Η ομιλία μέ τήν μεγαλύτερη ακροαματικότιτα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ (ομιλίες) ΠΑΤΕΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΡΟΣ - ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ... ...{κάνοντας κλικ στο σύνδεσμο ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ... https://apokalipsistora.blogspot.com/2017/05/blog-post_18.html

< ΟΛΑ, ΤΑ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΤΑ ΤΑΣ ΓΡΑΦΑΣ >

Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου 2019

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η ΔΕΗ ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΔΙΚΟ ΤΗΣ «ΧΑΡΑΤΣΙ».

ΤΑ ΝΕΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΚΡΥΒΟΥΝ...ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΦΩΤΙΑ !

Και με τους Έλληνες καταναλωτές να έχουν επιβαρυνθεί με αυξήσεις φωτιά τη τελευταία μνημονιακή 9ετία ξέχωρα τις λοιπές χρεώσεις που εκτοξεύουν το κόστος... Αυξήσεις-φωτιά για όλους κρύβουν τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ που επισημοποιήθηκαν λίγο μετά τις 10.30 το βράδυ της Παρασκευής! Πέρα από το «ψαλίδι» που μειώνει κατά 50% την έκπτωση συνέπειας για το 65% των καταναλωτών, η απόφαση της νέας διοίκησης της Επιχείρησης αποκάλυψε αυξήσεις που είχαν αποσιωπηθεί στο μπαράζ των διαρροών. Η μόνη ένδειξη για τους υποψιασμένους ήταν η καταστροφολογία σε βάρος της ΔΕΗ από αρμόδιους κυβερνητικο... περισσότερα »ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ

Ο Λαός λοιπόν θα πληρώσει τά γαμη...λια ταξίδια τους καί τίς 600000 τής ΝΔ.

ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ;;; ΓΙΑ ΡΕΥΜΑ ΑΞΙΑΣ 17 ΕΥΡΩ ΣΤΗ ΔΕΗ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ...113 ΕΥΡΩ..!

ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΒΑΛΑΜΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΤΗΣΑΜΕ 2η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ Με την αποκλειστική, προνομιακή προσφορά WV+NHS, μόνο για τα μέλη του Κινήματος ΥΠΕΡΒΑΣΗ, με το μικρότερο πάγιο, το φθηνότερο τιμολόγιο και τις χαμηλότερες χρεώσεις της αγοράς, χρωστάς δεν χρωστάς. Και με την Νο1 ΚΑΡΤΑ ΥΓΕΙΑΣ της NHS, αξίας 95 ευρώ, ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ !!! ΚΛΙΚ ΕΔΩ : https://www.kinima-ypervasi.gr/p/blog-page_4.html Δεν πιστεύουν στα μάτια τους οι καταναλωτές από τις πάγιες χρεώσεις που εκτοξεύουν στα ύψη τους λογαριασμούς Ολοένα και περισσότεροι πολίτες β... περισσότερα »


ο εκαθαριστικός λογαριασμός μου πού έλαβα πρίν ένα μήνα:

μόνο γιά τήν ΔΕΗ 789,53 +106 ΦΠΑ. Ρυθμιζ.Χρεώσεις +760,77
Σύνολον 1.589,00 μαζί μέ τά υπόλοιπα σούπα-μούπα..!!! είπε κανείς κάτι..;

Οι «ρυθμιζόμενες χρεώσεις» της ΔΕΗ τινάζουν τα νοικοκυριά στον αέρα! 

Σάς έχουν έρθει οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί της ΔΕΗ; Όταν σας έρθουν μην πάθετε εγκεφαλικό με τη μία. Να το πάθετε με δόσεις. Είναι οι «ρυθμιζόμενες χρεώσεις» που σας διπλασιάζουν το ποσό που πρέπει να πληρώσετε! Και είναι ο δεύτερος εκκαθαριστικός με αυτές τις «ρυθμιζόμενες χρεώσεις». [image: dei] Προφανώς η πρώτη φορά Αριστερά ή δεν πληρώνει ρεύμα ή δεν έχουν πάρει είδηση τι «παίζεται»… Εμείς, λοιπόν, οφείλουμε να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση και στους αρμόδιους υπουργούς... περισσότερα »

Ρε κηφήνες... Θα μας εξηγήσει κανείς επισήμως τι στο διάολο είναι αυτά που χρεώνετε στους λογαριασμούς της ΔΕΗ;

