and outdoor]Σήμερα, δε νοείται άνθρωπος που να μην θυσιάσει έστω μία ώρα από τον καφέ του, το διάβασμά του, τη βόλτα του, για να παρευρεθεί στις όπου γης εκδηλώσεις μνήμης της γενοκτονίας των προγόνων του.* *[image: Image m...περισσότερα »


Όταν τον Μάϊο του 1821 500 Έλληνες σταμάτησαν 6.000 Τούρκους.

«Και ο χειρότερος Έλλην έκαμε με ανδρείαν το χρέος του». Μια επική μάχη, που έδωσε χρόνο στην ελληνική επανάσταση να εδραιωθεί Στις 15 Μαΐου του 1821 μαζεύονται στο Μοναστήρι του Αη-Γιώργη στο χωριό Βουργαρέλι Άρτας οι οπλαρχηγοί Γ. Καραϊσκάκης, Γιαννάκης και Μήτρος Κουτελίδας, Γώγος Μπακόλας, Αντρέας Ίσκος, Γιαννάκης Ράγκος, Μάρκος Μπότσαρης, Κουτσονίκας και πολλοί άλλοι αγωνιστές και κηρύσσουν την επανάσταση στα Τζουμέρκα και στο Ραδοβύζι, υπό τις ευλογίες του ηγούμενου του μοναστηριού Χριστόφορου. Τα Θεοδώριανα, κεφαλοχώρι στα Τζουμέρκα Άρτας, καθώς ήταν απομακρυσμένα και προστα... περισσότερα »

ΜΑΪΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ/ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΞΕΚΛΗΡΙΣΜΑ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΥΠΕΡΜΝΗΜΟΣΥΝΟΝ, ΥΠΕΡΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟΝ!

Αυτήν την ημέρα οφείλουμε όλοι φόρον τιμής προς τους συμπατριώτες και συνανθρώπους μας Έλληνες του Πόντου. . Οι ιερείς όφειλαν την τοιαύτην ημέραν όπως και παρόμοιες ημέρες να ευμνημονεύουν τους νεκρούς και ακόμη και τους θύτες διότι ως Χριστιανοί όπου είμαστε αγαπάμε αλλήλους και αγαπάμε εχθρούς, όπως είπε και ο Χριστός. Ο Χριστός δήλωσε ότι μπορούμε ακόμη και ... περισσότερα »

Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ… (βιντεο)

*ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ… 19 ΜΑΪΟΥ 1919… * *Ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα και αρχίζει τη δεύτερη και σκληρότερη φάση της Γενοκτονίας των Ποντίων.* *Η λέξη «Γενοκτονία» στις μέρες μας συνειρμικά επικεντρώνει τη σκέψη μας στα δύο τραγικά γεγονότα του αιώνα μας, τη Γενοκτονία των Αρμενίων το 1915 από τους Νεότουρκους και τη Γενοκτονία των Εβραίων και των σλαβικών λαών το 1940-44 από τους Γερμανούς. * *Στον αιώνα μας διαπράχθηκαν εγκλήματα Γενοκτονίας εις βάρ...περισσότερα »

Όταν 500 Έλληνες σταμάτησαν 6.000 Τούρκους

*"Και ο χειρότερος Έλλην έκαμε με ανδρείαν το χρέος του". Μια επική μάχη, που έδωσε χρόνο στην ελληνική επανάσταση να εδραιωθεί* *Στις 15 Μαΐου του 1821 μαζεύονται στο Μοναστήρι του Αη-Γιώργη στο χωριό Βουργαρέλι Άρτας οι οπλαρχηγοί Γ. Καραϊσκάκης, Γιαννάκης και Μήτρος Κουτελίδας, Γώγος Μπακόλας, Αντρέας Ίσκος, Γιαννάκης Ράγκος, Μάρκος Μπότσαρης, Κουτσονίκας και πολλοί άλλοι αγωνιστές και κηρύσσουν την επανάσταση στα Τζουμέρκα και στο Ραδοβύζι, υπό τις ευλογίες του ηγούμενου του μοναστηριού Χριστόφορου.... Τα Θεοδώριανα, κεφαλοχώρι στα Τζουμέρκα Άρτας, καθώς ήταν απομακρυσμένα και π... περισσότερα »

ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΙΣ ΑΛΥΤΡΩΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

ΠΑΤΕΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΡΟΣ - ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣστοΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΩΡΑ...
ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΡΥΤΣΑ...! ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ ΟΙ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΓΙΟΡΤΑΣΑΝ ΤΗΝ 28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ...ΒΙΝΤΕΟ Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε στην Κορυτσά η Εθνική Εορτή της 28 Οκτωβρίου, τα σκλαβομένα αδέλφια μας στα κατεχόμενα οι Βορειοηπειρώτες, που δεν θα κουραστούν ποτέ να περιμένουν πότε θα τους ελευθερώσει η μητέρα Πατρίδα... Οι εκδηλώσεις φέτος ξεκίνησαν στο Μητροπολιτικό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής όπου και τελέστηκε Δοξολογία από τον π Ελευθέριο Καρακίτσιο τον π Σπύρο Κατούντη και π Μιχαήλ Σανελλάρη. Αμέσως μετά από την Δοξολογία όλοι οι παρευρισκόμενοι ανέβηκαν προς την Μπο...περισσότερα »

Σαν σήμερα 8 Μαΐου του 1821 ο Ανδρούτσος ξεφτιλίζει τον Ομέρ Βρυώνη στο Χάνι της Γραβιάς

*Μετά την ήττα των Ελλήνων στην Αλαμάνα (23 Απριλίου 1821), άνοιξε διάπλατα ο δρόμος για τους Τούρκους πασάδες Ομέρ Βρυώνη και Κιοσέ Μεχμέτ προς την Ανατολική Στερεά και την Πελοπόννησο. Ο μαρτυρικός θάνατος του Αθανάσιου Διάκου είχε αφήσει χωρίς ικανό αρχηγό τους εξεγερμένους ραγιάδες. Ο φόβος κυρίευσε τα ήδη επαναστατημένα κέντρα (Λιβαδιά, Σάλωνα και Αττική), όπου είχε χυθεί αίμα ντόπιων Τούρκων. Όλοι ανέμεναν να ξεσπάσει η χωρίς οίκτο οργή των δύο πασάδων. Η Επανάσταση κινδύνευε σοβαρά ένα μήνα μετά την εκδήλωσή της και σώθηκε χάρη στις στρατιωτικές ικανότητες του Οδυσσέα Ανδρο...περισσότερα »

Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ! ΠΟΙΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ «ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ» ? (βίντεο)

 Υπάρχει μια ιερή πόλη στην Ελλάδα του χτες και του σήμερα. Αυτή είναι το ηρωικό Μεσολόγγι που η ιστορία του χαράχτηκε διαχρονικά από την ηρωική έξοδο. Η 190ή φετινή επέτειος της ηρωικής Εξόδου του Μεσολογγίου συμπίπτει με την τότε κινητή εορτή. Η 10η (23η με το διορθωμένο ημερολόγιο) Απριλίου του 1826 ήταν η νύχτα του Λαζάρου προς την Κυριακή των Βαΐων. Το ίδιο και εφέτος. Πρόκειται για μια από τις πιο συγκλονιστικές ημέρες της Επανάστασης του 1821 για την ανεξαρτησία μας. Η Έξοδος των κάτισχνων από την πείνα και βασανισμένων από την πολύμ...περισσότερα »

Ένα μικρό αφιέρωμα για την αλησμόνητη επέτειο από την Έξοδο του Μεσολογγίου

*Σαν χθές, Κυριακή των Βαΐων του 1826, οι πολιορκημένοι επί ένα χρόνο, από Τούρκους και Αιγυπτίους, Μεσολογγίτες επιλέγουν την Έξοδο προς την ελευθερία ή προς τον αναστάσιμο – θυσιαστικό θάνατο. «Εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος» συντάσσουν το σχέδιο της ιστορικής Εξόδου ο Θεσσαλός Ιεράρχης των Ρωγών Ιωσήφ και ο Κοζανίτης Κασομούλης Νικόλαος. **Οι Έλληνες του Μεσολογγίου δεν υπέκυψαν στους εκβιασμούς των επηρμένων πολιορκητών τους**• δεν υπέκυψαν ούτε στις δελεαστικές προτάσεις για παράδοση**•** δεν υπέκυψαν ούτε στις αρρώστιες, ούτε στην ανελέητη πείνα πο... περισσότερα »Οι δυσβάστακτες πλέον συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων (λιμός, αρρώστιες κλπ.) καθώς και η νέα αποτυχία του Μιαούλη να προσεγγίσει το Μεσολόγγι προκάλεσαν απελπιστική κατάσταση μεταξύ των πολιορκημένων, οι οποίοι δεν έβλεπαν πια άλλη λύση από τη Έξοδο. Έτσι τη νύχτα της 10ηςΑπριλίου 1826 οργάνωσαν τις δυνάμεις τους σε τρία σώματα, υπό την αρχηγία του Νότη Μπότσαρη, Δημήτριο Μακρή και Κίτσο Τζαβέλα· στο μέσο του τριγώνου που θα σχημάτιζαν αυτές οι δυνάμεις, τοποθετήθηκαν τα γυναικόπαιδα. Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, αν και ανέλαβε να επιτεθεί από τις πλαγιές του Ζυ... περισσότερα »

ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΡΕ ΕΛΛΗΝΕΣ... ΕΒΡΑΙΟΙ ΑΓΟΡΑΣΑΝ ΤΟ ΠΤΩΜΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΕΦΕΡΑΝ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ...!