*Κραυγή απόγνωσης από Ελληνίδα νόμιμη πολίτη του Ελαντιστάν που έλαβε τον λογαριασμό της ΔΕΗ σήμερα και της έφυγε το κεφάλι. Ορθώς της έφυγε το κεφάλι από αυτό που είδε, αλλά της γύρισε και το μάτι, με αποτέλεσμα να κοινοποιήσει στο διαδίκτυο ένα άρθρο "φωτιά" που αξίζει όλοι να διαβάσετε πιο κάτω...* καλησπέρα στους φίλους και στις φίλες! *1)η ΔΕΗ βάζει υπέρογκους λογαριασμούς και μας χρεώνει παράνομα να πληρώνουμε για τους λαθρομετανάστες και για την πισίνα την θερμαινόμενη που έχει ο κάθε υπουργός στα νησιά! το ονομάζουν ΥΚΩ! (σε μένα ζητάνε 85,04 € να πληρώσω για τους λάθρ...περισσότερα »

Η απάτη της ΔΕΗ με την ρύθμιση των 36 δόσεων και το μπαράζ διακοπών ρεύματος μέσα στον Αύγουστο

*Όλοι ξέρουμε για την ρύθμιση των 36 δόσεων που κάνει η ΔΕΗ για παλιές οφειλές. Όταν ξεκίνησε τον Απρίλη η ΔΕΗ ενημέρωνε ότι η ρύθμιση αφορούσε όλους τους πελάτες της, και οι μόνοι που δεν μπορούσαν να ενταχθούν ήταν όσοι έκλεβαν ρεύμα....Μόνο αυτοί* *Λίγες μέρες αφού παρέτειναν για 30 Σεπτεμβρίου τη ρύθμιση των 36 δόσεων, στις 29 Ιουλίου έβγαλαν δελτίο τύπου που έλεγε πως «Η Εταιρεία ενημερώνει τους πελάτες της οι οποίοι δεν θα προσέλθουν να διακανονίσουν τις οφειλές τους επωφελούμενοι από την ευκαιρία που τους έδωσε ότι εφόσον γίνει διακοπή της ηλεκτροδότησης τους λόγω χρέους, δ... περισσότερα »

ΤΟ 62% ΤΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΔΕΗ ΕΙΝΑΙ ''ΧΑΡΑΤΣΙΑ'' !

*...ΑΙΣΧΟΣ - ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ Η ΔΕΗ...Δεν είναι μία, ούτε δύο, αλλά οκτώ οι χρεώσεις που “φουσκώνουν” τους λογαριασμούς του ρεύματος, οι οποίες μάλιστα... δεν αφορούν αποκλειστικά τις παροχές ηλεκτρικού, ενώ τα έσοδα κάποιων από αυτών δεν σχετίζονται με τη ΔΕΗ. Ποιες είναι αυτές οι χρεώσεις; Χαρακτηριστικό το παράδειγμα ενός λογαριασμού της ΔΕΗ, νοικοκυριού μέσης κατανάλωσης (περίπου 1028 κιλοβατώρες στο τετράμηνο) με αξία εκκαθαριστικού 157 ευρώ.* *Από αυτό το ποσό το 62% αφορά χρεώσεις προς... τρίτους ή φόρους.* *Μεταξύ αυτών των χρεώσεων είναι και το...περισσότερα »

ΝΕΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΕ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ! ΑΥΞΗΣΑΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΤΑ 9.133% ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑ 10.200% ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ! ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ!

*Νέο έγκλημα σε βάρος του λαού με υπογραφή της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου! Ενώ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (φωτοβολταϊκά) κόστιζαν στο νοικοκυριό 30 λεπτά του ευρώ (η, όπως λέμε, κιλοβατώρα), τώρα, με την πρωτοφανή αύξηση....  * Διαβάστε επίσης... Προϊστάμενος της ΔΕΗ λέει “έτσι κλέβει η ΔΕΗ τους πολίτες” O τρόπος που κλέβει η ΔΕΉ τους πολίτες είναι πολύ απλός αλλά δύσκολα γίνεται αντιληπτός από κάποιον. Ο πρώτος τρόπος είναι με τον όρο ειδικές χρεώσεις οι οποίες μάλιστα είναι ανάλογες με τις κιλοβατώρες που έχει κάψει η χελώνα. Αν δηλαδή κάποιος με τα ίδια τετραγωνικά και τις ίδιες συσκευές κάψει λιγότερο ρεύμα θα πληρώσει λιγότερα. Οι ειδικές χρεώσεις ουσιαστικά είναι απλό τέχνασμα ώστε η ΔΕΗ να μπορεί να εισπράττει ουσιαστικά τα ανεξόφλητα ποσά αλλά και έξοδα δικτύου καθώς και μία κλιμακούμενη οικονομική επισφά... περισσότερα »