Το απόγευμα της 10ης Απριλίου του 1821 ο Πατριάρχης απαγχονίστηκε στην κεντρική πύλη του Πατριαρχείου, όπου παρέμεινε κρεμασμένος για τρεις ημέρες, εξευτελιζόμενος από τον όχλο. Κατόπιν, μια ομάδα τριών Εβραίων αγόρασαν το πτώμα του, το περιέφεραν στους δρόμους και το έριξαν στον Κεράτιο κόλπο. Τα ονόματα των τριών αυτών Εβραίων ήταν Μουτάλ, Μπιταχί και Λεβύ.[10]. Τη σκηνή της περιφοράς του σκηνώματος από τους τρεις Εβραίους έχει αποδώσει παραστατικά σε πίνακά του ο γερμανός ζωγράφος Πήτερ φον Εςς. Η λάρνακα του Γρηγορίου του Ε' Ένας Κεφαλονίτης πλοίαρχος, ονόματι Νικόλαος Σκλάβος...περισσότερα »

Η γενιά του 1821 και εμείς

*Αργούσε πολύ να ξημερώσει η ασέληνη νύχτα που άπλωσε στη χώρας μας η τουρκική ημισέληνος. Ο λαός μας, που είχε διδάξει τον κόσμο να ζει ελεύθερος, σήκωνε στενάζοντας επί αιώνες τον σκληρό της τυραννίας ζυγό. Ένας λαός που εκπολίτισε και φώτισε με το φως του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού την οικουμένη ζούσε τετρακόσια χρόνια στο πηχτό σκοτάδι της τουρκοκρατίας. Οι απόγονοι του Σωκράτη, του Περικλή, του Μιλτιάδη, του Μεγαλέξανδρου και όλων των αγίων και μαρτύρων της Πίστεώς μας είχαν καταντήσει αξιοθρήνητοι ραγιάδες. Και ζούσαν μέσα στη φρικτή ατίμωση.* *Δεν είχαν χάσει όμως τελείω... περισσότερα »

Σήμερα, δεν γιορτάζω...Σήμερα, όλους εκείνους τους ΗΡΩΕΣ, θα τους τιμήσω με την σιωπή και την συγνώμη μου, που δεν φάνηκα αντάξιά τους... αντάξια της ΙΕΡΗΣ ΘΥΣΙΑΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΛΕΥΤΕΡΙΑ. (4 βίντεο)

* Έλα να πάρουμε πάλι τις πλαστικές σημαιούλες και να πάμε στην παρέλαση... έτσι, για να ξεχαρμανιάσει το μάτι μας από τα μίνι και τα ... βυζάκια έξω... τους κώλους και τα νιάτα που παρελαύνουν..  κι εκείνες τις ξέκωλες εκπαιδευτικίνες που τα συνοδεύουν... και να χειροκροτήσουμε... Να δουμε την λάθροέποικη, να κρατά την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ παρέλαση με μπούργκα... και να σιωπήσουμε...  Αλήθεια τι είπαμε πως γιορταζουμε σήμερα; Θέσε αν τολμάς τούτη την ερώτηση στη... μαθητιώσσα νεολαία και θα δείς σε πιά Ελλάδα ζείς... περισσότερα »

Η αχαριστία του ελληνικού κράτους προς στους επαναστάτες του 1821

*Τι απέγιναν οι ήρωες της Επανάστασης του 1821;* Αυτοί οι ως πριν λαϊκοί απλοί άνθρωποι που μέσα σε μία νύκτα έγιναν ηγέτες της Επανάστασης του ’21, θυσιάζοντας την ζωή τους και τις περιουσίες τους για την ελευθερία της πατρίδας μας. Γυναίκες και άντρες, τουλάχιστον οι πιο γνωστοί. Μήπως…. βουλευτές; Υπουργοί τάχα; Επιχειρηματίες; Πλούσιοι πολιτευτές με βίλες στην Εκάλη και το Καστρί; Υπουργοί Υγείας ή Παιδείας ή διοικητικής μεταρρύθμισης; *ΟΧΙ* τίποτα από όλα αυτά. Μπορεί αυτοί να έδωσαν ό,τι είχαν για την επανάσταση, αλλά πολύ γρήγορα αγνοήθηκαν από την ελεύθερη Ελλάδα. Για ν... περισσότερα »

Γιατί φοβούνται το Κρυφό Σχολειό

*Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου 1821 θα συνοδευθεί από τη μονότονη προσπάθεια κάποιων «προοδευτικών» να ξαναγράψουν την Ιστορία. Μόνιμος στόχος των συγκεκριμένων διανοουμένων και αρθρογράφων είναι το Κρυφό Σχολειό. Το χαρακτηρίζουν μύθο και το χλευάζουν. Προφανώς διακατέχονται είτε από άγνοια είτε από εμπάθεια. Αντιλαμβάνομαι ότι οι στόχοι τους είναι δύο. Πρώτον να υποβαθμίσουν τον πατριωτικό ρόλο της Εκκλησίας και δεύτερον να εξωραΐσουν την Οθωμανική Αυτοκρατορία και να την παρουσιάσουν φιλελεύθερη και ανεκτική.* *Ας έλθουμε στον πρώτο στόχο τους. Το... περισσότερα »

Πώς εξαπλώθηκε η επανάσταση στη Στερεά Ελλάδα και ο ρόλος του Πανουργιά...

*Ζήτω η 25η Μαρτίου* *Γεωγραφικά η Στερεά Ελλάδα γειτνίαζε με ισχυρά στρατιωτικά κέντρα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και για τον λόγο αυτό θεωρητικά η επανάσταση των Ελλήνων στις περιοχές αυτές θα αντιμετώπιζε πολύ μεγάλους άμεσους κινδύνους. Την ίδια στιγμή όμως οι περιοχές αυτές διέθεταν τους πλέον εμπειροπόλεμους αρματολούς με μεγάλες ικανότητες στα όπλα και την στρατιωτική διοίκηση. Στην περιοχή της Φωκίδας αναμφίβολα ξεχώριζε ο περίφημος οπλαρχηγός Πανουργιάς Ξηρός.* *Ο Πανουργιάς είχε το αρματολίκι των Σαλώνων (Άμφισσας) από το 1820. Νωρίτερα διετέλεσε υπαρχηγός του Οδυσσέα ... περισσότερα »

21Η ΜΑΡΤΙΟΥ1821...: Οι Έλληνες Επαναστάτες καταλαμβάνουν τα Καλάβρυτα... «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ή ΘΑΝΑΤΟΣ» φωνάζει ο Παλαιών Πατρών Γερμανός

1821 - Οι Έλληνες επαναστάτες καταλαμβάνουν τα Καλάβρυτα 20 προς 21 Μαρτίου στην Μονή Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων, στον παλαιό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου το λιγοστό φως τρυπώνει με δυσκολία από τους φεγγίτες. Δεν έχει ακόμη ξημερώσει και η ομίχλη είναι πυκνή. Και όμως! Στην Ωραία Πύλη διακρίνεται περίλαμπρος, μέσα στα ολομέταξα αρχιερατικά του άμφια, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός. Εκ δεξιών του ο επίσκοπος Καλαβρύτων και Κερνίτσης Προκόπιος στυλώνει τα μάτια του στον Παντοκράτορα του τρούλου. Εξ αριστερών του ο ηγούμενος της Μονής Καλλίνικος σκυμμένος σιγοψέλνει μια προσευχή των ...περισσότερα »

ΣΤΙΣ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 1821:Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΑΤΡΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΥ,  ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ - ΡΑΠΙΣΜΑ ΣΕ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΥΣ ΓΡΑΙΚΥΛΟΥΣ!

Παλαιών Πατρών Γερμανός: «ὦ γένος τῶν Ἑλλήνων, φυλὴ Ἑλληνική, δύο φορὲς δοξασμένοι ἀπὸ τοὺς Πατέρες σας, ὁπλισθῆτε μὲ τὸν ζῆλον τοῦ Θεοῦ, ἕκαστος ἐξ ὑμῶν ἂς ζωσθῇ τὴν ῥομφαῖαν του, διότι εἶναι προτιμώτερον νὰ ἀποθάνῃ τις μὲ τὰ ὅπλα ἀνὰ χεῖρας, παρὰ νὰ καταισχύνῃ τὰ ἱερὰ τῆς Πίστεώς του καὶ τὴν Πατρίδα του»! Κάποιοι θλιβεροί και ανύπαρκτοι, επανέλαβαν για πολλοστή φορά τις φρικτές ιστορικές διαστρεβλώσεις τους περί «μύθων» της έναρξης της Επανάστασης του 1821 στην Αγία Λαύρα, «παραμυθιών» όσα αφορούν το Λάβαρο και γενικά τον ρόλο των Ιεραρχών. Καταρχήν, οφείλουμε να υπογραμμίσ...περισσότερα »

Η ΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΜΑΝΗ (1821)

17-3-1821*Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ* Ὁ ἡγεμὼν ἤ μπέης τῆς Μάνης Πέτρος Μαυρομιχάλης, ἄν καὶ μυημένος στὴν Φιλικὴ Ἑταιρεία, δίσταζε νὰ προβῇ στὴν κήρυξη τῆς ἐπαναστάσεως. Ἤθελε νὰ ἐξακριβώσῃ ἄν ἦταν ἀληθινὰ τὰ ὅσα διέσπειραν οἱ ἀπόστολοι τῆς ἐπαναστάσεως περὶ ρωσικῆς ἐνισχύσεως. Γι’ αὐτό ὁ Πετρόμπεης ἔστειλε στὴν Πετρούπολη τὸν ἔμπιστό του Κυριάκο Καμαρηνὸ, ὁ ὁποῖος μετέφερε ἐπιστολὴ πρὸς τὸν Καποδίστρια. Πράγματι ὅταν ἔφτασε στὴν Ρωσία, ὁ Καμαρηνὸς πέτυχε νὰ συναντήσῃ τὸν Καποδίστρια, ὁ ὁποῖος διέψευσε τὰ διαδιδόμενα ... περισσότερα »

Όταν οι Έλληνες ρήμαζαν τους Ιταλούς στην «χαράδρα τού θανάτου»!


*Σαν σήμερα, Στις αρχές Μαρτίου το 1941, στο μέτωπο της Τρεμπεσίνας [ύψ. 731] οι Έλληνες μαχητές παρασύρουν τρία Ιταλικά τάγματα στην χαράδρα Πρόϊ Μόθ, όπου τα εξολοθρεύουν δι’ επιτυχούς βολής πυροβολικού, από αποστάσεως μόλις 300 μέτρων. * * Ελάχιστοι εκ των Ιταλών κατώρθωσαν να σωθούν. Συνελήφθησαν δε αιχμάλωτοι 1 αντισυνταγματάρχης, 2 ταγματάρχες και 501 στρατιώτες. Οι Ιταλοί απεκάλεσαν το Πρόϊ-Μόθ, «χαράδρα τού θανάτου». Για την τιτανομαχία του 731 γράφει η ιστορία: * * «Το εν λόγω ύψωμα βρίσκεται περί τα 20χιλ. βόρεια της Κλεισούρας...    ο ίδιος ο Μπενίτο Μουσολίνι έφτασε στην Αλβανία για να παρακολουθήσει από κοντά τις επιχειρήσεις. Κύριος στόχος, η διάσπαση του μετώπου σε μια γραμμή έξι χιλιομέτρων, από την Γκλάβα στο Μπούμπεσι.* *[image: 731-mnemeion-plaka]Την επιχείρηση είχε αναλάβει το όγδοο ιταλικό σώμα στρατού, που έριξε στη μάχη τέσσερις μεραρχίες και δυο τάγματα μελανοχιτώνων, κρατώντας άλλες δύο σε εφεδρεία. Απέναντι τους, η πρώτη ελληνική μεραρχία που πολεμούσε συνεχώς από την αρχή της εκστρατείας. Η πολυδιαφημισμένη «Εαρινή Επίθεση...περισσότερα »

Ο γιος της καλογριάς, ο ημίθεος της Επανάστασης Καραϊσκάκης φτάνει σαν σήμερα το 1827 με τσαμπουκά στο Κερατσίνι κι αντιμετωπίζει τις δυνάμεις του Κιουταχή

Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης γεννήθηκε το 1780 στο Μαυρομάτι Καρδίτσας και ήταν καρπός της σχέσης του αρματολού Δημήτρη Καραΐσκου και της μοναχής Ζωής Ντιμισκή, αδελφής του κλέφτη Κώστα Ντιμισκή και εξαδέλφης του οπλαρχηγού Γώγου Μπακόλα. Μεγάλωσε με τους θετούς γονείς του, μία οικογένεια Σαρακατσάνων, αφού η μητέρα του τον εγκατέλειψε μη αντέχοντας τον διασυρμό μιας παράνομης σχέσης και πέθανε όταν ήταν οκτώ ετών. Από τη μητέρα του, ο «γιος της καλογριάς» κληρονόμησε τον ανυπότακτο χαρακτήρα του και την παροιμιώδη βωμολοχία του. Στα 15 του ο Γεώργιος Καραϊσκάκης εγκαταλείπει το...περισσότερα »

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, ΣΤΙΣ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 1828, Ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ ΒΡΟΝΤΟΦΩΝΑΞΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΝΕΝΕΚΟΥΣ: «ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΥΣ»!..

 Από τότε το “νενέκος” είναι η χειρότερη προσβολή που μπορεί να δεχτεί πολιτικός. Πολλοί την έχουν εκστομίσει την προσβολή. Ποιος ήταν ο Νενέκος και γιατί το όνομά του έγινε συνώνυμο της εθνικής προδοσίας; Οπλαρχηγός της Επανάστασης του 1821. Ο Δημήτριος Νενέκος ήταν οπλαρχηγός της Επαρχίας Πατρών κατά την Επανάσταση του 1821. Ήταν αρβανίτικης καταγωγήςαπό το χωριό Ζουμπάτα (σήμερα Πηγή). Κατά τα πρώτα χρόνια της Επανάστασης αγωνίστηκε πιστά και με ανδρεία... περισσότερα »

10 Ιουνίου 1944: Η σφαγή στο Δίστομο! Ένα από τα φοβερότερα εγκλήματα της ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα! (ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ μαρτυρίες/φωτογραφίες/βίντεο)

*Στις 10 Ιουνίου του 1944 ο Fritz Laufenbach, λοχαγός των SS του 2ου λόχου του 1ου τάγματος του 7ου τεθωρακισμένου συντάγματος της αστυνομίας SS, έλαβε διαταγή να μετακινήσει τον λόχο του από την Λειβαδιά προς το Δίστομο, Στείρι και Κυριάκι, με σκοπό τον εντοπισμό ανταρτών στην δυτική πλευρά του Ελικώνα. Σαν δόλωμα οι Γερμανοί είχαν 2 επιταγμένα Ελληνικά φορτηγά γεμάτα με άνδρες των SS μεταμφιεσμένους σε χωρικούς, που προπορεύονταν της κύριας φάλαγγας... Ταυτόχρονα ο 10ος και 11ος λόχος του 3ου τάγματος από την Άμφισσα κατευθυνόταν προς το Δίστομο για να συναντήσουν τον 2ο ... περισσότερα »

Το ολοκαύτωμα του Διστόμου απο τους Γερμανούς – 10 Ιουνίου 1944…Τίποτα δεν άλλαξε!

«…Στις 10 Ιουνίου 1944 ο τόπος μας γνώρισε μία από τις αγριότερες σφαγές που έγιναν ποτέ στον κοσμο. Διακόσιοι δεκαοκτώ συμπολίτες μας θανατώθηκαν απο τους Ναζί του Χίτλερ σάν σήμερα, χωρίς να μάθουν ποτέ το γιατί. Ανάμεσα σ’αυτούς ανήμποροι γέροι, έγκυες γυναίκες, αβάπτιστα μωρά πρόσφεραν το αίμα τους για τη λευτεριά της πατρίδας μας, την ειρήνη, τον πολιτισμό. » Σάββατο 10 Ιουνίου 1944....