Απαράδεκτο! Η ΔΕΗ ενοχλεί μέσω εισπρακτικής ακόμα και μικροσυνταξιούχο ενταγμένη στο “νόμο Κατσέλη” [vid]

*Μπορεί ο πρόεδρος της ΔΕΗ, να... ορκίζεται πως η εταιρεία δεν πρόκειται να προχωρήσει σε κατασχέσεις περιουσιών, ότι δεν θα πουλήσει τις οφειλές πελατών σε τράπεζες ή πως δεν θα μεταφερθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία, όμως τα δικηγορικά γραφεία που παίζουν το ρόλο εισπρακτικών δημιουργούν ήδη προβλήματα σε οφειλέτες που δεν έχουν να πληρώσουν.* *Όπως κατήγγειλε στο Live News και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Γιώργος Τσιφός, δικηγορικό γραφείο που λειτουργεί σαν εισπραχτική εταιρεία για λογαριασμό της ΔΕΗ, τον ενοχλεί για οφειλές της μητέρας του, η σύνταξη της οποίας είναι μετά...περισσότερα »

Η ΔΕΗ μας κλείνει τα σπίτια και ο Λαφαζάνης πέρα βρέχει!

«Καίνε» οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί της ΔΕΗ που φτάνουν αυτές τις μέρες στα νοικοκυριά και περιλαμβάνουν τις χρεώσεις για τις καταναλώσεις ρεύματος της χειμερινής περιόδου, γράφει η εφημερίδα Έθνος. Οι καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν ποσά υψηλότερα ακόμη και κατά 40% λόγω της αυξημένης χρήσης ενεργοβόρων ηλεκτρικών σωμάτων θέρμανσης, εξαιτίας της αλλαγής των τιμολογίων του περασμένου Ιουλίου με επιπτώσεις που τώρα γίνονται περισσότερο εμφανείς αλλά και της ανατίμησης του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ). Το… παράδοξο του γεγονότος των… καυτών λογαριασμών ε... περισσότερα »

Η ΔΕΗ ΛΗΣΤΕΥΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ

*Άρθρο του Π. Παναγόπουλου στην εφημερίδα «Εμπρός«* *Μήπως έχετε παρατηρήσει ότι κάτι περίεργο και εξαιρετικά δυσάρεστο για τα οικονομικά σας «τί τρέχει» τα τελευταία χρόνια με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ; Έχετε συνειδητοποιή­σει ότι από το 2011, τα χρήματα που πληρώνετε για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί; Έχετε διαβάσει προσεκτικά τις περισπούδαστες «ορολογίες» που αναφέ­ρονται μέσα στον λογαριασμό, οι οποίες απλά, πριν από μερικά χρόνια ΔΕΝ υπήρχαν, και εμ­φανίστηκαν ως δια ...περισσότερα »

Δεν έχεις χρήματα για να πληρώσεις την ΔΕΗ; Ορίστε τι πρέπει να κάνεις!

 *Δεν έχεις χρήματα για να πληρώσεις την ΔΕΗ; Ορίστε τι πρέπει να κάνεις!Κανείς πολίτης δεν μπορεί να στερείται του βασικού κοινωνικού αγαθού που είναι το ηλεκτρικό ρεύμα.Ειδικά σήμερα, περίοδο ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα μας, υποστηρίζει η Περιφέρεια Αττικής και προχωράει στο πρόγραμμα «Ηλεκτρικό ρεύμα για όλους», αναλαμβάνοντας τη δαπάνη επανασύνδεσης της παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος στα νοικοκυριά στα οποία έχει γίνει διακοπή, λόγω αδυναμίας πληρωμής του λογαριασμού.Συγκεκριμένα η Περιφέρεια Αττικ...περισσότερα »

ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΝ ΞΕΡΟΥΜΕ‼! Παράνομα και χωρίς οι καταναλωτές να έχουν ιδέα τι πληρώνουν, η ΔΕΗ εισπράττει δικό της "χαράτσι" το οποίο αναφέρεται στους λογαριασμούς της σαν ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ - Ν.2773/99 άρθρο 29″ το οποίο το υπολογίζει με άγνωστο ποσοστό επί της αξίας του καταναλωθέντος ηλεκτρικού ρεύματος!........
Υποτίθεται ότι με τα χρήματα αυτά (κανείς δεν γνωρίζει πόσα συγκεντρώνονται κάθε φορά ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ 1,9 δις. ΕΥΡΩ) καλύπτονται όσοι είναι εντεταγμένοι στο "κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ" κ.λ.π.
ΟΜΩΣ το άρθρο 29 του Νόμου 2773/99, έχει καταργηθεί από τον Αύγουστο του 2010, με νεότερο νόμο που έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως!
Αυτό σημαίνει ότι η είσπραξη του "χαρατσιού" αυτού είναι -τουλάχιστον τυπικώς- παράνομη και εφ όσον ασκηθούν οι νόμιμες διαδικασίες, η ΔΕΗ θα υποχρεωθεί στην επιστροφή των παρακρατηθέντων παρανόμως χρημάτων. (εκτός αν σπεύσει η "κυβέρνηση" να καλύψει την παρανομία με νομικά εφευρήματα...)
ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΕΝΑ ΑΜΕΣΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
Ο νόμος 2773/99 αρθ. 29 έχει καταργηθεί και συνεπώς κακώς πληρώνουμε το ποσό αυτό! Επίσης κανείς δεν ξέρει πως το βγάζουν. Τη μια φορά είναι 5 ευρώ και στον επόμενο λογαριασμό είναι 105! Είναι τελείως παράνομο αυτό που κάνει η ΔΕΗ!
Είναι περίπου 24% επί της Αξίας του Ρεύματος...
ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ
Με προσωρινή διαταγή το μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας απαγορεύει στην ΔΕΗ την διακοπή ηλεκτροδότησης σε κατοικία, μέχρι τη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων, για το λόγο ότι ο καταναλωτής αρνείται να πληρώσει το τέλος για «υπηρεσίες κοινής ωφέλειας» προς την ΔΕΗ, που χρεώνει με τους λογαριασμούς που εκδίδει η επιχείρηση τους καταναλωτές, ενώ το τέλος έχει καταργηθεί.
Συγκεκριμένα στον επίμαχο συνολικό εκκαθαριστικό λογαριασμό της ΔΕΗ, για τον οποίο εκδόθηκε η διαταγή από το πρωτοδικείο, το συνολικό οφειλόμενο ποσό ανήρχετο στις 621,42 ευρώ, εκ των οποίων το ποσό των 149,97 αντιστοιχούσε στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.
Όπως επισημαίνεται από τον Δικηγορικό σύλλογο Καλαμάτας, προσωρινή διαταγή καθίσταται «απόφαση - οδηγός» για την περαιτέρω εφαρμογή του Νόμου και είναι βέβαιο ότι θα υποχρεώσει την ΔΕΗ στην επιστροφή των μέχρι σήμερα αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών από τους καταναλωτές.
Υπογραμμίζεται ότι το τέλος για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας που εισπράττει η ΔΕΗ με τους
λογαριασμούς και το οποίο δεν είναι προκαθορισμένο, αλλά διαμορφώνεται ανάλογα με την
κατανάλωση του ρεύματος έχει καταργηθεί με το άρθρο 195 του νόμου 4001, ο οποίος
δημοσιεύτηκε 22 Αυγούστου του 2011, αλλά η επιχείρηση συνεχίζει παράνομα να το εισπράττει.
Ο Νόμος 2773/99 άρθρο 29 που το προέβλεπε έχει καταργηθεί με το άρθρο 195 του ν. 4001 από
22/08/2011.
Το ρωτούμενο είναι θα δοθούν πίσω τα λεφτά του κόσμου; ή οι κυβερνώντες θα σπεύσουν με νομοθετήματα να τα μπαλώσουν υπέρ της επιχείρησης;
ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Για το θέμα αυτό κατέθεσε ερώτηση η βουλευτής Μεσσηνίας του Πα.Σο.Κ. κ. Νάντια Γιαννακοπούλου.
Παράνομη είσπραξη τέλους από τη ΔΕΗ που έχει καταργηθεί με νεότερο νόμο - Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής από την βουλευτή Μεσσηνίας του Πα.Σο.Κ. κ. Νάντια Γιαννακοπούλου.
Μετά από προσφυγή στη δικαιοσύνη, ήρθε στο φως υπόθεση, σύμφωνα με την οποία η ΔΕΗ εισπράττει εδώ και πολλούς μήνες καταργημένο τέλος, το οποίο μάλιστα δεν είναι προκαθορισμένο αλλά διαμορφώνεται ανάλογα με το ύψος του λογαριασμού, δηλαδή την κατανάλωση του ρεύματος.
Συγκεκριμένα, επικαλούμενη το άρθρο 29 του νόμου 2773 του 1999, η Επιχείρηση Ηλεκτρισμού χρεώνει κάθε εκκαθαριστικό λογαριασμό με ένα ποσό για «υπηρεσίες κοινής ωφέλειας». Ωστόσο, όπως προκύπτει, από το άρθρο 195 με τις καταργούμενες διατάξεις του νόμου 4001, ο οποίος δημοσιεύτηκε στις 22 Αυγούστου του 2011, το άρθρο στο οποίο βασίζεται η χρέωση της ΔΕΗ έχει καταργηθεί, γεγονός που σημαίνει ότι εισπράττεται κατά παράβαση της νομοθεσίας εδώ και πάνω από έξι μήνες.
Μάλιστα, με πρόσφατη απόφασή του το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας, με προσωρινή διαταγή του, απαγόρευσε στην ΔΕΗ την διακοπή παροχής ηλεκτροδότησης (καθώς ο διάδικος αρνούνταν την καταβολή του ποσού, με συνέπεια να κινδυνεύει η οικία του σε άμεση διακοπή της ηλεκτροδοτήσεως της) μέχρι τη συζήτηση της αιτήσεως των ασφαλιστικών μέτρων. Κατόπιν αυτών,
Ερωτάται ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Προτίθεται η κυβέρνηση και με ποιόν τρόπο να υποχρεώσει την ΔΕΗ στην επιστροφή των μέχρι
σήμερα αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών από τους καταναλωτές, μετά την απόφαση -
προσωρινή διαταγή που εκδόθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας;
Αναμένουμε με ενδιαφέρον την απάντηση του Υπουργού