2 Ιουνίου 1941: Η σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς! Η ιστορία του Franz Peter Weixler... (καρέ-καρέ η εκτέλεση/βίντεο)

Κοντομαρί Χανίων, οι Γερμανοί όπως το αυτό το καθιέρωσαν να το κάνουν πάντα σε παρόμοιες καταστάσεις... εκτέλεσαν 23 (;) άνδρες, ως αντίποινα για τις εκτελέσεις και την σφαγή πολλών Γερμανών αλεξιπτωτιστών, που είχαν πέσει μέσα στους θάμνους. Πτώματα Γερμανών είχαν εντοπιστεί κοντά στο χωριό. Οι Γερμανοί όρμησαν στα σπίτια, έβγαλαν όλο τον κόσμο έξω, ξεχώρισαν τους άνδρες και τους εκτέλεσαν σε παρακείμενο ελαιώνα! Η εκτέλεση έγινε από ομάδα αλεξιπτωτιστών υπό την ηγεσία του ανθυπολοχαγού της Luftwaffe, Horst Trebes και την διαταγή του στρατηγού Kurt Student και ήταν η πρώτη μαζική εκτέλεση αμάχων του Β' Παγκοσμίου Πολέμο... περισσότερα »

Ελλάδα αναγνωρίζεται επίσημα ως ανεξάρτητο κράτος - 7 Μαΐου 1832

Στο Λονδίνο υπογράφτηκε συνθήκη μεταξύ των προστάτιδων Δυνάμεων Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας και Βαυαρίας στις 7 Μαΐου 1832... Αλλά δυστυχώς οι Έλληνες που λίγα γνώριζαν από πολιτική, δεν αντλήθηκαν την σκοπιμότητα των μεγάλων δυνάμεων που ήταν και το σημαντικότερο..(ο Λόρδος Βύρων επί τών διαπραγματεύσεων ήταν ξεκάθαρος... θά είστε ανεξάρτητη χώρα υπό τήν έννοια του προτεκτοράτου, διαθορετικά  θά έχετε τήν τύχη τής Κριμαίας...)   Η συνθήκη προέβλεπε την εκλογή του Όθωνα - του δευτερότοκου γιου του βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκου - ως βασιλιά της Ελλάδας.* *Με τη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης (ή του Καλεντέρ Κιοσκ) τον Ιούλιο του 1832, η Οθωμανική Αυτοκρατορία αναγνώρισε την ανεξαρτησία του ελληνικού κράτους, ενώ με διακοινώσεις στις 14 και 26 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, α... περισσότερα »

Σὰν σήμερα ὁ ἐπίσκοπος Σαλώνων Ἠσαΐας «πέφτει» ὑπὲρ Πίστεως καὶ Πατρίδος τό 1821

Ἐπίσκοπος Σαλώνων, ἡγετικὴ μορφὴ τῆς Ἐπανάστασης τοῦ 1821 στὴν Ἀνατολικὴ Στερεὰ Ἑλλάδα καὶ ὁ πρῶτος ἱεράρχης ποὺ «ἔπεσε» κατὰ τὴ διάρκεια τοῦ Ἀγώνα. Ὁ Ἠσαΐας γεννήθηκε τὸ 1778 στὴ Δεσφίνα Παρνασσίδας. Ἔφερε τὸ κοσμικὸ ὄνομα Ἠλίας καὶ σὲ ἡλικία εἴκοσι ἐτῶν ἔγινε δόκιμος μοναχὸς στὴ Μονή Τιμίου Προδρόμου τῆς περιοχῆς. Ἀργότερα χειροτονήθηκε διάκονος στὴ Μονὴ Ὁσίου Λουκᾶ καὶ ὀνομάστηκε Ἠσαΐας. Τὸ 1814 μετέβη στὴν Κωνσταντινούπολη κατόπιν προσκλήσεως τοῦ Πατριάρχη Κύριλλου ΣΤ’ καὶ κατὰ τὴν ἐκεῖ παραμονὴ του μυήθηκε στὴ Φιλικὴ Ἑταιρεία. Τὸ 1818 χειροτονήθηκε ἐπίσκοπος... Διαβάστε περισσότ... περισσότερα »

Σάν σήμερα 24 Φεβρουαρίου 1821 - «Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος» - Η επαναστατική προκήρυξη του Αλέξανδρου Υψηλάντη

*«Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος», είναι ο τίτλος της επαναστατικής προκήρυξης που κυκλοφόρησε ο Αλέξανδρος Υψηλάντης στο Ιάσιο της Μολδοβλαχίας (σημερινό Ιάσι Ρουμανίας) στις 24 Φεβρουαρίου 1821 και σηματοδότησε την έναρξη της Επανάστασης στις παραδουνάβιες ηγεμονίες.* *Η προκήρυξη καλεί όλους τους Έλληνες να ξεσηκωθούν και αναφέρεται στους αγώνες που έκαναν οι ευρωπαϊκοί λαοί για να διώξουν τους τυράννους τους. Ακόμη, διαβεβαιώνει έμμεσα ότι η Ρωσία (η «Κραταιά δύναμις» του κειμένου) θα βοηθήσει την Ελληνική Επανάσταση.* *Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης (1792-1828), αξιωματικός του ρωσικο... περισσότερα »


Η προκήρυξη του Αλέξανδρου Υψηλάντη προς τους σκλαβωμένους Έλληνες από το στρατόπεδο του Ιασίου...

*Αλέξανδρος Υψηλάντης* (Σημείωση : έχω παρατηρήσει πολλές φορές ότι οι συμμετέχοντες στον δημόσιο διάλογο για το 1821 αδιαφορούν συστηματικά για τις απόψεις και τις γνώμες όσων έλαβαν μέρος στην επανάσταση, η αποσπασματικά επικαλούνται κάποιες από αυτές. Σήμερα θα υπενθυμίσουμε την προκήρυξη του ΑλέξανδρουΥψηλάντη από το Ιάσιο, στην οποία αναφέρονται με ευκρίνεια οι ιδεολογικές συνιστώσες της επανάστασης τις οποίες επικαλείται για να παρακινήσει τους Έλληνες να ξεσηκωθούν.)... περισσότερα »  Στις 22.2.1821 ο Aλέξανδρος Υψηλάντης με μια μικρή συνοδεία πέντε ατόμων πέρασε τον ποταμό Προύθο, το σύνορο μεταξύ της Pωσίας και των παραδουνάβιων ηγεμονιών (Mολδαβία και Bλαχία) που ανήκαν στην Oθωμανική Aυτοκρατορία. Στο έδαφος της Μολδαβίας τον υποδέχτηκε η φρουρά του ηγεμόνα Mιχαήλ Σούτσου και τον συνόδευσε έως το Iάσιο. Eκεί εξέδωσε στις 24 Φεβρουαρίου την προκήρυξη*Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος*, η οποία θεωρείται η επίσημη κήρυξη της Eπανάστασης. Δύο ημέρες αργότερα πραγματοποιήθηκε ιεροτελεστία κατά την οποία ευλογήθηκε η επαναστατική σημαία. Η σημαία είχε ... περισσότερα »

«ΕΧΩ ΜΙΑ ΑΔΕΡΦΗ... ΚΟΥΚΛΙΤΣΑ ΑΛΗΘΙΝΗ...»ΤΗ ΛΕΝΕ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ ΤΗΝ ΑΓΑΠΩ ΠΟΛΥ...!! ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ 103 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ πού όλοι οί προδότες πολιτικοί έκαναν γαργάρα μέχρι σήμερα...

ΔΙΟΤΙ ΤΗΝ ΧΑΡΙΣΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΑΝ... ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΚΡΑΤΑΝΕ  ΑΙΧΜΑΛΩΤΗ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΙ ΑΛΒΑΝΟΙ Στις 17 Φεβρουαρίου ανακηρύχθηκε επίσημα και μάλισα με πανηγυρικό χαρακτήρα για την τόνωση του ηθικού του λαού, η Ανεξαρτησία της Βορείου Ηπείρου. Η Ελληνική κυβέρνηση είχε δώσει διαταγές προς τις αρχές της Βορείου Ηπείρου, για την παρεμπόδιση των εκδηλώσεων. (Είχε συμφωνηθεί η παράδοση της Βορείου Ηπείρου στην Αλβανία) Παρ'όλα αυτά ο πληθυσμός της πόλεως και της ευρύτερης περιοχής Αργυροκάστρου συγκεντρώθη­κε στις όχθες του Δρίνου ποταμού από τις πρωινές ώρες πάνοπλος. Οι αστυνομικές α... περισσότερα »Σαν ΣΗΜΕΡΑ..! Αφησε την τελευταία του πνοή..! Ο ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ Παύλος Μελάς!!!Μέχρι Τελευταίας Ρανίδος του Αίματός του..!

Σαν σήμερα άφησε την τελευταία του πνοή, ο πιο γνωστός από όλους τους Μακεδονομάχους, ο Παύλος Μελάς, γνωστός επίσης και με το στρατιωτικό του ψευδώνυμο Μίκης Ζέζας.* *Γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου του 1870 στη Μασσαλία, όπου ο πατέρας του Μιχαήλ Μελάς (1833-1897) ασκούσε εμπορική δραστηριότητα. Το 1886 εισήλθε στη Σχολή Ευελπίδων και απεφοίτησε με το βαθμό του ανθυπολοχαγού του Πυροβολικού στις 8 Αυγούστου του 1891. Ένα χρόνο μετά παντρεύτηκε τη Ναταλία Δραγού... περισσότερα »

26/06/13 ΑΓΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΟΛΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ! ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΣ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ...