Όσοι αρμέγουν τη ΔΕΗ θέλουν να παραμείνει σε αυτή την κατάσταση


*Ποιοι θέλουν να παραμείνει η ΔΕΗ στην παρούσα κατάσταση; Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό και υπάρχει απάντηση. Μόνο αυτοί που αρμέγουν τη ΔΕΗ επιθυμούν να παραμείνει όπως είναι. Δηλαδή σε κρατικό έλεγχο αλλά με συγκεκριμένους στόχους....* * Όσοι γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις λένε «άλλο ο κρατικός έλεγχος πριν και άλλος ο σημερινός». Με τις προηγούμενες κυβερνήσεις οι ολιγάρχες είχαν αρχίσει να τρώνε και το κρέας της αγελάδας. Το γάλα, βλέπετε, το είχαν πιει προ πολλού. Η σημερινή κατάσταση της εταιρείας δεν ήρθε τυχαία. Μαθαίνουμε πως το νέο σενάριο που συζητείται τώρα, είναι... περισσότερα »

Λογαριασμοί ΔΕΗ, Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και έγκλημα εις βάρος του Έλληνα πολίτη

γράφει ο Μάριος Μαρινάκος
Η χρέωση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας στα τιμολόγια της ΔΕΗ φέρεται να έχει επιβληθεί με τη διάταξη της παραγράφου 4 του άρθρου 29 του Ν 2773/1999.
Με την υπ’ αριθμ Δ5/ΗΛ/Β/Φ1Β/2467/23859 Απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης (ΦΕΚ Β 2353/11.12.2007) καθορίστηκε η «Μεθοδολογία υπολογισμού του ανταλλάγματος για την παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ)».
Η Απόφαση αυτή τροποποιήθηκε με την υπ’ αριθμ. Δ5/ΗΛ/Β/Φ.1.Β/3018/οικ.7504 (ΦΕΚ Β 664/9.4.2009) με την οποία αποφασίστηκε η«Τροποποίηση της μεθοδολογίας υπολογισμού του ετήσιου ανταλλάγματος για κάλυψη δαπανών παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας».
Στη συνέχεια, εκδόθηκε η με αριθμ. Δ5/ΗΛ/Β/Φ1.13/2037/οικ.9691 (ΦΕΚ Β 932/18.05.2009) η οποία όρισε εκ νέου την «Μεθοδολογία επιμερισμού του Ετήσιου Ανταλλάγματος για κάλυψη δαπανών παροχής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας» η οποία, όμως, ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 3 παρ.2 της ΥΑ  Δ5-ΗΛ/Β/Φ.1.17/1614/οικ.27217/2010 (ΦΕΚ Β 1960 20.12.2010) από τις 20/12/2010.
Με την υπ’ αριθμ. Δ5/ΗΛ/Β/Φ1.15/1416/οικ.13797 (ΦΕΚ Β 1321 3.7.2009) έγινε ο «Καθορισμός συντελεστών επιμερισμού του ετήσιου ανταλλάγματος για κάλυψη δαπανών παροχής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και χρεώσεις ανά κατηγορία Πελατών».
Με την υπ’ αριθμ. Δ5/ΗΛ/Β/Φ1.15/1415/οικ.13796 (ΦΕΚ Β  1321 3.7.2009) αποφασίστηκε η «Έγκριση Ετήσιου Ανταλλάγματος για την Κάλυψη των Δαπανών Παροχής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας για το έτος 2008».
Με την  υπ’ αριθμ. Δ5/ΗΛ/Β/Φ.1.16/11/οικ. 2829 (ΦΕΚ Β 189/25.2.2010) καθορίστηκαν «Συντελεστές επιμερισμού του Ετήσιου Ανταλλάγματος για κάλυψη δαπανών παροχής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και χρεώσεις ανά κατηγορία Πελατών για το έτος 2010».
Και με την υπ’ αριθμ. Δ5/ΗΛ/Β/Φ.1.16/27/οικ. 2528 (ΦΕΚ Β 189/25.2.2010) έγινε ο «Υπολογισμός του Ετήσιου Ανταλλάγματος για την κάλυψη των δαπανών παροχής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας για το έτος 2009.»
Με απόφαση της ΡΑΕ υπ’ αριθμ 772/2010 (ΦΕΚ Β 527 26.4.2010) αποφασίστηκε «Αναπροσαρμογή του ορίου ετήσιας επιβάρυνσης των Πελατών ηλεκτρικής ενέργειας για την κάλυψη δαπανών παροχής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) το έτος 2009, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 29 του ν. 2773/1999».
Με την υπ’ αριθμ. Δ5-ΗΛ/Β/Φ.1.17/1614/οικ.27217 (ΦΕΚ Β 1960 20.12.2010) ορίστηκε η «Μεθοδολογία Επιμερισμού του Ετήσιου Ανταλλάγματος για κάλυψη Δαπανών Παροχής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ)».
Και με την υπ’ αριθμ. Δ5-ΗΛ/Β/Φ.1.17/2123/28571 (ΦΕΚ Β 2095/31.12.2010) καθορίστηκαν «Συντελεστές επιμερισμού του Ετήσιου Ανταλλάγματος για κάλυψη δαπανών παροχής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και χρεώσεις ανά κατηγορία Πελατών για το έτος 2011».
Με την υπ’ αριθμ. Δ5-ΗΛ/Β/Φ.1.17/2124/οικ.28532 (ΦΕΚ Β 2045/30.12.2010) γινόταν ο «Υπολογισμός του Ετήσιου Ανταλλάγματος για την Κάλυψη των Δαπανών Παροχής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας για το έτος 2010».
Και εν τέλει, με την Απόφαση ΡΑΕ υπ’ αριθμ. 372/2011 (ΦΕΚ Β΄ 623/19.04.2011) έγινε «Αναπροσαρμογή του ορίου ετήσιας επιβάρυνσης των Πελατών ηλεκτρικής ενέργειας για την κάλυψη δαπανών παροχής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) το έτος 2011, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 29 του ν. 2773/1999».
Όλες οι παραπάνω Υπουργικές Αποφάσεις, καθώς και οι αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας λαμβάνουν υπόψη τους την νομιμοποιητική και εξουσιοδοτική διάταξη του άρθρου 29 του Ν 2773/1999.

Όμως, το άρθρο 29 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ, πλην της παραγράφου 6, η οποία είχε προστεθεί με το άρθρο 7 παρ.3 Ν. 3899/2010 (ΦΕΚ Α 212/17.12.2010) διατηρήθηκε σε ισχύ αντικαθιστάμενη, όπως παρατίθεται πιο κάτω, δυνάμει της περίπτωσης γ’ της παρ. 3 του άρθρου 195 του Ν. 4001/2011, όπως αυτή αντικαταστάθηκε από τότε που ίσχυσε με το άρθρο 32 παρ.1  Ν.4038/2012 (ΦΕΚ Α 14/2.2.2012) και η οποία προβλέπει επί λέξει:
«3. Από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου καταργούνται οι ακόλουθες διατάξεις όπως ισχύουν:
(α) Τα άρθρα 9,11,17,19, 20, 21, 22, 22α, 23 και 23α του ν. 2773/1999.
(β) Οι παράγραφοι 1, 2, 5 και 6 του άρθρου 24 του ν. 2773/1999.
(γ) Τα άρθρα 25, 26, 27, 28, 30, 31, 32, 33 του ν. 2773/1999 καταργούνται. Επίσης καταργείται το άρθρο 29 αυτού πλην της παραγράφου 6, η οποία εξακολουθεί να ισχύει αντικαθιστάμενη ως ακολούθως:
«Τα τιμολόγια προμήθειας της ΔΕΗ Α.Ε. για τη χαμηλή τάση μέχρι την 30.6.2013 εγκρίνονται, μετά από γνώμη της ΡΑΕ, με αποφάσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, οι οποίες δύνανται να έχουν αναδρομική ισχύ.»
Επίσης, στο άρθρο 28 του Ν 3426/2005 (το οποίο, όμως, επίσης καταργήθηκε με το άρθρο 195 του Ν 4001/2011) προβλέπεται ότι:
«Άρθρο 28
Παροχή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας

1. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, η οποία εκδίδεται εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση του νόμου αυτού, δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και κοινοποιείται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθορίζονται οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και οι κάτοχοι άδειας που χορηγείται κατά τις διατάξεις του ν 2773/1999, οι οποίοι υποχρεούνται να παρέχουν τις υπηρεσίες αυτές.

2. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης που εκδίδεται μετά από γνώμη της Ρ.Α.Ε., δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και κοινοποιείται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εντός προθεσμίας τριών (3) μηνών από την έκδοση της απόφασης που προβλέπεται στην παράγραφο 1, καθορίζεται η μεθοδολογία υπολογισμού του ανταλλάγματος που οφείλεται για την εκπλήρωση υποχρεώσεων των
κατόχων άδειας που παρέχουν υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Το ύψος του εκάστοτε οφειλόμενου ανταλλάγματος για την Παροχή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας εγκρίνεται, κάθε έτος, μετά από σύμφωνη γνώμη της Ρ.Α.Ε., με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Το ανωτέρω αντάλλαγμα καταβάλλεται εφόσον τηρούνται όσα ορίζονται στην παράγραφο 4.

3. Ο Διαχειριστής του Συστήματος τηρεί ειδικό λογαριασμό για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Στο λογαριασμό αυτόν χρεώνονται τα ανταλλάγματα που παρέχονται στους υπόχρεους παροχής υπηρεσιών κοινής ωφελείας και πιστώνονται τα έσοδα από χρεώσεις που επιβάλλονται στους κατόχους άδειας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Οι κάτοχοι άδειας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας δικαιούνται να ανακτούν το κόστος των χρεώσεων αυτών από τους πελάτες τους, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και την απόφαση που εκδίδεται κατ` εξουσιοδότηση της παραγράφου 4 του άρθρου 29 του ν. 2773/1999, όπως ισχύει.

4. Οι επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας οφείλουν να τηρούν χωριστούς λογαριασμούς στους οποίους απεικονίζονται τουλάχιστον οι οικονομικές αντισταθμίσεις που παρέχονται στις επιχειρήσεις αυτές για την εκπλήρωση υποχρεώσεων παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, καθώς και οι χρεώσεις που επιβάλλουν στους πελάτες τους σχετικά με τις υποχρεώσεις παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. Η ΡΑΕ. είναι αρμόδια για τον έλεγχο της τήρησης των διατάξεων της παραγράφου αυτής.