Στις 26 Ιουνίου 1913 τρία πλοία του ελληνικού στόλου αποβίβασαν αγήματα στην Καβάλα και την κατέλαβαν από τους Βουλγάρους δια περιπάτου. Ήταν η πρώτη επιχείρηση του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, που «έπαιζε» άνευ αντιπάλου στο Αιγαίο, καθώς οι Βούλγαροι δεν είχαν πλοία στο Αιγαίο και ο Οθωμανικός στόλος ήταν κλεισμένος στα Στενά. Η Καβάλα είχε καταληφθεί από τους Βουλγάρους τον Οκτώβριο του 1912, κατά τη διάρκεια του Α' Βαλκανικού Πολέμου. Οι Βούλγαροι ήθελαν να την κρατήσουν πάση θυσία υπό την κυριαρχία τους για να διασφαλίσουν την πολυ...περισσότερα »


25 Δεκεμβρίου - 6 Ιανουαρίου 1948Το κρισιμότερο πενθήμερο του Ελληνικού εμφυλίου πολέμου: οι "ταξιαρχίες" του ΔΣΕ αποκρούονται από τον Εθνικό Στρατό στα προάστια της Κόνιτσας

γράφει ο Φιλίστωρ Ι. Β. Δ. Εισαγωγή - εξελίξεις μέσα στο 1947 Μέσα στο 1947 έφτασε στην κορύφωση της η προσπάθεια οργάνωσης του λεγόμενου "τρίτου γύρου" προσπάθειας βίαιης κατάληψης της εξουσίας στην Ελλάδα από το ΚΚΕ. Ήδη τον Οκτώβριο υπήρχαν συνολικά 18.000 αντάρτες με κεντρική παρουσία στον ενιαίο ορεινό όγκο των δύο οροσειρών Γράμμου και Βίτσι, αλλά και διάσπαρτες δυνάμεις σε όλη την Ηπειρωτική Ελλάδα (Πελοπόννησο, Στέρεα Ελλάδα, Θεσσαλία, Ανατολική Μακεδονία). Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις (υπό την συνολική ονομασία "Τέρμινους") που διεξήγαγε η ηγεσία του Εθνικού στρατού σε ...περισσότερα »

ΙΣΤΟΡΙΑΓ.Γούναρης: Θυσίασε την οικογένεια του για το Μεσολόγγι

*Χριστούγεννα 1822. Δέκα χιλιάδες Τούρκοι, με επικεφαλής τους Ομέρ Βρυώνη και Κιουταχή, πολιορκούν το Μεσολόγγι. Οι δυνάμεις των πολιορκημένων δεν ξεπερνούσαν του 900 άντρες.* Όπως αναφέρει η Μηχανή του Χρόνου, η πολιορκία είχε κρατήσει ήδη δύο μήνες και οι Τούρκοι είχαν αρχίσει να κουράζονται. Οι ασθένειες θέριζαν το στρατόπεδο, οι μισθοί καθυστερούσαν, γινόντουσαν συνεχώς επιθέσεις από ομάδες κλεφτών και είχαν αρχίσει κι οι συνηθισμένες διαφωνίες μεταξύ Τούρκων και Αλβανών αξιωματικών. Τότε, ο Ομέρ Βρυώνης κι ο Κιουταχής αποφασίζουν να διεξάγουν μία νυχτερινή επίθεση. Για εκείνη... περισσότερα »

Η φλογερή επαναστάτρια του εθνικού μας ξεσηκωμού Μαντώ Μαυρογένους. Η πανώρια και ηρωική πατριώτισσα που ξέχασαν να αναφέρουν οι έλληνες ιστορικοί!...Η φλογερή επαναστάτρια του εθνικού μας ξεσηκωμού Μαντώ Μαυρογένους] *Μέσα στη φωτιά και το αίμα του ελληνικού εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα αναδύεται η δαφνοστεφανωμένη μορφή της ακατάβλητης γυναίκας μαχήτριας, αυτής που με τον ηρωισμό, την αυταπάρνηση, την ανιδιοτέλεια και την αγάπη για την πατρίδα ενέπνευσε ακόμα περισσότερο το έπος του 1821. Ο λόγος φυσικά για τη Μαντώ Μαυρογένους, που έμελλε να μετατραπεί σε σύμβολο της εθνικής παλιγγενεσίας και η χάρη της να φτάσει μέχρι και τους φιλελληνικούς κύκλους της Ευρώπης, σφραγίζοντας την επανάσταση ως το γυναικείο πρόσωπο του αγ... περισσότερα »

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ... ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ 1948 7.3 ΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΝΗΣΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΩΣ 

*Η ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΕΩΣ ΕΓΙΝΕ ΣΤΙΣ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΡΟΔΟ ΜΕ ΛΑΜΠΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ. Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΕΩΣ ΕΓΙΝΕ ΣΤΙΣ 7 ΜΑΡΤΙΟΥ 1948 ΚΑΙ ΤΟ 1955 ΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΝΗΣΑ ΕΓΙΝΑΝ ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΕ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΝ ΡΟΔΟ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ ΜΑΣ....* * Δωδεκάνησα ονομάζεται το σύνολο των νησιών και νησίδων, ανάμεσα στη Σάμο, την Κρήτη και τα μικρασιατικά παράλια. Τα Δωδεκάνησα αποτελούνται από τα παρακάτω νησιά, τα οποία, κατά σειρά μεγέθους, είναι:Ρόδος-Κάρπαθος-Κως Κάλυμνος-Αστυπάλαια-Κάσος-Τήλος-Σύμη-Λέρος-Νίσυρος-Πάτμος Χάλκη-Σαριά-Λειψοί-Ψέριμος-Αγαθονήσι-Λέβιθα-Καστελλόριζο (ή Μεγίστη)....περισσότερα »

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΑΝΑΣΙΑ Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ... Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΝΑΜΟΡΦΩΤΗΣ...

Σαν σήμερα, στις 29 Ιανουαρίου 1941 φεύγει από την ζωή ο αναμορφωτής τής εργατικής τάξεως και των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Εθνικός Ηγέτης όλων των Ελλήνων, Ιωάννης Μεταξάς. Ο Εθνικοκοινωνιστής, ο Πατριώτης, ο υπέρμαχος τής Ενότητος των Ελλήνων και τής Εθνικής μας Ισχύος πέρα από ψευτοσυμμαχικές και μισελληνικές σκοπιμότητες. Κι αυτός ήταν ο λόγος που ο Ιωάννης Μεταξάς δηλητηριάστηκε δολίως από διπλό κατάσκοπο και ενεργούμενο των μεγάλων νεοταξικών δυνάμεων. Εθνάρχης και Εθνικός Ηγέτης Ιωάννης Μεταξάς, ο μπαρουτοκαπνισμένος Έλλην Αξιωματικός σε όλους τούς μεγάλους πολέμους, ο διορατικός ... περισσότερα »

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ 1878 Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΜΠΟΥΚΑΡΕΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟΝ ΔΟΜΟΚΟ...

23 Ιανουαρίου 1878: Η πρώτη απελευθέρωση του Δομοκού από τους Τούρκους Στις 21 Ιανουαρίου 1878 ο ελληνικός στρατός εισβάλει στη τουρκοκρατούμενη Θεσσαλία, υπό τις διαταγές του Αντιστράτηγου Σκαρλάτου Σούτσου και στις 23 Ιανουαρίου απελευθερώνει τη πόλη του Δομοκού, δίνοντας την πρώτη και τελευταία ατυχώς, νικηφόρο μάχη κατά τού Τουρκικού στρατού, σ’ εκείνο τον απελευθερωτικό αγώνα… «Τον απελευθερωτικό αγώνα στην περιοχή Δομοκού το 1878, υπαγόρευσαν οι συγκυρίες της εποχής εκείνης. Τα αντάρτικα σώματα της ελεύθερης και υπόδουλης πατρίδας κινήθηκαν, με καλύτερη αυτή τη φορά προετοιμ... περισσότερα »


Σαν σήμερα: ....Ἡ δίκη τοῦ Κολοκοτρώνη.

5 Ἰανουαρίου 1825 παραπέμπεται σὲ δίκη ὁ Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.* *Ἡ ἀναίτια σύλληψη τοῦ Κολοκοτρώνη χωρὶς νὰ τηρηθῇ κανενὸς εἴδους δικονομικῆς διαδικασίας (κατηγορητήριο-δίκη-καταδίκη) καὶ ἡ φυλάκισὴ του στὴν Ἱ.Μ. Προφήτη Ἡλία στὴν Ὕδρα, τὴν ἴδια στιγμὴ ποὺ ὁ Αἰγύπτιος Ἱμπραῆμ ἔκανε ἀπόβαση στὴν Μεθώνη, μὲ περίπου 100.000 στρατό, ἔπληξε τὸν Ἀγώνα στὴν πιὸ κρίσιμη καμπή του ....* Διαβάστε περισσότερα »


ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 1947... ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΧΤΥΠΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΝΙΤΣΑ... Η ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΟΡΙΤΕΣ ΑΡΧΙΖΕΙ...!

Από τις πιο μεγάλες αναμετρήσεις στα χρόνια της κομμουνιστικής ανταρσίας των ετών 1946-1949 αποτέλεσε αναμφισβήτητα η μάχη στην ακριτική Κόνιτσα που έλαβε χώρα στα τέλη Δεκεμβρίου 1947 ως την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους 1948. Το κρίσιμο έτος 1947 Βρισκόμαστε στα τέλη του 1947. Οι κομμουνιστές αντάρτες ήδη από τον Μάρτιο του 1946 (επίθεση στο Λιτόχωρο) φανερώνουν τις προθέσεις τους: δεν θα δεχθούν να μείνουν σε συνθήκες αστικής δημοκρατίας και Κοινοβουλευτισμού. Και παρότι η Ελλάς είχε περιέλθει, με την σύμφωνη γνώμη της Μόσχας και του Στάλιν, στο Δυτικό στρατόπεδο, θα συνεχίσο...περισσότερα »

Η 148η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΟΥ ΑΡΚΑΔΙΟΥ: ΤΙΜΗΘΗΚΕ ΜΕ ΚΑΘΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΟΠΩΣ ΤΟΥ ΑΡΜΟΖΕΙ ΙΣΤΟΡΙΚΑ...

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 148ης επετείου από το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου, με κορυφαία την εκδήλωση στο χώρο της Ιεράς Mονής όπου πραγματοποιήθηκε δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση. Στην πόλη του Ρεθύμνου πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη παρέλαση με τη συμμετοχή πολιτικών και στρατιωτικών αγημάτων παρουσία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού και πλήθους επισήμων που εκπροσώπησαν κόμματα Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Για αντίσταση και έργα θυσιών και αγώνων για την ανεξαρτησία και την υπεράσπιση της πατρίδα μας μίλησε ο υπουργός, επισημαίνοντας και το... περισσότερα »

ΑΥΤΟΣ ΗΤΑΝ... Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ.... Ο ΣΤΡΑΤΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΓΟΣ ΠΟΥ ΤΣΑΚΙΣΕ ΙΤΑΛΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΟΡΙΤΕΣ... ΚΙ ΕΦΥΓΕ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ 1955

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1883. Φοίτησε στη Στρατιωτική Σχολή Βρυξελλών καθώς και στη Σχολή Εφαρμογής Ιππικού της Υπρ (πόλη του Βελγίου) και το 1906 κατετάγη στον Ελληνικό Στρατό, ως μόνιμος Ανθυπίλαρχος. Στον Α' Βαλκανικό Πόλεμο ήταν Διαγγελέας του Αρχιστρατήγου Διαδόχου Κωνσταντίνου και συμμετείχε στις επιχειρήσεις για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων (1913). Ως Ίλαρχος υπηρέτησε στο 1ο Σύνταγμα Ιππικού και στο Γ' Σώμα Στρατού ως Επιτελής. Ως Επίλαρχος υπηρέτησε ως Επιτελάρχης της Ταξιαρχίας Ιππικού (1916). Το 1917 προσχώρησε στην παράταξη του Βασιλέως Κωνσταντίνου, τέθηκε σε αυτε... περισσότερα »


Η εξόντωση του αρχικομιτατζή Κωστάντωφ από το σώμα του καπετάν Βάρδα, στο Λιμπίσοβο (Αη-Λιας) Καστοριά... 

*μια άγνωστη, αλλά ιδιαίτερα σημαντική στιγμή του Μακεδονικού Αγώνα* *μια ιστορία που ακούγεται ακόμα στα Καστανοχώρια του Βοΐου…είχαμε την τύχη να μας την αφηγηθεί μια εκατόχρονη γριούλα, που τότε ήταν κοριτσάκι και την είδε να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια της…* *οι μνήμες μένουν ζωντανές από γενιά σε γενιά, η ελληνικότητα και η ελευθερία της Μακεδονίας έχουν κερδηθεί με αγώνες και θυσίες….Ας μην ξεχνούμε να τιμούμε τους ήρωες!* *Ελλείψει άλλων πηγών στο διαδίκτυο, αντιγράφουμε από φυλλάδιο ένα κείμενο του κ. Αλεξ. Μπακαΐμη.* *“Ο καπετάν Βάρδας*, επικεφαλής πολυάριθμου ανταρτικο...περισσότερα »Σαν σήμερα το 1821 η άλωση της Τριπολιτσάς

Σαν σήμερα το 1821 η άλωση της Τριπολιτσάς]*Από τις κορυφαίες στιγμές της Επανάστασης του ΄21, κατά την οποία αναδείχθηκε ο στρατηγικός νους του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.Από τις πρώτες μέρες του εθνικού ξεσηκωμού, ο Κολοκοτρώνης είχε συλλάβει την ιδέα της πολιορκίας και της άλωσης της Τριπολιτσάς (σημερινής Τρίπολης), επειδή κατείχε στρατηγική θέση και ήταν το διοικητικό κέντρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στον Μοριά. Στην Τριπολιτσά είχε την έδρα του ο Μόρα-Βαλεσί, ο στρατιωτικός διοικητής της Πελοποννήσου, με όλο το χαρέμι και τα πλούτη του, εκεί ζούσε ο μισός τουρκικός πληθυσ...περισσότερα »

ΑΘΑΝΑΤΟΙ -ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΣΤΑ ΝΕΡΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ!! «ΕΝΑ ΜΕΛΤΕΜΙ ΗΤΑΝ Η ΑΙΤΙΑ»!!ΜΙΑ ΧΟΥΦΤΑ ΗΡΩΩΝ ΞΕΦΤΙΛΙΣΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΠΟΥ -ΚΑΙ ΤΟΤΕ- ΜΑΣ ΖΗΤΟΥΣΕ “ΓΗ ΚΑΙ ΥΔΩΡ” ! (ΒΙΝΤΕΟ)

Η ελληνική ναυτική νίκη στα νερά της Σαλαμίνας το 480 π.Χ. και οι χερσαίες μάχες που ακολούθησαν ολοκλήρωσαν την ήττα των Περσών που είχε αρχίσει στον Μαραθώνα μια δεκαετία νωρίτερα . Σήμερα είναι η επέτειος. Η νίκη εξασφάλισε την ανεξαρτησία των ελληνικών πόλεων-κρατών, η οποία πρόσφερε τόσο το περιβάλλον όσο και τη στρατιωτική ισχύ στον Μέγα Αλέξανδρο για να δημιουργήσει την τεράστια αυτοκρατορία του έναν αιώνα αργότερα. Αυτή η αυτοκρατορία επέβαλε την κυριαρχία της ελληνικής φιλοσοφίας στον Δυτικό πολιτισμό κατά τους επόμενους αιώνες. Παρά την ...περισσότερα »

14/08 ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΒΥΘΙΖΟΥΝ ΤΟ ΕΛΛΗ... ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΝ ΠΗΡΑΝ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΠΙΝΔΟΥ!

Η διαταγή για τον τορπιλισμό της «Έλλης», ενός ελαφρού καταδρομικού πλοίου («ευδρόμου» με την ορολογία του μεσοπολέμου), δόθηκε από την ιταλό διοικητή των Δωδεκανήσων Τσέζαρε Μαρία Ντε Βέκι, ηγετικό στέλεχος του Φασιστικού Κόμματος της Ιταλίας και πρέπει να ήταν σε γνώση του Ιταλού δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι. Το ιταλικό υποβρύχιο «Ντελφίνο» με διοικητή τον υποπλοίαρχο Τζουζέπε Αϊκάρντι ξεκίνησε από τη ναυτική βάση στο Παρθένι της Λέρου το βράδυ της 14ης Αυγούστου, με αποστολή να πλήξει εχθρικά πλοία στην Τήνο, τη Σύρο και στη συνέχεια να αποκλείσει τη Διώρυγα της Κορίνθου...περισσότερα »

Σαν σήμερα το 1865 ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» του Σολωμού καθιερώνεται ως εθνικός ύμνος

Ποίημα του Διονυσίου Σολωμού (1798-1857), οι δύο πρώτες στροφές του οποίου σε μουσική του Νικολάου Μάντζαρου (1795-1872), αποτελούν τον Εθνικό Ύμνο της Ελλάδας (1865) και της Κύπρου (1966). Ο Ύμνος εις την Ελευθερία γράφτηκε από τον 25χρονο Σολωμό στη Ζάκυνθο, πρώτα στα ιταλικά και εν συνεχεία στα ελληνικά, τον Μάιο του 1823, σε μία περίοδο ιδιαίτερης έξαρσης της Ελληνικής Επανάστασης. «.Δε θέλω να περάσει κανενός από το μυαλό πως την ώρα που νικούν οι δικοί μας στο Μαραθώνα, εγώ κάθομαι και τραγουδώ για ένα βοσκόπουλο.» (Ο θάνατος του βοσκού), έγραφε στον φίλο του Γεώργιο Δε Ρώσση τ...περισσότερα »

Σαν σήμερα ο θρίαμβος του Μεγάλου του Ελληνισμού στα Δερβενάκια. Που ήξερε πότε να υποχωρήσει και πότε να επιτεθεί.