5. Κατά τα λοιπά εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 29 του ν 2773/1999 όπως αυτή τροποποιήθηκε με τις διατάξεις της παραγράφου 19 του άρθρου 23 του Ν 3175/2003 (ΦΕΚ 207 Α).»
Στο άρθρο 13 Ν. 3855/2010 (ΦΕΚ Α 95/23.6.2010) ορίζεται ότι:
«Κατά την έγκριση των τιμολογίων πρόσβασης στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου σύμφωνα με τη διαδικασία που καθορίζεται στο Ν. 2773/1999 (ΦΕΚ 286 Α`) και στο Ν. 3428/2005 (ΦΕΚ 313 Α`) αντιστοίχως, καταργούνται τα στοιχεία των τιμολογίων αυτών που προκαλούν άσκοπη αύξηση της διακινούμενης ενέργειας. Δύναται να επιβάλλονται στους κατόχους αδειών του ν. 2773/1999 και στις επιχειρήσεις φυσικού αερίου του ν. 3428/2005 αντιστοίχως, υποχρεώσεις παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, που αφορούν στην ενεργειακή αποδοτικότητα, κατά τη διαδικασία του άρθρου 28 του ν. 3426/2005 (ΦΕΚ 309 Α`) και του άρθρου 34 του ν. 3428/2005. Κατ` εξαίρεση των αναφερομένων στην προηγούμενη παράγραφο, διατηρούνται τα στοιχεία των τιμολογίων που εξυπηρετούν κοινωνικό σκοπό, εφόσον οι δυσμενείς επιπτώσεις στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής λόγω των στοιχείων αυτών είναι
οι ελάχιστες δυνατές και δεν είναι δυσανάλογες προς τον κοινωνικό σκοπό».
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
Η διάταξη με την οποία νομιμοποιήθηκε και επιβλήθηκε η χρέωση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (παράγραφος 4 του άρθρου 29 Ν 2773/1999) καταργήθηκε από την δημοσίευση του Ν. 4001/2011 (ΦΕΚ Α 179/22.8.2011).
Οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας θεσπίστηκαν εκ νέου στο άρθρο 28 του Ν 3426/2005. Ωστόσο και η διάταξη αυτή καταργήθηκε με το άρθρο 195 του Ν 4001/2011.
Με το άρθρο 13 του Ν. 3855/2010 ορίζεται ότι «δύνανται να επιβάλλονται χρεώσεις υπηρεσιών κοινής ωφέλειας», πλην όμως τέτοιες χρεώσεις δεν προβλέπονται, πλέον, από καμία διάταξη νόμου, καθώς φέρονται να καταργήθηκαν από τις 22-8-2011, ημερομηνία κατά την οποία δημοσιεύτηκε ο Ν 4001/2011, αφού στην παράγραφο 5 του άρθρου 195 ορίζεται ρητά ότι:«5. Από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού καταργείται κάθε άλλη γενική ή ειδική διάταξη που είναι αντίθετη με το περιεχόμενο των διατάξεων του νόμου αυτού ή αναφέρεται σε θέμα που ρυθμίζεται από αυτόν».
Αντιστοίχως, με την ίδια διάταξη του άρθρου 13 Ν. 3855/2010 (ΦΕΚ Α 95/23.6.2010) φέρονται να έχουν ήδη καταργηθεί αυτά τα στοιχεία των τιμολογίων που προκαλούν άσκοπη αύξηση της διακινούμενης ενέργειας. Εξάλλου, ο εν λόγω Νόμος δεν αναφέρεται στις παραπάνω Υπουργικές Αποφάσεις και τις Αποφάσεις τις ΡΑΕ, ως νομιμοποιητική και εξουσιοδοτική διάταξη, για την επιβολή χρέωσης των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.
Άποψή μου είναι, ότι η εν λόγω χρέωση δεν επιβάλλεται, πια, από καμιά διάταξη νόμου. Είναι, δε, αντίθετη στην απαγόρευση άσκοπης αύξησης του κόστους της διακινούμενης ενέργειας. Αλλά ακόμα κι αν θεωρήσουμε, ότι, επίσης, η διάταξη του άρθρου 13 του Ν. 3855/2010 καταργήθηκε από την διάταξη του άρθρου 195 του Ν. 4001/2011, τότε η διατήρηση της εν λόγω χρέωσης στα τιμολόγια της ΔΕΗ, είτε είναι αθέμιτο «δωράκι» προς τη ΔΕΗ, που διευρύνει τα περιθώρια κέρδους της επιχείρησης (αλλά παρόλα ταύτα δεν νομιμοποιείται, καθόσον το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό, η ΔΕΗ είναι καθολικός πάροχος και δεν νοείται κρυφή χρέωση για παροχή απολύτως ορισμένη και μετρήσιμη, σύμφωνα με την οδηγία 2009/72/ΕΚ της 13-7-2009), είτε καθιστά τη ΔΕΗ πλουσιότερη άνευ νομίμου αιτίας (αδικαιολόγητος πλουτισμός) και πέραν αυτού, αναγκάζει τον καταναλωτή (κατά την έννοια του Ν. 2251/1994), να προβεί σε περιουσιακή διάθεση, έναντι της ψευδώς παρισταμένης, ως δήθεν νόμιμης υποχρέωσής του, να καταβάλλει τα χρήματα που του ζητά η Επιχείρηση, για την κάλυψη των «Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας», οπότε συνιστά και ποινικά κολάσιμη αδικοπραξία.
Συνεπώς, η εν λόγω χρέωση όχι μόνο έχει καταργηθεί, αλλά σε κάθε περίπτωση έπαψε να είναι νόμιμη και ήδη στοιχειοθετείται και έχει πληρωθεί η αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση του εγκλήματος της απάτης, από την πλευρά της ΔΕΗ ΑΕ, για την οποία θεωρώ απαραίτητη την επέμβαση Εισαγγελέα.
* ο Μάριος Μαρινάκος είναι δικηγόρος
Πηγή: De iure