 ΤΑ ΔΕΡΒΕΝΑΚΙΑ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ* *Ο Αρχιστράτηγος ήξερε πως να υποχωρήσει και πότε να επιτεθεί όταν φέρει το πεδίο μάχης στα μέτρα του.* *ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΘΡΙΑΜΒΟΥ* *Του Δράμαλη* *Φύσα μαΐστρο δροσερέ κι αέρα του πελάγου,* *να πας τα χαιρετίσματα ’ς του Δράμαλη τη μάνα.* *Της Ρούμελης οι μπέηδες, του Δράμαλη οι αγάδες* *‘ς το Δερβενάκι κείτονται, ’ς το χώμα ξαπλωμένοι.* *Στρώμά ’χουνε τη μαύρη γης, προσκέφαλο λιθάρια* *και γι’ απανωσκεπάσματα του φεγγαριού τη λάμψη.* *Κ’ ένα πουλάκι πέρασε και... περισσότερα »ΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ ΤΗΣ… ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ:

[image: Τουρκική αφίσα της εισβολής] Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης Πέρασαν πολλά χρόνια από την αποφράδα εκείνη μέρα για τον ελληνισμό, της προδοσίας της Κύπρου και ακόμα η ιστορία δεν έχει γράψει την όλη αλήθεια καθώς ο περίφημος «Φάκελος» της Κύπρου έμεινε σε κάποιο σκοτεινό συρτάρι. Για να κατανοήσουμε το μέγεθος αυτής τη προδοσίας θα δούμε λίγο την «άλλη» πλευρά. Στις 22 Ιουλίου 2002 το βράδυ, το γνωστό τουρκικό κανάλι, NTV, διοργάνωσε μια μεγάλη συζήτηση για την τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο, (το βίντεο της εκπομπής υπάρχει στο αρχείο μας), με καλεσμένους κορυφαίους στρατ... περισσότερα »

η τουρκική εισβολή στην Κύπρο 20ης Ιουλίου 1974 (εικόνες &amp; video)


Μνήμες από την αποφράδα ημέρα της 20ης Ιουλίου 1974, όταν στις ακτές της Κερύνειας άρχιζε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ξύπνησε στον κυπριακό Ελληνισμό ο ήχος των σειρήνων, σήμερα στις 05:30. Με πρόσχημα το πραξικόπημα, πέντε μέρες νωρίτερα της χούντας των Αθηνών, η Τουρκία σκόρπισε τον όλεθρο και τον θάνατο στην Κύπρο και συνεχίζει να κατέχει παράνομα για 41 χρόνια το 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και το μεγαλύτερο τμήμα της ακτογραμμής της. Περισσότεροι από 43.000 βαριά οπλισμένοι στρατιώτες από την Τουρκία παραμένουν ακόμη στις κατεχόμενες περιοχές. Ση...περισσότερα »

Το Κυπριακό στη σωστή του διάσταση από τον ΥΠΕΞ: Πρόβλημα εισβολής και κατοχής... Της Σ. Αραβοπούλου - «Το Κυπριακό είναι ένα διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Η δίκαια επίλυσή του παραμένει κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής», τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε μήνυμά του, σήμερα, με αφορμή την 41η επέτειο έναρξης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, επισημαίνοντας ότι «αναπόσπαστο μέρος μιας πραγματικής και οριστικής λύσης του

6 Ἰουνίου 1822: Ἡ πυρπόληση τῆς Τουρκικῆς ναυαρχίδας στὴν Χίο

Τὸν Ἰούνιο τοῦ 1822, ἀφοῦ ὁ ἑλληνικὸς στόλος, στὸν ὁποῖο συμμετεῖχε δὲν κατάφερε νὰ σώσει τὴ Χίο ἀπὸ τὶς τρομερὲς τουρκικὲς σφαγές, ὁ Κανάρης ἀνέλαβε νὰ βάλει μπουρλότο στὴν τουρκικὴ ναυαρχίδα τοῦ Καπετὰν Πασᾶ Καρᾶ Ἀλῆ, τὴν ἐπικεφαλῆς τοῦ στόλου ποὺ ἔκαψε τὸ νησί. Τὴν ἐπιχείρηση θὰ ἐκτελοῦσαν τὰ πυρπολικὰ τοῦ Κανάρη καὶ τοῦ Πιπίνου. Στὸ ἐγχείρημα βοήθησαν δύο παράγοντες: ἀφενὸς ὅτι ἡ νύχτα ἦταν πολὺ σκοτεινὴ καθὼς δὲν εἶχε φεγγάρι καὶ ἀφετέρου ὅτι στὸ κατάφωτο κατάστρωμα τῆς ναυαρχίδας οἱ Τοῦρκοι, κάπου δυὸ χιλιάδες, γιόρταζαν τὸ Μπαϊράμι κι ἔτσι τὰ μέτρα φρούρησης ἦταν ἐλλιπῆ. Ἔτσ... περισσότερα »


Η Μπουμπουλίνα πέφτει νεκρή στις 22 Μαϊoυ 1825 - Τυχαίο γεγονός ή δολοφονία;

 *Κορυφαία φυσιογνωμία της Επανάστασης του 1821. Κόρη του υδραίου πλοιάρχου Σταυριανού Πινότση και της επίσης υδραίας Σκεύως Κοκκίνη, που καταγόταν από εφοπλιστική οικογένεια, η Λασκαρινα Μπουμπουλινα γεννήθηκε στις 11 Μαΐου 1771 στις φυλακές της Κωνσταντινούπολης, όπου ο πατέρας της εκρατείτο για συμμετοχή στα Ορλοφικά. Στα 17 της παντρεύτηκε τον σπετσιώτη πλοίαρχο Δημήτριο Γιάννουζα, από τον οποίο ονομάζετο και Δημητράκαινα. Το 1797 ο σύζυγός της σκοτώθηκε σε συμπλοκή με αλγερινο... περισσότερα »


ΣΤΙΣ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΗΤΑΝ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ... ΣΤΙΣ 22 ΗΤΑΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ...! ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ... ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΤΟΥ ΠΟΝΑΝΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ...

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΣΤΟΧΟΣ" ΠΕΜΠΤΗ 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015 - ΑΡ.Φ. 699 Η Εφημερίδα των Ελληνόψυχων ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΕΚΤΑΚΤΩΣ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ πρέπει να βρίσκεται στα περίπτερα και τα ψιλικατζίδικα ΟΛΗΣ της εως τώρα απελευθερωμένης Ελλάδος (και της Κύπρου συμπεριλαμβανομένης) και το Σαββατοκύριακο. (και για όλη την εβδομάδα) Δεν πρέπει να υπάρχει ούτε ένα σημείο διάθεσης τύπου, και στο πιό απομακρυσμένο

Αποκάλυψη που ξεφτιλίζει όσους ισχυρίζονται ότι η 21η Απριλίου ήταν αμερικανοκίνητη: Περικυκλωμένη από άρματα μάχης η Αμερικάνικη Πρεσβεία και οι πολεμικές βάσεις των Αμερικάνων


Οι Αμερικανοί ετοίμαζαν «βασιλικό πραξικόπημα» στρατηγών, με σκοπό να παραμείνουν στην εξουσία 1-2 χρόνια για να επιβάλλουν την διασαλευθείσα τάξη και μετά να επαναφέρουν το «δημοκρατικό» πολίτευμα. Όμως, αντί των στρατηγών, τους προέκυψαν συνταγματάρχες! Οι Αμερικανοί αιφνιδιάστηκαν, τις πρώτες ώρες έπεσαν στο τραπέζι προτάσεις για επέμβαση του 6ου Στόλου (προς αποκατάσταση της… δημοκρατίας), ωστόσο επικράτησαν ψυχραιμότερες απόψεις και εν συνεχεία ακολούθησαν αναγκαστικά την τακτική του «βλέποντας και κάνοντας». Η ΩΡΑ Χ;: Στις 01:45 οι Παπαδόπουλος,Μακαρέζος και Λαδάς,με οδη... περισσότερα »

7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2004: ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΟΧΙ ΤΟΥ ΤΑΣΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

Ο άξιος της Πατρίδος ηρωικός Πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος. Στις 7 Απριλίου 2004 στάθηκε όρθιος απέναντι στις τρομερές και επίμονες διεθνείς πιέσεις και στον πισώπλατο πόλεμο του Κυπριακού και του Ελλαδικού προδοτικού κατεστημένου με πρωτοστάτες τους Κληρίδη, Χριστόφια, Αναστασιάδη στην Κύπρο και Παπανδρέου και Σημίτη στην ελλαδική μητρόπολη ενώ θα πρέπει να σημειωθούν η αδιάφορη στάση της ΝΔ και του Καραμανλή και του –μικρού τότε αλλά υπαρκτού σαν πολιτική οντότητα και γενικά λαλίστατου-ΣΥΡΙΖΑ. Στο ιστορικό του διάγγελμα της 7ης Απριλίου 2014 με δάκρυα στα μάτια ξεκαθάρισ... περισσότερα » ΤΑ ΟΧΙ ΘΕΛΟΥΝ ΜΕΤΑΞΑΔΕΣ Ή ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥΣ... ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΦΕΥΓΕΙ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΑΣ...!

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος υπήρξε πολιτικός και νομικός από την Κύπρο, που έφθασε στο ύπατο αξίωμα της Μεγαλονήσου. Η πολιτική διαδρομή του Τάσσου Παπαδόπουλου συνδέθηκε με τη σύγχρονη ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας και ταυτίστηκε με ορισμένες από τις πλέον κρίσιμες πτυχές του Κυπριακού. Ο Ευστάθιος (Τάσσος) Παπαδόπουλος γεννήθηκε στον Άγιο Αντώνιο Λευκωσίας στις 7 Ιανουαρίου 1934. Ήταν το μεγαλύτερο από τα τρία παιδιά του δάσκαλου Νικολάου Παπαδόπουλου και της οικοκυράς Αγγελικής... περισσότερα »

Ἐπέτειος τῆς Μάχης τῶν ὀχυρῶν: «Τὰ ὀχυρὰ καταλαμβάνονται δὲν παραδίδονται» (Φωτό Ρούπελ)

«Τὰ ὀχυρὰ παραδίδονται μόνο ὅταν κυριευθῶσιν» Μὲ κάθε ἐπισημότητα τιμᾶται καὶ φέτος η ἐπέτειος τῆς μάχης στὸ ὀχυρό τοῦ Ροῦπελ. Τὴ φρουρὰ τοῦ ὀχυροῦ ἀποτελοῦσαν 27 ἀξιωματικοὶ καὶ 950 ὁπλίτες. Σύμφωνα μὲ τὰ ἱστορικὰ γεγονότα: «στὶς 6 Ἀπριλίου 1941, ἀπέναντι ἀπὸ τὸ Ροῦπελ εἶχε ἀναπτυχθεῖ τὸ Γερμανικὸ 125ο γερμανικὸ Σύνταγμα Ἐπίλεκτων, τὸ ὁποῖο εἶχε λάβει μέρος μὲ ἐπιτυχία, στὶς μάχες τῆς γραμμῆς Μαζινὸ στὴ Γαλλία. Σὲ δεύτερη γραμμὴ ἡ 2η Τ/Θ Γερμανικὴ καὶ δύο Βουλγαρικὲς Μεραρχίες Πεζικοῦ. Τὴν Κυριακὴ 6 Ἀπριλίου 1941 οἱ Γερμανοὶ μὲ τὸ πρῶτο φῶς τῆς ἡμέρας, ἀρχίζουν σφοδρὸ βομβαρδισμ...περισσότερα »


Εορτασμός της 101ης επετείου της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών, σας προσκαλεί να παραστείτε στην πανηγυρική Δοξολογία που τελεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Καρύτση, πλατεία Καρύτση Αθήνα, την Κυριακή 15η Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 11.00 π.μ. επί τη 101η επετείω της ανακηρύξεως της Ανεξαρτησίας της Αυτονόμου Πολιτείας της Βορείου Ηπείρου. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου. Η παρουσία σας μάς τιμά ιδιαίτερα Με τιμή, Το Δ.Σ. του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών

Πόλη 626 μ.Χ, Ελλάδα 2015 μ.Χ : Άμεση σύγκληση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας και της Κρήτης.

Το 7ο αιώνα μετά Χριστόν, η Βυζαντινή Αυτοκρατορία αντιμετωπίζει ένα μεγάλο κίνδυνο από τους Πέρσες και τους Αβάρους. Ο Πατριάρχης Σέργιος βλέπει τον αυτοκράτορα Ηράκλειο να θέλει να εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη και να μεταφέρει την πρωτεύουσα στην Καρχηδόνα και για να τον αποτρέψει του δίνει ως δάνειο τα χρήματα των εκκλησιαστικών και φιλανθρωπικών ιδρυμάτων και τα ιερά σκεύη των εκκλησιών της Κωνσταντινούπολης για να χρηματοδοτήσει τον βυζαντινό στρατό και να αποτρέψει τον κίνδυνο. Αλλά και στη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης οι Έλληνες ευεργέτες και οι Έλληνες του ε... περισσότερα »

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ 1830 Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΩΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

Το Πρωτόκολλο της ανεξαρτησίας του ελληνικού κράτους (γνωστό και ως Πρωτόκολλο του Λονδίνου του 1830) υπογράφτηκε από τις Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία στις 22 Ιανουαρίου του 1830* *Ήταν η πρώτη επίσημη, διεθνής διπλωματική πράξη που αναγνώριζε την Ελλάδα ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος, το οποίο θα επεκτεινόταν νότια της συνοριακής γραμμής που όριζαν οι ποταμοί Αχελώος και Σπερχειός. Πρώτος κυβερνήτης του νεοσύστατου κράτους υπήρξε ο Ιωάννης Καποδίστριας.* *Ωστόσο στη Συνθήκη οριζόταν ότι πολίτευμα του ελληνικού ... περισσότερα »

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ 1941... ΤΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΜΑΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥ "ΤΡΙΤΩΝ" ΒΥΘΙΖΕΙ ΣΤΟ ΟΤΡΑΝΤΟ ΤΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ "NEGHELLI"

9 Ιανουαρίου 1941 - Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Το Ελληνικό Υποβρύχιο «Τρίτων» κατά τη διάρκεια της τρίτης πολεμικής περιπολίας στο Στενό του Οτράντο, με Κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Δ. Ζέπο, βυθίζει το ιταλικό υποβρύχιο «Neghelli». Το υποβρύχιο "Τρίτων" (Υ-5) ήταν ένα από τα έξι υποβρύχια του ελληνικού στόλου κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου και του Β' Παγκοσμίου πολέμου και ένα από τα τέσσερα

17 Δεκεμβρίου 1915, βομβαρδισμὸς τῆς Θεσσαλονίκης καὶ κατάληψις προξενείων ἀπὸ τοὺς Γάλλους

«…Στις 10 το πρωί της 17ης Δεκεμβρίου τρία γερμανικά αεροπλάνα, τύπου «Αβιατίκ» έκαναν την εμφάνισή τους στον ουρανό της Θεσσαλονίκης, «ιπτάμενα μεγαλοπρεπώς, με προέλευσιν εκ νότου», όπως έγραφε το ΕΜΠΡΟΣ, στις 18 Δεκεμβρίου. Τα συμμαχικά πολεμικά πλοία άρχισαν να βομβαρδίζουν τα γερμανικά αεροπλάνα, επί ένα τέταρτο της ώρας, ενώ «χιλιάδες κόσμου παρηκολούθουν το ασύνηθες και τραγικόν εκείνο θέαμα, θαυμάζοντος την ευτολμίαν και την δεξιότητα των Γερμανών αεροπόρων, αλλά και ανησυχούντος εκδηλωτικώτατα δια τα πιθανά αποτελέσματα.» Στις 10.30 ανυψώθηκαν γαλλικά διπλάνα, για να κυνηγ...περισσότερα »


ΑΦΟΥ ΕΠΝΙΞΑΝ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΗΛΑΤΗΣΟΥΝ ΤΟ ΜΕΓΑ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΤΟΥΣ ΜΟΝΑΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΟΥΣ ΕΙΧΑΝ ΗΔΗ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙ ΚΑΙ ΡΙΞΕΙ ΣΤΟΝ ΓΚΡΕΜΟ...

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΑΦΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΟΥΝΩΝ...!14/12/1943: Μετά την καταστροφή των Καλαβρύτων, την 13η Δεκεμβρίου 1943, οι Γερμανοί επανέρχονται στη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου, τη λεηλατούν και στη συνέχεια την πυρπολούν.ecclesia.gr._ Ο Οκτώβριος του 43 θα σημάνει για την Πελοπόννησο την αρχή μιας από τις πιο φριχτές περιόδους βίας που γνώρισε ποτέ η περιοχή. Οι Γερμανοί ενίσχυσαν


η ιστορία μας πού δέν πρέπει νά ξεχάσουμε καί πού κάνουν τά πάντα οί εχθροί μας νά τήν αλλοιώσουν, είναι καί τό όπλο μας πού πάντα θά τούς εξουθενώνει...